Økologisk surbundsgødning foran en blåbærbusk

Dette skal du vide når du vælger gødning til køkkenhaven

Bruger du også gødning i din økologiske have?

Vi bruger gødning !🌱
Men den er organisk og økologisk.
Og det er der, at hele forskellen ligger for os.

Ser du, gødning er kort sagt “noget”, som hjælper planter med at gro bedre/optimalt/sætte flere blomster (vælg selv). Og det er der egentlig ikke noget dårligt i. Overhovedet.
Dét der til gengæld hamrende vigtigt er, HVILKEN gødning du bruger.

Derfor deler vi i dette blogindlæg med dig, hvad du skal vide, når du vælger gødning til køkkenhaven.

Ligesom når du vælger, hvor og i hvad din mad skal gro, ja så skal du også vælge og ikke mindste kunne fravælge den slags gødning, du ikke ønsker at bruge.

Det er ingen hemmelighed, at vi bruger gødning.
Det nævner vi ugentligt, på en af vores mange kanaler.

For at de frø vi sår, og de mange planter vi udplanter, skal give os det bedste, største og mest optimale udbytte, har vi brug for, at den jord de vokser i, er af den bedste kvalitet.
Vores hovedfokus er derfor på, at opbygge en sund jord.

Til dette kan du bruge gødning, ligesom du kan bruge gødning til at booste din jord og dine afgrøde løbende.

Du finder hele udvalget af jord og gødning til den økologiske køkkenhave her.

Økologisk flydende Havang

Disse gødninger bruger vi året rundt!

Som du ved er vi økologisk certificeret 🌱.
Det betyder, at de afgrøder vi dyrker er økologiske og at den jord og gødning vi bruger er økologisk certificeret og godkendt til økologisk brug.

Der er 3 gennemgående gødninger som vi bruger året rundt.
Er de hemmelige?
Overhovedet ikke!
Faktisk deler vi dem med dig lige herunder, så du selv kan kopiere bruge af dem i din have.
Er du klar?
De kommer her:

➡️ Økologisk komposteret komøg og hønsemøg – Komøget er fra vores gode ven og økologiske landmand Kresten, som bor få kilometer herfra. Vi kommer det på bedene hvert år i løbet af årets første måneder. Hønsemøget er fra Farmergødning.

➡️ Kompost – Hjemmelavet og købt kompost. Selvom vi laver rigtig meget kompost selv, så er det ikke altid helt nok til alle de mange bede, derfor må vi supplere. Vi har anvendt kompost fra Farmegødning og ligeledes denne helt igennem suverænt gode kompostbaserede og spagnumsfri køkkenhave- og drivhusmuld. Planterne elsker det og beriger os med veludviklede afgrøder samtidig med, at vi opbygger en sund og humusrig jord.

➡️ Økologisk Flydende Tanggødning – Du har uden tvivl hørt os tale om den mange mange gange, og dette er ikke uden grund. Denne gødning har nemlig helt afgørende betydning for vores afgrøder. Det er helt tydeligt at se på både udbytte, generel plantesundhed, mindre plantestress mm. Vi har faktisk lavet et blogindlæg om alle de gode egenskaber ved brugen af økologisk flydende tanggødning, som du kan læse her.

Jord + gødning til køkkenhaver og krukker finder du her.

 

Tjekliste til valg af gødning

1️⃣. Økologisk ➡️ Vær kritisk og benhård med hvad du bruger, der hvor din mad skal vokse. Vælg økologiske gødninger så du er fri for skadelig kemi i din mad. De gødninger du finder på økotopen.dk er danskproduceret og økologiske, og du kan derfor trygt bruge dem i din have/dine krukker.

2️⃣. Bidrag til din jord ➡️ Som tidligere nævnt er vi interesseret i at opbygge en god og næringsrig jord. Derfor kan det være en rigtig god ide, at vælge økologiske gødninger, der booster mikrolivet i jorden. På denne måde vil din gødning virke jordforbedrende og humusopbyggende.

3️⃣. Multifunktionsgødninger ➡️ Vælg økologiske gødninger, du kan bruge både inde og ude. Gødninger kan selvsagt være en jungle at finde rundt, og det kan være dybt forvirrende at skulle holde styr på hvilken slags gødning du må bruge på hvilke planter, samt ude og inde. Der er den økologiske universalgødning din redning. Den indeholder nemlig tilstrækkelig næring til hele plantens vækstfase samtidig med, at den ikke svinder planterne. En god all-round gødning til alle dine økologiske planter i køkkenhaven samt dine stueplanter.

4️⃣. Ændring af ph-værdi ➡️ Etablering af surbundselskende bærbuske samt særligt rhododendron og hortensia har brug for en gødning der, foruden at forsure jorden samtidig bidrager med at fremme gavnlige biologiske processer i jorden, som øger jordens naturlige forsvarsværn mod skadedyr. Den økologiske surbundsgødning har langtidsvirkende effekt og skal kun bruges 2 gange i vækstsæsonen.

5️⃣. Dyregødning ➡️ Ingen køer, heste, grise eller høns…bare rolig, du kan stadig få økologisk komposteret dyregødning til dine planter. Forud for hver eneste såning eller udplantning tilfører vi vores jord økologisk komposteret hønsemøg. Det er et fantastisk produkt, som er meget plantevenlig da den indeholder alle de hovednæringsstoffer, der gør tilførsel af anden gødning overflødig. Gødningen svider ikke planterne, den er nem og renlig at strø ud, kan bruges hele året og er fri for ukrudtsfrø.

Økologisk gødning til grøntsager, bærbuske, frugttræer og stueplanter finder du her.

Krukker med spiselig afgrøder
Spiselige afgrøder vokser godt og flot i krukker. Får du styr på gødningsbehovet kan du høste flotte grøntsager.

Dyrker du i krukker skal du have styr på gødningen 🪴

Krukker er fantastiske at dyrke mad i, af flere årsager.
De er flotte, kan flyttes rundt og du kan dyrke ret meget mad på relativ lidt plads.

Der er dog noget, du skal være særlig opmærksom på, når du dyrker i krukker.
Det er ➡️ gødning og vanding.
Det er nemlig anderledes at dyrke mad i krukker end i faste jordbede.
Det er egenligt ret simpelt, når du lige får styr på det og kender dine forskellige afgrøder samt deres behov for gødning.

Det hjælper vi dig med i Økotopens Haveklub – stedet hvor du lærer at dyrke mere af dine egen mad og komme tættere på selvforsyning – lige her 💫.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen