Forebyg ´The Hungry Gap´ og sig hej til tidlige grøntsager 🌱
Selvom regnen siler ned og det bestemt godt kan mærkes på både temperaturen og mængden af lys at det er blevet efterår, så kan nogle af os godt opleve, at det stadig kribler lidt i fingrene efter at få nogle frø i jorden.
Når man taler om at lægge frø i jorden nu, så er det for at give os et forspring i de tidlige forårsmåneder, hvor der er minimal til ingenting at hente ind fra køkkenhaven – det har et navn´The Hungry Gap`.
Ved at få nogle frø i jorden nu, kan du med lidt held fra vejrguderne minimere det ´gap´ der er i de måneder (typisk april og maj), hvor vi med længsel går og venter på noget grønt fra køkkenhaven.
Hvis du interesserer dig for selvforsyning så kender du allerede til dette begreb. Som hel eller delvis selvforsyner kender du ydermere til vigtigheden af, hele tiden at kunne hive nogle grøntsager op ad din jord. Og det er faktisk ret sjovt at blive bedre til at gøre køkkenhaven og ikke mindst maven grønnere – året rundt.
Her er 5 måder hvorpå ´The Hungry Gap´ kan minimeres👇👀
🌱🌱🌱🌱🌱
TIPS TIL AT MINIMERE ´THE HUNGRY GAP´:
- Så afgrøder der, med størst sandsynlighed, kan tåle vinteren og som vil give dig en tidligere høst af afgrøder.
- Brug det du har gemt i dit forråd. Det kan være kartofler, gulerødder, kål, rødbeder mm. Det er afgørende hvordan du opbevarer dem, for under de rette forhold kan de fleste grøntsager holder længere tid end vi tror. Husk også at bruge alt det du stod i køkkenet i timevis og syltede og henkogte.
- Start tidligt hvis du har et drivhus/en mistbænk – selv den mindste mængde sol på en kold vinterdag, vil bevirke at temperaturen hæves, hvilket giver dig mulighed for at komme før fra start. Derudover er det fremragende at forspire sine planter deri.
- Begynd at dyrke dine egne svampe.
- Begynd at dyrke eller skru op for mængden af mikrogrønt.
Frø du kan så i din køkkenhave nu 🌱
Normalt når vi vejleder i hvilke frø du skal købe og hvornår de skal sås, er det første vi spørger dig om: “Kan du lide denne grøntsag?”.
For hvis du egentlig ikke bryder dig om smagen, så kan det være lige meget at alle dine havevenner og din mest havenørdede onkel dyrker den og anbefaler den. Den vil nemlig aldrig blive et godt valg for dig, hvis du ikke bryder dig om den.
Dog, når vi taler om vinterdyrkning og afgrøder der er særligt velegnet til dette, er det ikke det bedste match, hvis det eneste du drømmer om er majs i marts…så bliver det i hvert fald dem du kan købe på dåse 😜, for hjemmedyrkede majs har ikke sæson i marts. Men det kan nu sagtens lade sig gøre at dyrke dem hjemme i din køkkenhave…men det venter vi lige med at skrive om til vi nærmer os foråret 😉
Her 5 afgrøder som vi kan anbefale dig at så eller sætte i din køkkenhave nu:
Gulerødder
Radiser
Bladgrønt
Hvidløg og Løg
Bladbeder
Måske drømmer du om flotte radiser eller gulerødder som på billederne overfor, eller måske en salat bestående af helt frisk, sprød og dybgrøn rucola drysset med stegte valnødder, et godt skvæt god olivenolie og lidt salt/peber.
Eller måske drømmer du om dine egne hjemmedyrkede hvidløg som den smagsgiver der gør dine kartofler ekstra lækre. Eller måske at skænke din nabo eller bedste ven et bundt farvestrålende bladbeder “bare fordi”.
Ja, måske er det eneste du drømmer om i virkeligheden, at se livet spire igen efter en mørk og våd vinter (vi er jo i Danmark 😉). Uanset så er det nu du skal trække i havetøjet og få fingrene i jorden igen 🙌
Og husk, har du et drivhus (stort eller lille) eller måske en lille mistbænk, så snyd ikke dig selv for også at så lidt der – det er så dejligt livsbekræftende at være vidne til, når de små nye spirer stikker sine første kimblade frem 🌱
Hvad er en sund jord?
En god jord er en sund jord. Men hvad er en sund jord så?
En sund jord, er en jord, der har en god dræning, hvilket vil sige, at der ikke er “stående” vand på bedene. Hvis vandet ikke drænes væk risikerer du rådne og ødelagte frø og dermed ingen grøntsager at høste. Derudover er en sund jord, en jord der ikke er bar. Jorden er ikke lavet til at være bar, den har det bedst med at være dækket af enten planter eller andet organisk materiale den kan nedbryde.
Det er rigtig vigtigt at forstå, at man skal passe på sin jord året rundt – gør du det, så vil jorden som tak berige dig med sunde og nærende hjemmedyrkede grøntsager. En helt bar og gold jord er for alt i verden at undgå, da en bar jord vil bevirke at næringsstofferne udvaskes og jorden bliver mere kompakt…og så er vi tilbage ved problemet med dræning igen.
Nysgerrig på hvordan du klargører dine bede til vinteren? – se her 👇👀
🍁🍁🍁🍁🍁
KLARGØRING AF BED TIL VINTEREN:
- Fjern ukrudt evt. med ukrudtsbrænderen
- Ved kompakt jord 👉 Løsn med en greb, inden du går til næste step
- Tilføj kompost (5-10cm)
- Tilføj økologisk komposteret hønsemøg eller anden organisk dyregødning
(OBS! Tilfører du kun let komposteret eller helt frisk dyregødning, VENT da til næste forår med at så i bedet. Den helt friske dyregødning er for skrap for frø og små planter, og skal velomsættes først – det hjælper regnorme og mikrolivet i jorden os med 🙏) - Riv bedet over med en rive for at blande komposten med gødningen
Du er nu klar til at så dine frø 🌱
Ønsker du ikke/eller har du ikke tiden til at så frø lige nu, kan du med fordel dække jorden til med en god ukrudtsdug.
Læs mere om hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en ukrudtsdug 👇
Sådan vælger du den rette ukrudtsdug 🤩
Som du kan se på billedet herover, så bruger vi selv ukrudtsdug til den store guldmedalje. Ukrudtsdugen på billedet ligger på bedene, hvor vi sætter hvidløg. Det gør vi fordi hvidløgene skal være i jorden i mange måneder, og vi derfor vil holde vores jord fri for ukrudt, der stjæler næringen fra hvidløgene mens de vokser.
Af andre afgrøder hvor vi bruger ukrudtsdug kan nævnes: grønkål, rosenkål, squash, agurk, tomat, løg mm.
Er der steder hvor vi ikke ville bruge ukrudtsdug? Absolut. Vi ville aldrig bruge den på bede, hvor vi sår gulerødder, radiser, majroer og andre grøntsager, som vi sår meget tæt. Men hos de grøntsager, hvor det giver mening og som har en stor planteafstand hvor ukrudt rigtig kan sprede sig, der bruger vi det rask væk.
Vores kriterier for en god ukrudtsdug er lige til 👇:
✔️Den skal være kraftig
✔️Den skal tillade at vand kan trænge igennem
✔️Den skal kunne bruges år efter år
✔️Den skal være slidstærk og kunne modstå dagligt brug og årstidens vind/vejr
Ukrudtsdugen hjælper os i det daglige med en kraftig reduktion af ukrudtstrykket og den reducerer og beskytter ligeledes jorden mod fordampning fra jordoverfladen. Derudover så er den ukrudtsdug vi bruger særdeles robust og vi kører nu på 4. år og på vej ind i vores 5. år med brug af samme ukrudtsduge – den opfylder altså til fulde vores kriterier.
Og når vi ikke bruger den, så lægger vi den sammen og lader den vente til det igen er tid.
Så nu er der ikke andet for end at komme igang med at så efterårsgrøder eller som minimum få dækket jorden til.