Kål – den vigtigste afgrøde når man taler selvforsyning?

Derfor skal du dyrke kål

Er du en kål-tosse? 🤪

Sandheden på bordet…vi er GIGA kål-tosser her hos Økotopen, og det er der nogle helt særlige grunde til som vi deler med dig i dette blog indlæg 🙌.

Vi elsker kål og tager altid smagsprøver, når vi høster dem, for de smager som fuglene synger.

Kål er vigtig. Dette gælder både hel og delvis selvforsyning, for selvforsyning kan gradbøjes så alle kan være med i større eller mindre grad. Og det kan godt være du ikke tænker over det i det daglige, men kål er en helt enorm vigtig afgrøde, når man taler om selvforsyning. Måske er kål den vigtigste afgrøde, når man taler selvforsyning?

Det er der flere årsager til ⬇️:

🥦 Kål mætter. Der kan blive flere måltider ud af ét enkelt kålhovede, og den er således både billig og mættende at dyrke.

🥦 Kål er alsidig. Stegt, kogt (ikke på pruttemåden 🤭), råt – kål kan det hele. Det helt fine spidskål er fx formidabelt som erstatning for salat.

🥦 Kål har lang holdbarhed. Vælger du de retter sorter og får dem sået på helt nøjagtige tidspunkter, så kan du have kål i mange mange måneder. Flere af kålene kan ligge køligt og gemmes til vinteren. Der er intet – vi gentager – INTET som at gå ud i sit forrrådskammer og hive et hjemmedyrket kål med ind til måltiderne.

🥦 Kål er hårdføre. Ja, hvis altså du vælger de rette sorter. Gør du det, ja så kan du have kål stående udenfor selvom sneen falder og frosten har godt fat. Det er så smukt, at gå ned i haven og vaske sneen bort fra kålbladene og fylde dem i din kurv. Mad fås ikke mere friskt end dette.

🥦 Kål er for alle. Ja, det mener vi faktisk. Der findes en kål for alle, for kål er ikke bare kål. De findes med mild, moderat og kraftig kålsmag, og vi har nogle helt klare favoritter, som selv børnene spiser som slik…det er ikke lyv.

Grønkålsblad fyldt med kålsommerfugllarver
Angreb af sommerfugllarver.

Kål og skadedyr

MEN, kål volder hvert år mange have- og altanejere problemer 😔.

Og det er sådan en skam, for alle fortjener virkelig hjemmedyrket kål. Som regel kommer man for sent igang med at så frøene. Og med de kål som kan stå i jorden gennem vinteren er der et lille vindue for såning. Misser du det, så må du vente til næste år, for så kan planterne simpelthen ikke nå at vokse sig store nok. Derudover, så er kål også en yndlingsspise blandt nogle skadedyr (kan man fortænke dem i det 😉?). Derfor afgørende, at du også kender til, hvordan du bedst forebygger at blive ramt af disse – det er nemlig langt bedre, nemmere og hurtigere at forebygge frem for at bekæmpe.

Vil du lære at knække kål-koden (det var 3 k´er i én 😅), så står vi hos Økotopen klar til at hjælpe dig.

I Økotopens Haveklub står kål nemlig højt på listen over elskede afgrøder.

Vi SKAL have kål, for de er vigtige for selvforsyningen 🙏.

Alt hvad du skal vide om kål – sorter, hvordan, hvornår mm. får du hjælp til at få succes med i haveklubben.

Så hop ind og vær med. Du finder Økotopens Haveklub – stedet hvor du lærer at dyrke mere af dine egen mad og komme tættere på selvforsyning – lige her 💫.

 

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen