Fra Indien til Danmark – den lille friske rod er kommet for at blive 🌱
Du har måske endnu tilgode, at dyrke den i din have – og hvis du har, så har du i dén grad noget af se frem til. Den har endnu ikke fået samme status herhjemme, som at dyrke sine egne tomater, meeeeen vi tør at sige, at denne afgrøde is on the rise 🤩!
Allerede når du kommer ind i drivhuset, så bliver du mødt af en meget aromatisk og frisk duft. Først bliver næsen lidt forvirret, for det er utroligt sjældent, (ja måske har den aldrig prøvet det før) at den møder denne duft i sin mest friske form. Men ikke desto mindre så er det helt ægte…duften af frisk INGEFÆR 🌱
Det har igen i år været en kæmpe succes at dyrke ingefær hos Økotopen, og kan vi sprede budskabet om at det sagtens kan lade sig gøre herhjemme – endda med et yderst tilfredsstillende resultat – så er der ikke noget vi hellere vil. For alle der kan lide ingefær, skal give sig selv den oplevelse at dyrke den og prøve at smage den helt friskhøstet.
Der er INGEN sammenligning med denne smag!
Det lyder godt altsammen, men kan det overhovedet betale sig at dyrke sine egne ingefær? – Det vil vi mene, se bare her 👇👀
5kg på kun 16m2 🌱
Som du nok husker, eller har lykkeligt glemt 😉, så havde vi et meget kort forår, og gik næsten direkte over i sommer. Det betød for vores vedkommende, at vi ikke udplantede vores ingefær før den 4. juni, da vi ikke følte det var varmt og stabilt nok før. De blev høstet blot sølle 4 måneder efter udplantning og har efterladt os med en imponerende høst, på den korte tid.
Planterne, der er dyrket i vores små drivhuse, har gennem sæsonen fået regelmæssig vanding og en masse varme – præcis som sådan en tropisk plante kan lide det 🌿.
5 kg på kun 16m2 er altså hvad vi kunne høste, det er vi meget tilfredse med. Hvis du ikke har prøvet at høste ingefær før, så er her tips til hvordan de let høstes og rengøres:
1️⃣ Løsn med en greb (ned, vip, løsn – akkurat som med gulerødder)
2️⃣ Tag fat i toppen og ryst (som med kartofler). Ingefær er en rod og vil have flere toppe, som du kan tage fat i
3️⃣ Skær toppene af (gem dem hvis du vil tørre dem og anvende i madlavningen fx til hjemmelavet salt, te eller pulver)
4️⃣ Rengøres/skylles efter høst (det er som med gulerødderne lettere at få jorden af rødderne når den stadig er lidt fugtig)
5️⃣ Sørg for god opbevaring, så du har glæde af dine ingefær i lang tid
Pas på dit guld – lær hvordan du opbevarer dine ingefær 🌱
Selvom det ikke er længe siden vi udplantede dem og de allerede er høstet, så går der faktisk ikke længe før vi igen skal igang med at forspire nye ingefær til næste sæson – faktisk går vi igang allerede i december.
Vi skal nok annoncere det både herinde og på de sociale medier, så du kan være med 🙌. Men inden vi atter skal forspire de små ingefær, så skal vi tage os godt af alle dem vi netop har høstet.
Her er 5 måder til opbevaring af ingefær 👇
…psst, længere nede får du den lækreste opskrift på syltet ingefær som du ikke vil snyde dig selv for at afprøve 🤤
🌱🌿🌱🌿🌱
TIPS TIL OPBEVARING AF INGEFÆR:
- Frys din ingefær ned. Når ingefæren er frossen kan den faktisk rives lettere end ved frisk tilstand – og når du har revet den mængde du skal bruge, så lægger du blot resten tilbage i fryseren til næste gang du skal bruge den
- Find en lukket og lufttæt beholder. Det kan være en pose eller en bøtte, det vigtige er, at din måde at opbevare på lukker tæt, så der ikke sker en fordampning. På denne måde har ingefæren en god rum tid at løbe på, hvis du opbevarer den på køl
- Grav en kule eller læg dem i en spand med tørt sand. Ligesom med gulerødder kan dine ingefær opbevares i en spand eller flamingokasse med tørt sand. Det vigtige er at den opbevares frostfrit
- Skær dem i skiver og tør dem i en dehydrator eller en ovn. Blend dem til pulver og opbevar i lufttæt beholder. Det er vigtigt, at de er helt tørre før du blender dem, da din pulver ellers vil klumpe
- Sylt dem. Syltet ingefær er bomben der giver dine retter lige dét ekstra touch. Længere nede får du en opskrift – sludder – du får OPSKRIFTEN på syltet ingefær, der er så god, at du aldrig har lyst til at bruge andre 🤤
🌱🌿🌱🌿🌱
Brug alt du dyrker og bliv mere selvforsynende året rundt 🌱
Syltning, henkogning, tørring, nedfrysning mm. Alt hvad du kan komme i tanke om, der kan forlænge holdbarheden af dine hjemmedyrkede grøntsager er værd at kaste sig ud – særligt hvis du drømmer om at blive mere selvforsynende.
Hos Økotopen udvikler vi os hele tiden og bliver endnu bedre til at anvende alle de spiselige plantedele samt til at bearbejde vores hjemmedyrkede guld, så vi kan nyde godt at det i lang tid – øh, medmindre der er tale om syltet ingefær, for det holder ikke særlig længe hos os, da vi spiser det hurtigt.
Som noget nyt i år, har vi prøvet at sylte en del af vores egne ingefær, og de er blevet så gode, at der ikke gik mere en 1 eneste dag før vi satte tænderne i dem 🤤. Det er faktisk en ret fantastisk oplevelse, at høste sine ingefær, rengøre dem, gå op i køkkenet, sylte dem og komme dem på glas og spise dem næste dag…fordi du jo ikke kan vente længere 😉
Opskriften får du lige her 👇🤤
Økotopens opskrift på syltet ingefær
DET SKAL DU BRUGE:
500g frisk ingefær
1 spsk salt
2,5 dl økologisk risvineddike
115g økologisk sukker
FREMGANGSMÅDE:
Steriliser glas i ovnen på 120 grader i 20 min.
Skræl ingefær og skær i fine skiver – brug fx. madolinjern. Kom dem i en stor skål.
Fordel salten over ingefærskiverne. Vendes rundt med fingrene til det hele er fordelt. Lad trække i 1 time. Skyl ingefærskiverne fri for salt og dup dem tørre med et rent viskestykke
Kom ingefærskiverne på glas og fyld glasset til randen.
Kom sukker og risvineddike i en gryde. Varm forsigtigt op under omrøring. Bring det i kog og hold øje med det. Når det koger skal det hældes over ingefærskiverne.
Luk glassene og sæt etikette på. Lad glassene afkøle fuldstændigt inden de opbevares på køl.
Holdbarhed: 4-6 mdr.
Klar til at spise når du ikke kan vente længere…hos os gik der 1 sølle dag 😜
VELBEKOMME
Vil du dyrke ingefær med os næste år? 🙌
Alt den ingefær vi ikke har syltet, har vi opbevaret på samme måder som nævnt tidligere i dette nyhedsbrev. Men, der er nogle der hverken bliver frosset, tørret, syltet eller gravet ned.
Kan du gætte hvad de skal bruges til?
Det varer som nævnt ikke længe før vi igen skal forspire ingefær. Denne gang vil vi prøve at forspire både købte økologiske ingefær og hjemmedyrkede økologiske ingefær og sammenligne hele dyrkningsprocessen og udbyttet. Vi håber og tror på, at der er en forskel. Derfor, hvis du også har dyrket dine egne ingefær i år, så gem en lille frisk portion, så du også kan teste og vi kan udveksle erfaringer. Er det derimod første gang du skal dyrke dem, så skal vi nok give lyd om, hvornår du skal have anskaffet dig nogle, så du kan være med til at forspire dem.
Tænk, næste år ved denne tid, så har du dine egne hjemmedyrkede ingefær at glæde dig selv og din familie med – det er da en herlig tanke 💚
Gem dine friske ingefær et frostfrit og mørkt sted med god udluftning, for inden længe skal du bruge dem igen – og skulle de spire imens de ligger og venter så pyt med det, det er jo det vi skal igang med lige om lidt 😉
Vil du se hvordan vi høster ingefær rent praktisk? – se her 👇👀
Økotopen på YouTube 👨🌾
Hvis du kunne tænke dig at se, hvordan høst og rengøring af ingefær foregår i praksis, så har vi lavet en video til dig, hvor du kan se hele processen. Klik på linket her og du vil lande på YouTube, hvor du kan se høstvideoen, samt en masse andre lærings- og inspirationsvideoer.