Radiseskud i bakke

Sådan dyrker du mikrogrønt – alt hvad du skal vide

Det startede med grønne spirer 🌱

 

Da Jes i sin tid startede Økotopen op, startede han ud med at dyrke og sælge mikrogrønt. Hver eneste uge såede, høstede og solgte han kilovis af de spæde grønne spirer, og han har på al den tid han har dyrket mikrogrønt erhvervet sig en solid erfaring, som han gladeligt deler ud af. For hvis der er noget der giver mening at dyrke derhjemme, så er det i dén grad mikrogrønt.

Men hvad er mikrogrønt?” tænker du måske?
Det finder du svar på i dette nyhedsbrev “Del 1 om mikrogrønt” og du lærer også, hvordan du kommer igang med at dyrke det, så hæng på, for nu begynder vi 🙌🌱

Ærteskud

Hvad er mikrogrønt? 🌱

 

Det starter ved begyndelsen. Begyndelsen af et frøs spiring. Et frø er fosterstadiet til en plante. Frøet er udenpå beskyttet af en eller flere frøskaller og indeni fyldt med næring – dette er kimen. Når et frø får den rette mængde næring – lys, varme, vand og jord, så kan det spire. Det første vi ser når en ung plante er spiret, er de første kimblade. Og det er faktisk dem vi er interesseret i.

Kimbladene er meget forenklet sagt plantes madpakke – dens næring. Det er også derfor, vi er interesseret i at høste dem på dette stadie. Nogle gange kan man vælge at lade dem gro nogle ægte blade også – det er fx det du kan se på vores ærte- og bønneskud, men resten høstes på kimstadiet.
Så altså: Mikrogrønt er bitte små planter, der er høstet på kimstadiet og dermed fulde af næring, smag og friskhed 🌱

 

Nysgerrig på hvorfor du skal dyrke mikrogrønt? – se her 👇👀

 

Mand med bakke med ærteskud

 

Derfor skal du dyrke mikrogrønt 🌱

 

Du SKAL ikke dyrke mikrogrønt…men vi kan ikke rigtig se nogen grund til ikke at gøre det, tværtimod. Du skal selvfølgelig have lyst! Vi kommer ikke langt med vores drømme, ønsker og lyster, hvis ikke vi sætter en handling bag dem. Så det starter med en beslutning om, at du gerne vil dyrke mikrogrønt. Men for at kunne mærke, om det er noget du har lyst til, så kan du have brug for at høre, hvorfor det kan være en god idé at dyrke det – altså lige ud over den åbenlyse: at det er hamrende lækkert og nemt 🤩.

🌱 🌱 🌱 🌱 🌱 

 

5 GRUNDE TIL AT DYRKE MIRKOGRØNT:
  • Du får en økonomisk besparelse: Ved at dyrke dine egne spirer, kan du dyrke meget mere til de samme penge, som du kan købe 100g for i dit supermarked – hvis du overhovedet kan købe mikrogrønt der, det er nemlig ikke alle supermarkeder, der sælger dem – desværre.
  • Du ved hvad det er du spiser, du ved hvor det kommer fra, du ved hvordan det er dyrket og under hvilke forhold det er dyrket – du er med i processen fra start til slut.
  • Du kan dyrke din egen mad året rundt – i hvert fald hvis du har en vindueskarm, for det kræver lys at dyrke mikrogrønt. Ikke direkte sollys, bare lys. Mikrogrønt kan dyrkes året rundt, sommer og vinter, og det er således en fremragende kunst at kaste sig over, hvis du kan lide tanken om selvforsyning.
  • Du har noget friskt, nærende og lækkert at spise hver eneste uge. Lynhurtigt kommer du ind i en rutine med at så, høste og så påny – og udover at du kan høste lækre grønne spirer og skud ugentligt, ja så vil vi godt vove den påstand, at du også kan mærke glæde indeni. Der sker noget positivt og livsbekræftende indeni os mennesker, når vi ser noget spirer og vækkes til live.
  • Du kan gøre det til noget helt specifikt og særligt. Kan du ikke lide smagen af friske ærteskud men er mere til den lidt skarpe radisesmag? – fint, så dropper du det bare og kører på med radisen. Der er mikrogrønt til enhver smag! 🙌

     🌱 🌱 🌱 🌱 🌱 

    Er du blevet hooked på at dyrke mikrogrønt, så klik her og kom igang 👇 

Radiseskud i bakke

Hvad kræver det at dyrke mikrogrønt? 🧐 

 

Det kræver selvfølgelig lidt at gå igang med at dyrke mikrogrønt – mens det behøver ikke at være hverken dyrt eller omfattende at komme igang med. Faktisk kan du starte ud med noget så simpelt som en brugt, men rengjort, champignonbakke. Sørg blot for at lave huller i bunden så vandet kan drænes væk. Derudover så skal planterne bruge lys.

Flere har skrevet til os og spurgt:
“Hvad kræver det af varme og hvad kræver det af lys?”.
Det bedste er at dyrke det et isoleret sted – det kan være en vindueskarm, en udestue, en garage eller et drivhus. Vigtigst er at det er isoleret.

Dernæst kan du enten sørge for at det får lys ved at dyrke det i vindueskarmen eller – hvis du ønsker et lidt større set-up og kun har din mørke garage til rådighed – at anskaffe dig en LED energi effektiv lampe, med helt almindeligt lys og hænge op over dine planter. De skal have lys i ca. 10 timer dagligt ☀️ eller 💡.
Det er ikke nødvendigt at investere penge på grolys i dyre domme, når du skal dyrke planter på dette stadie, så brug i stedet dine penge på en energi effektiv lampe. Vi anbefaler ikke at du køber et lys med blå/violette stråler, da dette vil svide dine små planter.

Lidt indviklet? – lad os gøre det meget simpelt herunder 🌱

 

SÅDAN DYRKER DU MIKROGRØNT – TRIN FOR TRIN

 

DET SKAL DU BRUGE:
  • Bakke og undervandingsbakke.
    Er undervandingsbakken virkelig så nødvendig? JA, det er den! Vi har sammenlignet og dyrket mikrogrønt både med og uden undervandingsbakken, og der er ingen tvivl om, at rodudviklingen er markant bedre hos de planter, der har en undervandingsbakke.
  • Jord.
    Det er rigtig vigtigt at være kritisk med den jord din mad vokser i. Vi har i mange år brugt en økologisk såjord med en rigtig fin struktur og tilpasset den næring som små nye planter har brug for. Såjorden er netop sammensat således at den giver optimale vækstbetingelser for såning og forspiring af frø.
  • Frø.
    Vælg økologiske frø og frø med god spiringsevne. Dette er du altid garanteret hos os, da vi har afprøvet alle frø selv. Vælg de frø du kender eller som du tænker vil giver dig spirer som du har lyst til at smage. Start evt. med mindre mængder, så du kan afprøve og finde lige præcis de frø du og din familie bedst kan lide.
  • Forstøver.
    Vand skal der til for at et frø kan vokse og spire. Vi anbefaler en forstøver, som kan fordele vandet fint og jævnt over frøene. Du kan købe en i et bygggemarked eller du kan købe den vi selv anvender, som har en roterende og justerbar messingdyse. Det betyder faktisk, at det gør det muligt at vande i og fra enhver position – du kan endda vende den på hovedet og vande. Den har et stort vandkammer på 1,75L og er en ergonomisk og effektiv håndsprøjtepumpe.

🌱🌱🌱🌱🌱

 

Ærteskud

 

Nu har du hvad du skal bruge, så nu er det bare om at kaste sig ud i det 🌱

 

Som en skov af grønne spirer, ser du dem rejse sig allerede efter kort tid. Det er det der gør det så fantastisk at dyrke mikrogrønt, det er hurtigt og du ser hurtigt resultater. Alle kan dyrke mikrogrønt, store og små.
Ovenfor fik helt styr på, hvad du skal bruge for at komme igang, og herunder får du en guide til hvad du rent praktisk skal gøre…ja vi kunne jo kalde det en “Opskrift på mikrogrønt” 🌱

Såning af mikrogrønt – How to:

1️⃣ Find din bakke frem

2️⃣ Hæld såjord i bakken, fordel det jævnt med hænderne (husk at komme helt ud til kanten), tryk jorden så den efterlades med en flad og jævn overflade

3️⃣ Brug din forstøver og gennemvæd din jord, gå ikke videre før jorden har absorberet alt vandet

4️⃣ Fordel dine frø jævnt på jorden

5️⃣ Vand igen med din forstøver så frøene får kontakt med jordoverfladen 

6️⃣ Læg din undervandingsbakke ovenpå bakken og lad dem stå mørkt i 3-6 dage

🌱

Efter 3-6 dage: 

1️⃣ Lad din bakke komme ud i lyset og sæt den på undervandingsbakken. Bliv ikke forskrækket hvis dine spirer ser helt gule ud, det er helt forventligt efter de har været i mørke. Den grønne farve vil udvikle sig hurtigt, nu hvor spirerne får lys og kan lave fotosyntese

2️⃣ Fyld vand i undervandingsbakken

3️⃣ Vand dagligt hvis det er varmt og hver anden til tredje dag ved køligere vejr. Kig på dine frø, du er ved at udvikle et håndværk og du bliver superskarp til at se hvordan dine frø hjemme hos dig trives bedst. Husk at nyde at se dem vokse sig høje, store og flotte

4️⃣ Smag på dem i alle stadier – mikrogrønt skal høstes lige der, hvor man synes de smager bedst, så prøv dig frem (alt efter årstid vil der typisk gå mellem 1-3 uger)

🌱

Nu er det tid til at høste:

1️⃣ Find en saks eller skarp kniv og høst dem så langt nede så muligt – dog uden at få jord med

2️⃣ Spis dem straks eller kom dem i en lufttæt beholder og på køl – vores erfaring er at de kan holde 3-4 uger på denne måde

3️⃣ Fejr at du har dyrket mikrogrønt…og skynd dig at sætte noget nyt over 😉

🌱🌱🌱🌱🌱

Rigtig god fornøjelse ☺️

 

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen