Såskive med basilikum

Guide: Sådan dyrker du krydderurter i potte

Krydderurter i potte 🌱

Krydderurter har altid været en vigtig del i husholdningen.
Flere krydderurter er endda urter med medicinsk virkning, og bliver dyrket netop for deres helende egenskaber.

Hos Økotopen har vi i nogle år dyrket flere af de helt gængse krydderurter i potte. De er populære hos os selv og hos vores kunder, og vi nyder faktisk rigtig meget at så dem, for det er så nemt, at det næsten er for godt til at være sandt 🤩.

På under 10 min. kan vi så over 20 potter med krydderurter!
Det kan vi, fordi vi bruger de smarte og økologiske såskiver.

De færreste af os skal dyrke mere end én potte pr. slags, og derfor vil det vitterligt kun tage dig omkring 1 min. at så dine krydderurter i potte, alt efter hvor fingernem du er.

Herunder får du en komplet guide til, hvordan du skal gøre ⬇️.

Mand så krydderurter fra såskiver
De økologiske såskiver med krydderurter fordeles nemt og hurtigt i potterne.

Det skal du bruge

🌱 SåskiverDe økologiske såskiver er utroligt nemme at så. Ved at bruge den rette pottestørrelse, kan du sikre en fuldstændig ensartet fremspiring af dine krydderurter.

🌱 Potte – denne potte er den vi selv bruger, og såskiverne passer perfekt deri. Den er lavet af 100% genanvendelig plast og kan lideledes bruges til at ompotte dine forspirede tomat- og agurkplanter i. Vi bruger dem til alt og de holder godt.

🌱 Jord – Det er rigtig vigtigt at være kritisk med den jord din mad vokser i. Vi har i mange år brugt en økologisk såjord med en rigtig fin struktur og tilpasset den næring, som små nye planter har brug for. Såjorden er netop sammensat således, at den giver optimale vækstbetingelser for såning og forspiring af frø. Hvis du ikke gider at stå med jord, så er disse kokosjord brikker enkle og nemme at bruge. Du skal bruge 1 pr. potte.

🌱 Forstøver – Vand skal der til for at et frø kan vokse og spire. Vi anbefaler en forstøver, som kan fordele vandet fint og jævnt over frøene. Du kan købe en i et byggemarked eller du kan købe den, vi selv anvender, som har en roterende og justerbar messingdyse. Det betyder faktisk, at det gør det muligt at vande i og fra enhver position – du kan endda vende den på hovedet og vande. Den har et stort vandkammer på 1,75L og er en ergonomisk og effektiv håndsprøjtepumpe.

🌱 Lys – for at et frø kan spire, er det afhængig af at få lys så det gennem sine blade kan danne fotosyntese. Du behøver ikke fancy plantelys for at dyrke krydderurter året rundt. Stil dem blot i din vindueskarm og se det ske.

Mand holder pote med 1 uge gamle krydderurter
Her ses potten med såskive 1 uge efter såning. De små blade afslører allerede, at der er tale om basilikum.

Guide: Dyrkning af krydderurter
– fra såning til høst (pottemål 10 cm)

1️⃣. Find dine potter frem og fyld dem med en god økologisk såjord eller kokosbrik jord.

2️⃣. Sørg for at nulre jorden godt, så eventuelle klumper udjævnes. Dask derefter potten mod bordet, så jorden komprimeres og lufthuller udlignes.

3️⃣. Gennemvæd jorden. Et frø kræver vand, lys og næring for at kunne spire, og vand er derfor en vigtig del i dyrkning af krydderurter.

4️⃣. Fordel en såskive i hver potte (hvis du dyrker flere).

5️⃣. Kom et lag jord ovenpå såskiverne, så de er dækket af jord. Ca. 1/2-1 cm jord.

6️⃣. Vand igen dine potter, så der skabes kontakt mellem såskive og jord.

7️⃣. Stil potterne på en undervandingsbakke (eller på en underskål hvis du kun dyrker en enkelt potte) og fyld den helt op med vand.

8️⃣. Stil bakkerne med potter i lys, og lad dem stå der, indtil de skal høstes. Du vil efter ca. 1 uge kunne se, at frøene har spiret. I lyset danner deres fine små blade nu fotosyntese og vokser sig store.

9️⃣. Vand dem dagligt i underbakken og let med din forstøver ovenfra indtil de er fremspiret.

🔟. På nuværende tidspunkt, vil du efter 3 uger kunne høste dine krydderurter. Hvor hurtig denne proces går, afhænger af temperaturen og mængden af lys.

1️⃣1️⃣. Høst og nyd dine krydderurter løbende. Hvis du høster dem alle på engang, så husk da ligeledes løbende at så nye krydderurter, så du har friske krydderurter hele året.

Storbladet basilikum dyrket fra såskive
Økologisk basilikum dyrket fra såskive. Her 3 uger efter såning og klar til brug.

Tips til krydderurter 🌱

➡️ Så en ekstra potte eller 2 når du er igang.
Glæd din nabo med en hjemmedyrket pote med krydderurter, eller bind et stykke jutesnor omkring potten, skriv en sød hilsen og medbring potten som en lækker og anderledes værtindegave 🪴.

➡️ Hvis du dyrker krydderurter i større mængder og til salg, så kan du bundte dem med en elastik og opbevare dem i et glas med vand. Det vil forlænge deres holdbarhed efter høst betydeligt 🫙.

➡️ Brug også såskiverne til at dyrke dine krydderurter om sommeren. Så dem og plant dem derefter ud i dit højbed eller i en stor krukke. Det er en super nem og pålidelig måde, at sikre sig krydderurter på 🙌.

Du finder hele udvalget af økologiske såskiver her.

Rigtig god fornøjelse 🌱

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen