Hestebønne mikrogrønt

Sådan dyrker du mikrogrønt – alt hvad du skal vide

Sådan sikrer du dig og din familie mikrogrønt hver eneste uge 🌱

 

I del 1 “Sådan dyrker du mikrogrønt – alt hvad du skal vide” gennemgik vi, hvad du skulle bruge for at komme igang med at dyrke mikrogrønt derhjemme, samt hvordan du rent praktisk skulle gøre det. I dette indlæg bliver vi mere specifikke på, hvordan det at sikre sig selv og sin familie en kontinuerlig strøm af mikrogrønt, på ugentlig basis, egentligt kan se ud.

Derfor har vi nedenfor lavet en “opskrift” på, hvordan dette kunne se ud. Vi har taget udgangspunkt i en familie på 2 voksne + 2 børn.
Vi ved godt, at langt fra alle familier ser ud sådan, det gør vores egne ikke engang, men det er et ret godt eksempel at gå ud fra og så skrue op eller ned alt efter hvor mange personer din familie tæller 💚

 

Se her hvad det kræver at dyrker mikrogrønt for en familie på 2 voksne + 2 børn 👇👀

 

Ærteskud i bakke

 

SELVFORSYNING TIL EN FAMLIE PÅ 4 – “ÆRTESKUD” 🌱

 

DET SKAL DU BRUGE:
  • 3 stk. bakkesæt (25x50cm) til dyrkning af dit mikrogrønt. Sættet her er med undervandingsbakke, så du sikrer en sund rodudvikling samt kontinuerlig vanding af dit mikrogrønt.
  • Ærtefrø. Der går ca- 280-300g tørre ærter til en bakke, så på en måned vil det ca. betyde et forbrug på 1,2kg ærtefrø. Ud af denne mængde, vil du kunne høste ca. 500g ærteskud om ugen. (Frøene kan selvfølgelig varieres efter lige den smag du bedst kan lide, og du finder et stort udvalg lige her).
  • Såjord. Du skal bruge jord til at dyrke dit mikrogrønt. Vi har testet, og der går 10-12 bakker jord (alt efter om du vælger det dybe sæt eller ej) pr. pose økologisk såjord. Så der er jord til ca. 3 måneder i en pose.
  • Forstøver. Vi har nævnt den før og vi stopper ikke med at nævne den, for den er bare god. Den professionelle forstøver har en roterende og justerbar messingdyse, der gør det muligt for dig at vande fra alle positioner. Den hjælper dig med at “styre” din vanding og er lidt lettere at håndtere end vandslangen 💦. Med en kapacitet på 1,75L er den et super godt redskab til selvforsyning.
TIPS TIL AT GØRE DET TIL EN UGENTLIG BEGIVENHED: 


Lad os tage udgangspunkt i, at du gerne vil have frisk mikrogrønt klar til hver eneste weekend, hvor du måske har lidt bedre tid til madlavningen eller endda får gæster på besøg, som ville elske at smage dit hjemmedyrkede mikrogrønt 🌱.
(Juster og tilpas efter lige præcis din hverdag – mikrogrønt passer til alle).
👇Se her 👇

  • Hver torsdag lægges ærter i blød i 24 timer.
  • Hver fredag når du og børnene er hjemme høstes først det mikrogrønt I sammen satte over i sidste uge. Opbevar det på køl i en lufttæt beholder – sådan kan det holde sig ca. 14 dage. Så sammen den nye portion blødgjorte ærter og glæd jer til at spise de nyhøstede ærteskud 🌱.
  • Ligesom når vi sommeren igennem husker at så både radiser og gulerødder løbende, så vi altid har friske grøntsager tilgængeligt – lige så vel handler det om at få skabt en fast rutine med mikrogrønt.
  • Lige så snart du har fået skabt dig en fast rutine, så vil det faktisk være noget du og din familie vil se frem.– 
  • Inden længe vil det føles lige så naturligt for dig at så og høste mikrogrønt på ugentlig basis, som det er at børste tænder ☺️.

🌱🌱🌱🌱🌱

 

Radiseskud i bakke

Men jeg bor i lejlighed…?

 

Hus eller lejlighed – vi holder fast i påstanden om, at alle kan dyrke mikrogrønt, uanset hvor de bor. Det skal ikke være lokationsbestemt om du kan dyrke mikrogrønt eller ej, for alle skal have adgang til at kunne dyrke disse lækre og nærende spirer🌱
Derfor har vi samlet et sæt til dig, der ikke fylder så meget som ovenstående model beskriver. Bakkesættet er lidt mindre, men er ellers nøjagtig det samme – det fylder bare ikke lige så meget. BPA-fri og genanvendelige som de andre sæt.

Sættet består af:
✔️ 1 x Bakke + undervandingsbakke
✔️1 x økologiske såjord
✔️ 3 x 100g økologiske mikrogrøntfrø (3 forsk. varianter á 100g)

Skulle du ønske at køre efter samme “opskrift” på selvforsyning som ovenfor, blot med de mindre bakker, så kan du tilkøbe ekstra sæt her. 

 

Hvad gør jeg med jorden når jeg har høstet?

Udover at mikrogrønt forsyner dig med ekstra grønt i hverdagen, så kan selv en lille produktion af mikrogrønt bidrage til rigtig god kompost. Smid blot dine rester på komposten og se miraklet ske – til sommer har du lækker kompost, klar til at smide på dine bede 👌.
Bor du i lejlighed så fortvivl ikke, rester fra mikrogrønt kan enten kommes i den grønne spand, hvor du også smider andet organisk affald ud. Ellers kan du samle det og give det til en du kender, der har høns eller tage det med til noget familie, der har have. Måske har du en kollega, der har have eller en kolonihave de dyrker.
Resterne er en rigtig værdifuld ressource for folk, der går op i at lave deres egen kompost, så smid det ikke ud, før du har tilbudt det til en der kunne været interesseret 🌱. 

 

Klar på at gå i DIY-mode? – se her 👇👀

 

Mand der sår mikrogrønt

 

Fingrene eller den hjemmegjorte – begge dele virker 😉

 

Med rigtig mange mikrogrøntbakker der sås hver eneste uge året rundt, besluttede Jes sig for at lave et stykke værktøj, der kunne gøre jorden i bakkerne jævn og glat med ét enkelt pres.
Som det ses herunder, så består det hjemmelavede værktøj af en 20mm træplade hvorpå der er monteret et håndtag fra et pudsebræt – smart og nemt 👍.

 

Mikrogrøntbakke med træplade med håndtag

 

Pladen er skåret således, at den akkurat kan gå ned i bakkerne og med ét eneste tryk gøre jorden helt flad.
Men du behøver den ikke, vi vil blot videregive muligheden for selv at lave et tilsvarende stykke værktøj, hvis du nu bliver lige så bidt af at dyrke mikrogrønt som os.
Uanset hvad du beslutter dig for at gøre, så er den vigtigste beslutning at handle på dit ønske, ja muligvis din drøm, om at begynde at dyrke mikrogrønt – måske i det små, måske med selvforsyning som formål 🌱.

 

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen