Drømmen der bliver til virkelighed hvert år 🍅
I de kolde vintermåneder går vi og drømmer om at skulle igang med at forspire dem. Vi drømmer om den duft der møder os, når vi om sommeren træder ind i drivhuset til dem og bliver mødt af en frisk og vital aroma. Og vi drømmer om at sætte tænderne i dem og glæde os over deres frugtige og sødmefulde smag.
Det er selvfølgelig tomaterne vi taler om 🍅.
Lækre hjemmedyrkede smagsbomber, der hvert år giver os sved på panden over at skulle følge med til den store daglige høst. Men vi er vilde med det, og tomater er og bliver en af vores yndlingsafgrøder – selv i efteråret, for det er her man virkelig kan blive kreativ i køkkenet.
Læs videre for at se hvorfor det kan betale sig at dyrke sine egne tomater…psst…der kommer en opskrift længere nede du ikke vil gå glip af 😉👇
Hvorfor det kan betale sig at dyrke sine egne tomater
Når man taler om, om det kan betale sig at dyrke sine egne tomater, så er det for os vigtigt, at det giver mening hele vejen rundt. Når vi forspirer, udplanter og høster fra en tomatplante, så er der ikke noget spild. Alt hvad der ikke er spiseligt ryger på komposten, hvor det omdannes til lækker, næringsrig jord. Jutesnoren som vi opbinder planterne med, de komposterbare tomatklips og ALT overskydende plantemateriale ryger på komposten. Planten skærer vi af ved jordoverfladen og efterlader rødderne til regnorme og mikroliv.
Men hvad så med dem der er spækkede, skal de bare smides ud?😳 -slet ikke, prøv at læse her 👇
I efteråret har tomaterne det med at sprække pga den høje luftfugtighed. Der er simpelthen mere fugt i luften end tomaterne kan nå at optage. Du vil derfor kunne opleve at de sprækker – men fortvivl ej, de spækkede tomater er også guld.
Lyder tomatsuppe godt i dine ører? Det er nemlig lige hvad vi vil anbefale at bruge dem til. Lav en stor portion tomatsuppe af de spækkede tomater og frys det ned i mængder passende til husstanden, så har du altid til en rygende varm tallerken suppe i de kolde måneder. Alternativt kan du fryse de sprækkede tomater ned og tage op når du skal bruge dem.
Okay, men hvad så med alle dem der endnu ikke er modnet færdige? – se her 👇👀
Mange halvmodne tomater – se her 👀👇
Hvis du har mange halvmodne tomater, som dem vist på billedet ovenfor, så kan du med fordel tage dem indendørs nu og eftermodne dem. Selvom man skulle fristes til at tro det, så skal de IKKE have lys når de modnes – så ikke noget med at stille dem i vindueskarmen 😉
Ideelt set skal de:
1. Stå i et mørkt rum
2. Stå i 20-25 grader celsius
3. Dækkes med pap eller avispapir
I løbet af en uges tid vil du forhåbentlig have mange flere modne tomater 🙌
Men hvad så med de helt grønne tomater, skal de så på komposten? – nej, de skal forvandles om til de lækreste syltede grønne tomater.
Du finder en opskrift længere nede 😋
Spild af tid eller umagen værd?
Det kan godt betale sig og det er bestemt umagen værd, at tage sig tid til at få høstet de grønne tomater, der sidder umodne tilbage på tomatplanten. Du bør gøre dig selv den tjeneste, at prøve at sylte dem og smage, hvor lækre syltede grønne tomater egentlig smager og ikke mindst hvor anvendelig de er – fx. som surt tilbehør til retter hvor du normalt ville servere surt, som det sprøde element i en lækker salat, som en del af en tapasanretning…ja du har faktisk vores fulde forståelse hvis du også trænger til at hapse en “bare fordi” 😜
Økotopens opskrift på syltede grønne tomater
Det skal du bruge:
Sylteglas
800g grønne tomater
400g økologisk sukker
1,5dl økologisk eddike
1dl vand
Smagsgivere efter ønsket smag. Vi har brugt: Frisk ingefær, 1/2 Vaniljestang, Kanelstang.
Gode alternative er: Hvidløg/Chili, Anis, Peber
Fremgangsmåde:
Pluk de grønne tomater, fjern stilkene, skyl dem og prik dem med en kødnål
Steriliser glas m. kogende vand
Hæld sukker, eddike og vand i en gryde og kog lagen op
Fyld glas til kanten med tomater og krydderier, pres godt
Hæld varm lage på glassene og skru lågene på
Klar til at spise efter ca. 14 dage – VELBEKOMME!