Østershatte

Sådan dyrker du dine egne svampe

Hvorfor skal du dyrke dine egne svampe? 🧐

 

Hvorfor ikke? – fristes vi til at spørge tilbage 😉.
Lige så vel som du kan dyrke grøntsager og blomster i din have, mikrogrønt i din vindueskarm og tomater i dit drivhus – lige så vel kan du også dyrke svampe derhjemme. Og helt ærligt…du bør give dig selv oplevelsen.

Forstil dig, at du står og sauterer dine hjemmedyrkede løg og hvidløg. Du har også nogle hakkede krydderurter liggende, som du har dyrket i en krukke udenfor køkkenvinduet. Pastaen er klar til at blive smidt vandet og det eneste du mangler nu er nogle lækre svampe, der skal ned og hygge sig med løgene. Du kan hive en pakke med champignon ud af køleskabet, eller du kan høste dem, du selv har dyrket 🙌.

Begge dele er uden tvivl godt – men de hjemmedyrkede er liiiige den tand bedre. Det kan ikke blive mere friskt end at høste dem direkte der, hvor de er vokset, rive dem i stykke og komme dem i din mad. Ja du behøver ikke engang at tage sko på, for de kan såmænd dyrkes indenfor, under de rette betingelser.

Læs videre og lær hvad du konkret skal gøre for at lykkes med at dyrke dine egne svampe 🍄👇

Østershatte

Hvem, hvad, hvor og hvordan? 🤯

Det kan godt være overvældende at begynde på noget nyt. Der er en masse man skal sætte sig ind i, lære og forbedre for at komme i mål, men vi tror på, at hvis du laver noget du har lyst til, noget som føles meningsfuldt for dig, så er det meget lettere med at komme mål – og endda blive endnu bedre hele tiden. ALLE kan lære at dyrke svampe – også dig! 💚

Når du skal dyrke svampe, så skal du have 2 ting for overhovedet at kunne gå igang.

1️⃣ Mycelium – svampesporene der lever, som et stort trådnet under overfladen
2️⃣ Vækstmedie – det som myceliet skal gro i

Kaffegrums som vækstmedie ☕️
Vi bruger økologisk kaffegrums som vækstmedie hos os. Og det gør vi af flere årsager, som vi vil præsentere dig for i det følgende. Først; Der er ingen grund til ikke at bruge det. Kaffegrums er en undervurderet ressource. Det er resterne fra kaffebrygning, som er resultatet af, at nogle hårdtarbejdende mennesker, har gået rundt og knoklet på den anden siden af jordkloden med at dyrke og høste kaffebønner, som så er fragtet hele vejen herover for at vi kan sidde og nyde en kop varm, velduftende og velsmagende kaffe. Og når vi har brygget kaffe, ja så smider vi det ud. De store mængder kaffegrums ryger faktisk til forbrænding 😳.

Nu skal det ikke blive ideologisk “Lille mand redder hele verden”, men det er altid vigtigt at forstå hvorfor, man gør som man gør, og hvorfor vi vælger det vækstmedie, som vi gør. Kaffegrums har helt åbenlyse fordele, som vi vil dele med dig her.

Læs videre om indsamling og opbevaring af kaffegrums, samt den vigtigste faktor som du skal kende til, når du dyrker dine egne svampe👇👀

Pindsvine svamp

Det her SKAL du huske, når du dyrker svampe 👀

Når du dyrker svampe er det nemlig ekstremt vigtigt, at du har en god hygiejne, sådan at du sikrer dig, at ikke-gunstige bakterier spreder sig. Derfor er kaffegrums et eminent godt vækstmedie, da det er pasteuriseret og derfor allerede er kogt. Derudover er kaffegrums sprængfyldt med næring, som myceliet glædeligt mæsker i sig, mens det spreder sine sporer i vækstmediet for til sidst at sætte frugter, som er det vi kender, som svampe vi kan spise 🤩.

Indsamling af kaffegrums:
Når du indsamler kaffegrums skal du tænke og behandle det som en fødevare – det skal nemlig opbevares på køl. Bøtten, som du opsamler det i. skal være steril (kog den inden brug). Husk at sætte låg på beholderen. Saml over en uges tid og brug det da. Har du ikke nok kaffegrums til at fylde en hel spand, kan du spørge naboen om ikke du må få deres kaffegrums ☺️.

Læs videre og få en helt konkret opskrift på, hvordan du dyrker dine egne svampe 👇👀

Østershatte

Sådan dyrker du dine egne svampe i økologisk kaffegrums 🍄

Det skal du bruge:
  • En ren plastspand med låg eller en plastikpose. Ca. 1-1,5 liter.
  • Ca. 100g mycelium (tommelfingerregel er 100g mycelium til 1kg kaffegrums)
  • Kaffegrums, frisk og afkølet
  • En ske til at røre blandingen sammen med
Fremgangsmåde (med færdig mængde kaffegrums, nok til at fylde din beholder): 
  1. Skær 2-4 runde huller på ca. 1,0 cm i diameter i beholderen, afhængig af beholderens størrelse. Desinficer beholderen og andre redskaber med kogende vand. Hvis du bruger en pose skal du skære 1-2 cm lange riller og undlade desinficering.
  2. Sæt åndbar tape, fx englehud, sportstape eller malertape, over hullerne.
  3. Bland kaffegrums og mycelium grundigt i beholderen. Spanden/posen skal være fyldt og indholdet skal være presset godt sammen. Sæt låg på spanden eller luk posen tæt i toppen.
  4. Stil det et sted, hvor der er stuetemperatur og mørkt fx et køkkenskab hvor du ikke kommer så tit. Kig til det et par gange om ugen og se om myceliet spreder sig som det skal. Det skal være helt hvidt med hår. Derefter tager du det ud og prøver at efterligne efterår. Ikke fuld sol. Minimum 10 grader, optimalt 15-20 grader (ikke drivhus).
  5. Efter 2-3 uger vil myceliet have gennemløbet kaffegrumset og efter yderligere 1-2 uger vil de første frugter (svampe) begynde at vise sig. Fjern ikke tapen fra hullerne – frugterne skal nok selv bryde igennem tapen.
  6. Når svampene vokser ud, er det vigtigt at sprøjte dem dagligt med en forstøver, så de ikke tørrer ud. Sprøjt direkte på hullerne og frugterne. 

Østershatte i drivhus

Høst og opbevaring 👨‍🌾

Jubii, du har dyrket dine egne svampe 🙌.
Du har gået og nusset om dem med din forstøver 💦 og sikret dig, at de ikke er tørret ud. Nu er tiden kommet til, at de skal høstes, opbevares og bruges – sikke en glæde.

Sådan høster du dine svampe:
1️⃣ Tag fat om en klase med begge hænder og bræk klasen af.
2️⃣ Med en skarp kniv fjernes et par millimeter fra den del af klasen, hvor den har hæftet fast til spanden/posen.

Sådan opbevarer du dine svampe:
1️⃣ Svampe skal ligesom andre grøntsager opbevares i en tætsluttet beholder – ellers tørrer de ud.
2️⃣ Sæt dem på køl – her kan de opbevares minimum en uge.

En stensikker måde at anvende dine svampe på, er ved at svitse dem med lidt løg og hvidløg, tilføje et skvæt balsamico for syre og sødme, anrette det hele på et stykke ristet brød og toppe med lidt mikrogrønt – uh det er godt 🤤.
Kejserhatte

Hvilke svampe skal jeg vælge? 🍄

Vi har 6 forskellige slags svampemycelium på shoppen:

Almindelig Østerhat
Pindsvine svamp `Lions Mane´
Pink Østershat
Shiitake
Kejserhat
Gul Østershat

Alle egner sig til at dyrke som nybegynder, så tag et kig rundt og vælg den du har mest lyst til at dyrke ☺️.
Hvis du er overvældet, så lov os, at du skriver og beder os uddybe. Det ér ikke svært at dyrke svampe, og vi ved du kan lykkes med det 🙌.

Rigtig god dyrkningslyst 💚

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen