Mand der holder salathoved

Drømmer du om selvforsyning? Her er den vigtigste faktor du skal være opmærksom på.

Den vigtigste faktor for dig i din have – særligt for dig der drømmer om selvforsyning 🌱

 

Du kender det sikkert, det blev mandag morgen, hvor blev weekenden af? Pludselig kører hamsterhjulet for fulde drøn og du drømmer atter om weekend og tid til haven.
Tid! Tid er vores mest dyrebare ressource. Det er hvad vi bruger vores tid på, som afgører om vi føler, vi har et godt liv og om vi når det vi gerne vil nå. Og er der en ubalance der, ja så må vi forsøge at minimere den ubalance. Når det drejer sig om tiden i haven, så er den virkelig også dyrebar.

Det handler om at blive så effektiv så mulig, få mest muligt ud af din have og nyde størst muligt udbytte. “Åh fri mig” tænker du, skal vi nu til at tale om effektivitet i haven også, det er rigeligt at det sker alle andre steder….Men jaaa, på sin vis skal vi, men det er effektivitet på en anden måde end den du kender fra erhverslivet 😅.

Effektivitet i haven handler nemlig om, at frigive tid til det der glæder os. Frigive tid til at så, pleje afgrøderne, høste dem og nyde dem.
Tid nok til at gå en tur i haven, tage børnene i hånden og sætte sig på hug ved bedet og studere toppen fra en gulerod, strukturen og de lange rødder fra en rødbede, mærke skarpheden bagerst på tungen fra den første friske radise, plukke den første sommerblomst og sætte i vasen på spisebordet.
Når vi prioriterer og blive effektive med vores tid, så giver det os tid til mere nydelse, mere væren og mere samvær – men også flere grøntsager, flere blomster, mere mad på bordet.

Hestebønne mikrogrønt

Udnyt dit bedareal og bliv en effektiv gartner 👨‍🌾

Okay, lad os blive helt konkrete med tid. For noget af det vigtigste ved at dyrke sin have (både den helt store have og den mindre) er, at udnytte pladsen i bedene mest optimalt.
Hvordan gør man det? Det kan der egentlig være forskellige måder at gøre på 👉  både hvordan du vælger at udplante dine planter, og om du f.eks. multisåer dem. Men vi starter lidt inden der, nemlig ved forspiring.

For at få maksimalt ud af dit dyrkningsareal, kan du nemlig opgradere en hel del, ved at forspire dine planter fremfor at så dem direkte. Det kalder på lidt struktur 😉, men hæng på, for selvom du måske er en af dem som ikke er så vild med struktur, så er det virkelig godt givet ud. Når det handler om maksimalt udnyttet dyrkningsareal så er 2 faktorer afgørende:

1️⃣ Du skal forspire dine planter, så du hele tiden har nok til at udplante
2️⃣ Du skal planlægge din forspiring (og såning generelt) så du aldrig kommer til at mangle planter

Nedenfor kan du se et helt konkret eksempel på, hvordan du kan strukturere forspiringen af 2 afgrøder 👌🌱

Drivhus med salat i rækker

Vær din egen kvalitetssikring – eller lad os være det for dig ⭐️

Et helt konkret eksempel er at forspire salat og beder hver 14. dag.
Gør du det kommer du aldrig til at mangle planter til udplantning – og dermed heller ikke grøntsager at høste. Dog er der en meget vigtig ting at være opmærksom på, for al din dyrebare tid og de penge du har valgt at investere i ex. frø og udstyr, ja det er sørme vigtigt, at du har valgt kvalitet der.

Når du køber frø, så vær altid opmærksom på spiringsprocenten.
Hvorfor?
Jo, det er simpelthen så hamrende ærgerligt at have brugt både tid og penge på frø, der så viser sig at have så lav en spiringsprocent, at ikke engang halvdelen af dit bed er fyldt med grøntsager, som jo ellers var meningen.

Hos Økotopen har samtlige økologiske grøntsagsfrø en spiringsprocent på minimum 90%. Vi gider ikke spildte timer med forspiring og såning for så at blive mødt af tomme dyrkningsarealer. Det er simpelthen ikke acceptabelt, og det skal du heller aldrig stille dig tilfreds med.
Så gør dig selv en stor tjeneste og brug dine penge på kvalitetsfrø der spirer 🌱.

Mand der luger

Struktur der virker 👨‍🌾

Gør lugning til en fast ugentlig opgave:

Vi ved det god! Lugning er bare ikke særlig tiltalende, men hvad nu hvis den faste ugentlige lugning ret faktisk betød, at du fik frigjort tid til andre sjovere og mere spændende ting 🙌?
Så ville det da være værd at overveje ville det ikke? 😉

  • På billedet herover, kan du se vi er igang med at luge et af mange salatbede på marken. I rillen mellem den midterste række og rækken helt til højre, har vi netop været over med vores Pacifist Wire Hoe . Det er et multi lugejern som kommer med flere udskiftelige hoveder, så det kan bruges på samtlige planter du kunne forestille dig at dyrke. Dette lugejern er kvalitet. I stedet for at have 10 forskellige haveredskaber, så kan du nøjes med kun at have ét og så skifte hovederne ud alt efter hvor du skal luge. Dét er smart.
  • Vi er på billedet netop på vej retur i den anden rille, og du kan forrest i billedet se de små ukrudt der vælter op. Det tager blot én eneste tur med lugejernet, så har du luget bedet og kan gå videre til næste opgave.
  • Sørger du for at luge mens ukrudtet stadig er på kimbladsstadiet, så kan du vitterligt nøjes med at trække lugejernet over én gang. Det handler om at være på forkant med det, inden ukrudtet tager over – vi taler af erfaring 😅.
  • Vælg en fast lugedag. Ligesom du skal sørge for at forspire løbende, så du hele tiden har nok planter til udplantning, så er det også en rigtig god ide at få skabt dig en fast ugentlig lugedag. Brug blot 15 min, så er du langt.

Mand der forspirer

Kom godt fra start – skab fundament for din selvforsyning 🌱

I virkeligheden er Økotopens Webshop ikke nødvendigvis et sted du behøver at komme flere gange. Ja det er måske ikke den bedste forretningsstrategi, men vi vil hellere vise og tilbyde dig at investere i kvalitet, der holder i mange år. Det betyder også, at det udstyr, du finder på shoppen er udstyr, der er afprøvet af os OG udstyr som vi selv bruger hver eneste dag.

Tag bare vores ukrudtsdug, som vi har talt om mange gange allerede. Men vi kommer ikke til at stoppe med at tale om den, for den er bare god. Indtil videre har den holdt i 4 år på vej ind i 5. og det er simpelthen bare en fornøjelse. Det samme gør sig gældende for det andet udstyr. Vi bruger det kommercielt hver eneste dag, hver eneste uge året rundt – og det skal bare kunne holde til noget. Det er proffesionelt udstyr, men hvorfor kun lade det være de profesionelle der bruger det?!

Alle vores såbakker og undervandingsbakker er fremstillet af 100% genbrugsplast og kan holde i minimum 10 år ved normalt brug. Det gør dem ekstremt økonomiske og en fornøjelse at bruge, når man ved at man både har gjort noget godt for miljøet ved at investere i udstyr lavet af genbrugsplast samt at deres holdbarhed er så god, at du ikke skal investere i udstyr lige foreløbigt – win win 👌

 

 

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen