Mycelium – Rødbrun bredblad (Stropharia rugoso-annulata)

Rødbrun bladhat er en lækker spisesvamp, som du kan dyrke lige ude i din baghave.
Svampen er stor og meget kødfuld, svagt klæbrig rødbrun til purpurbrun.

Nedenfor finder du en dyrkningsvejledning til at dyrke Rødbrun bladhat i din egen have

49,95 kr.749,95 kr.

Gratis fragt over 499 kr.

På alle ordrer under 20 kg

1.400+ glade kunder

Og vokser hver dag...

Personlig hjælp

Skriv til os, hvis du har spørgsmål

At starte dit eget udendørs ‘svampebed’ er næsten lige så let som at stjæle slik fra en baby. Du skal blot følge nogle få nemme trin og så er du igang 🍄

 

Valg af svampearten

Valget af den rigtige svampesart til dit lille (eller store) udendørsprojekt afhænger af et par ting.
Et udendørs svampebed kræver lidt mere opmærksomhed og kærlighed end hvis du vælger at dyrke i træstammer, men de vil til gengæld frugte hurtigere og producere flere svampe.
Da dyrkning af svampe på træstammer er en helt anden snak, vil jeg her fokusere på almindelige udendørs svampedyrkning i jordbunden.
Til dette vil de nemmeste arter at komme i gang med at dyrke – være Paryk blækhat (Coprinus comatus)  (venstre) og Rødbrun bredblad (Stropharia rugoso-annulata) (højre).


Det perfekte sted

For at finde det perfekte sted i din have, bør du kigge efter et skyggefuldt område. Masser af direkte sollys vil fordampe dit substrats vandindhold i et hjerteslag og standse væksten. Bare rolig, der sker ikke noget hvis de får noget solskin i løbet af dagen, de er ikke vampyrer.
Gerne omkring træer og helst uden jordforurening.
Husk, at undersøgelser har vist, at svampe kan flytte tungmetaller fra jorden til frugtlegemerne.

Sæsonen

Du kan starte dit svampebed når som helst, men tidligt efterår og forår er bedst. Temperaturerne er da ideelle, og der er nok nedbør til at holde underlaget vådt. Svampen vil ikke have noget problem med at etablere en sund koloni for at overleve vinter eller sommer. Husk dog, at ekstreme temperaturer ikke er gavnlige for organismen, især hvis du lige har spredt substratet. En veletableret koloni er meget mere effektiv til at overleve disse årstider end en nypodet. Hvis du virkelig ikke kan vente på det perfekte tidspunkt, skal du bare tilføje et ekstra lag bladdække. Dette vil fungere som et isolerende lag og vil holde temperatursvingninger og fordampning i skak.

Samle materialer

Det skal du bruge:

 • Strå
 • Pap
 • Pulpbakker / æggebakker
 • Savsmuld eller halm
 • Visne blade

Etablering af svampebedet

 • Skitsér området af dit svampebed.
 • Grav cirka 30 cm dybt – alternativt kan du etablere bedet ovenpå eksisterende græsplæne, husk at dæk af med pap først.
 • Læg et bunddække ned af pap, glem ikke at inkludere eventuelle kanter.
 • Læg halm/savsmuld i lag og bland det med myceliet, samtidig med at du trykker det ned i ny og næ.
 • Få haveslangen ud og lad det regne. Underlaget skal virkelig gennemvædes.
 • Top det af med et tykt lag bladdække.
 • Du er nu færdig – tillykke!
 • Tjek bedet i ny og næ og se, om myceliet er ved at blive etableret på underlaget. (ses som hvide sporer)
 • Hold øje med svampe i det efterfølgende efterår eller forår.

Ting du skal være opmærksom på

Vær opmærksom på, at de små levende væsener i haven vil interessere sig for den gratis mad, der ligger rundt omkring. Regelmæssig vanding af dit bed holder det hydreret og vil resultere i en sund kolonispredning. Brug sund fornuft som med planter. Hvis du er i en tørke, så giv den noget vand som den barmhjertige samaritaner, du er.
Tilsæt hvert år noget nyt halm og/eller savsmuld. Udover halm kan du også bruge savsmuld, flis, dybstrøelse eller en kombination af alt.
Hvis du har problemer med at skaffe savsmuld, så prøv at fugtiggøre nogle træpiller. Brug ikke frisk græsafklip, da du vil ende med en slimet, stinkende masse.
Har du fundet det perfekte sted mellem træerne og vil ikke forstyrre deres rødder? Du behøver ikke nødvendigvis at grave. Bare læg et papbundlag på jorden og byg dit bed der fra. Højbede er også en mulighed.
Hvis du vil dyrke flere arter i din have, kan du dele dit bed i to dele. Bland ikke myceliet i det sammet bed den ene art vil udkonkurrere den anden og efterlade dig med kun én type svamp.
Udover Rødbrun bredblad og Paryk blækhat kan du også prøve med Østershat, Kejserhat og Gul østershat.

Træk dig tilbage og se hvordan at dit svampebed bliver centrum for aktiviteterne i din have. Myceliet vil tiltrække insekter, snegle, fugle osv. Et økosystem i sig selv. Det er også et fantastisk univers for børnene, der ønsker at lære om svampes livscyklus. Du vil se svampens proces gennem substratet, og se hvordan den producerer svampe, og hvordan den nedbryder sin mad og omdanne det til jord i topklasse🍄🐌

Rigtig god fornøjelse

Vægt N/A
Mængde

100 gram, 500 gram, 1000 gram, 3000 gram (5L)

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

 • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
 • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen