2 bede med salat og en midtergang med nyt barkflis

7 fordele ved barkflis

Gravefri dyrkning

Hos Økotopen dyrker vi efter den gravefri metode, hvilket vil sige, at vi bygger jorden op ved at tilføre den organisk materiale som giver næring til mikrolivet i jorden, som så belønner os med en lækker humusrig jord, som planterne elsker at vokse i. Derudover bevirker den gravefri metode et markant mindre ukrudtstryk end andre måder at dyrke sin have på, da du ikke forstyrer jorden samtidig med at du holder ukrudtet nede ved brugen af barkflis.

Hvert år tilfører vi bedene 10-15 cm kompost. Noget af komposten står vi selv for at fremstille, men vi kan ikke fremstille nok til samtlige bede, hvorfor vi må i byen og købe noget. I år har vi købt kompost hos Farmergødning.dk og det er vi yderst tilfredse med.
Udover at tilføre bedene kompost, så står marts måned også på generelt vedligehold af bede og gang arealer. Det betyder, at der skal køres barkflis på gangene mellem alle bedene samt rundt om hele køkkenhaven.

Koldt drivhus med 4 bede. 75 cm gange 20 m.
Drivtunnel med 4 klargjorte bede. Bedene er 75 cm brede og 20 m lange. Gangene er 30 cm brede.

7 Fordele ved at anvende barkflis

✔️ Holder ukrudtet nede
✔️ Totalt nedbrydeligt og organisk materiale
✔️ Tilfører næring og svampesporer til jorden
✔️ Mindsker (i kombination med gravefri bede) risikoen for stående vand i køkkenhaven
✔️ Opsamler fugt i løbet af året, som frigives til jorden om sommeren
✔️ Forgår hurtigere end træflis
✔️ Holder på temperaturen i jorden

Barkflis

Ud fra den gravefri metode, så giver det kun mening også at tilføre organisk materiale til gange og arealer omkring køkkenhaven. Noget der kan forgå fuldstændigt og samtidig tilføre næring til jorden.
Barkflis har mange gode egenskaber. Vi bruger det til at holde ukrudtet nede i gange og udenomsarealer. Hvis ikke der er styr på ukrudtsbekæmpelsen i dine gange og udenomsarealer i køkkenhaven, så vil dine bede meget hurtigt blive overtaget af ukrudt.
Ukrudt kan ikke leve uden lys, og det er blandt andet derfor, at et tykt lag barkflis er helt genialt til formålet, da det både lukker lyset ude, og samtidig tilfører næring til jorden og dermed de omkringliggende bede.

På billederne herover kan du se et udsnit af 2 bede med en gang i midten. Samtlige af vores bede er 75 cm brede og samtlige gange er 30 cm brede – jo mindre gangareal, jo mere dyrkningsareal. Vi finder, at denne størrelse af bede og gange er super gode størrelser at arbejde med, når man kun bruger håndkraft, som vi gør.

Da ukrudtstrykket i drivhusene er stort set ikke-eksisterende efter at have dyrket med den gravefri metode, lægger vi ikke pap under flisen, som vi ellers normalt ville gøre, og som du kan se på billederne herunder.

Kant rundt om bed hvor der ryles pap ud og lægges barkflis
Pap rulles ud.

Sådan gør du

Først rulles pap på. Du bør lade pappet overlappe hinanden ca. 5-10 cm, så du sikrer dig, at intet ukrudt slipper igennem. Derefter lægger du et tykt lag barkflis – ca. 15 cm – går et par gange henover det for at samle det, og så er du faktisk færdig.

I takt med at barkflisen nedbrydes indenfor 1,5-2 år frigives der næringsstoffer og svampespore til jorden. Dette har stor gavn for alle de bede der er etableret langs dem. Barkflis har foruden at holde ukrudtet væk fra dine bede flere fordele. Barkflis er super til at undgå at vandet samler sig i din køkkenhave og ikke kan dræne væk. Vi har absolut ingen problemer med dræning eller at vandet ligger sig i lavninger – dette gælder både i gangene og bedene.

Bunker af barkflis på pap
Bunker af barkflis køres på.

Holder på fugten

Derudover er barkflis eminent til at holde på fugten. I løbet af året opsamler barkflisen nemlig fugten. Når det så bliver sommer og varmt, så frigives noget af den fugt som barkflisen har fungeret som “opsamler” for til jorden og de omkringliggende bede. Selvom  barkflis forgår hurtigere end træflis, så skal det ikke lægges i bede, hvor du skal dyrke grøntsager (du kan sagtens lægge det som bunddække langs hæk, frugttræer, bærbuske mm.), da det suger for meget kvælstof ud af jorden, som planterne selv har gavn af at optage.

Ca. hvert andet år, eller når du synes at barkflisen er nedbrudt så meget, at der skal nyt lag på, bør du igen anskaffe dig en ny forsyning barkflis til at køre på gange og omkringliggende arealer i din køkkenhave. Vi kører det glædeligt på hver eneste gang og ser og oplever tydeligt dets mange fordele.

Med klargjorte bede og gange fyldt med ny flis er du mere end klar til at dyrke bunkevis af lækre grøntsager og blomster.

Kom godt igang med forspiring lige her.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen