Klargøring til en ny sæson – tidlige kartofler i drivhus

Rengøring – planlægning – klargøring
…januar når den er bedst 😉

Januar er en super god måned til at få ordnet dine hængepartier fra efteråret. Her hos Økotopen er vi gået i planlægnings-mode samtidig med, at vi også har haft lidt fysisk arbejde, der skulle klares. Vi har nemlig en drøm…en drøm om meget tidlige kartofler. Og det betyder, at vi måtte finde højtryksrenseren frem, tage gummistøvlerne på og så ellers gå igang 💦.

Højtryksrenseren er din bedste ven

Før i tiden blev der brugt brun sæbe og økologisk eddike til rengøring af drivhusene, men det er ikke særligt effektivt at stå og rengøre drivhusene med en børste 😅. I stedet er det nu højtryksrenseren der bliver brugt. Den er super god, fordi den netop kommer ind i alle hjørner og kroge, hvor der typisk gemmer sig en masse utøj, som en børste ikke ville kunne klare at fjerne. Uanset hvordan du rengør dit drivhus, så er det vigtigste bare at det bliver gjort, og at det fungerer for dig.
Nedenfor kan du se forskellen før og efter rengøring….nu forstår vi årsagen til at man kalder dem “green house” 😉.

 

 

 

Meget tidlige kartofler 🥔

Vi talte i sidste uge om, hvor lækkert det er med hjemmedyrkede kartofler. Tænk sig, at på under 20 min, kan du grave kartoflerne op, sætte dem til at koge og være klar til at spise dem – det bliver ikke mere lækkert end det.
I år vil vi have meget tidlige kartofler hos Økotopen. Derfor skal vi have klargjort bedene i de små drivhuse, så vi slut januar kan få lagt en hulens masse økologiske læggekartofler 🙌🥔.
Klargøringen (inc. billeder) deler vi mere om lidt længere nede, men hvis du sidder og tripper over at skulle bestille årets økologiske læggekartofler, så kan du gøre det lige her.

Opbyg din jord med møg 🐄🐎

Tilbage til klargøring af bedene. Udover at få bedene klar til meget tidlige kartofler, så er det også en rigtig god idé, at klargøre bedene allerede nu, hvis du gerne vil have succes med tomater og agurker.

Velomsat komøg er noget af det bedste du kan give din jord her i vintermånederne. Det fungerer som en ´grundgødning´, der i takt med at mikroorganismerne får det omsat, langsomt vil frigive næring til din jord. Især tomater og agurker er sultne efter næring og vil belønne dig for at have gjort et godt forarbejde 🍅🥒.

Ko- eller hestemøg?

Men hvad med hestegødning, kan det bruges?
Ja det kan det, der er dog lidt at være opmærksom på. En hestemave er lidt anderledes end i komave. Derfor er risikoen for at finde flere ukrudtsfrø større i hestemøg, og det kan være ret trælst at få hele sin køkkenhave fyldt med ukrudtsfrø. MEN det vigtigste for os, og som vi altid gør meget ud af at formidle er, at du skal gøre det der passer bedst til dig og din situation 🪱.

For at fremskynde omsætningen af gødningen, tilføres yderligere 5-10cm kompostjord på bedene direkte ovenpå komøget. Slutteligt lægger vi en ukrudtsdug på, for at holde på fugt og varme.

Nedenfor kan du se trinene i klargøringen, som til sidst ender med at være fine bede, der slut januar skal fyldes med den økologiske solist læggekartoffel 🥔.

Her er der spredt et lag hestemøg på.

Og her står de helt klargjorte bede med kompost på, klar til at blive sået i.

Hvis du gerne vil have meget tidlige kartofler, og du har et drivhus, så få gjort bedene deri klar, så du kan lægge kartofler slut januar. Vi satser på at de er klar til høst i april, og så klar til ny afgrøde i maj.

⭐️ NYHED – det perfekte havesæt ⭐️

Når dine bede er klar, kartoflerne er klar til at blive lagt, så mangler du bare det perfekte lille havesæt til akkompagnere dig.

Havesættet her består af:
1 planteskovl – der har dybdemåling, hvilket gør det nemt for dig at udplante små planter og blomster
1 kultivator – med tre ben, der er perfekt til at løsne jord, fjerne ukrudt og lufte jorden
1 håndgreb – der sikrer en let arbejdsgang, når der skal løsnes og graves ukrudt op fra jorden


Alt sammen i en størrelse der er lige til at tage med i haven. Fremstillet i rustfri stål og med håndtag af bøgetræ. Takket være moderne svejseteknologi er overgangen mellem ståldelen og træhåndtaget glat og stærk.
Du kan finde det ved at klikke lige her.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen