Hvad er forspiring? 🌱
Det er blevet tid til at forspire.
Endelig.
Ahhh, så snart du finder posen med såjord frem, de små frøposer der rasler med forventningens glæde indeni og dine såbakker der står klar til at hjælpe dig i mål med din forspiring endnu engang. Lige dér, der kan du tydeligt mærke på din krop og dit humør, at forspiring har mere end kun betydning for din have. Den har nemlig også betydning for dig som menneske.
Måske er du helt ny ud i det med at dyrke din egen mad og måske er du en erfaren gammel (have)rotte. Uanset hvad, så bør du kende til forspiring af dine planter og overveje om det ikke er noget for dig. Det er nemlig slet ikke svært. Til gengæld er virkelig mange fordele at hente ved at forspire 🌱.
Direkte såning eller forspring
For at forstå hvad forspiring er, så skal vi lige tale om det med at så. Man kan så direkte på jorden og man kan forspire.
Når man sår direkte, er det afgørende at vælge frø, der egner sig tilsat blive sået direkte, samt at jorden har nået en temperatur, hvor frøene kan trives. Langt de fleste planter, har dog godt af at blive forspiret.
Forspiring vil sige, at man driver frøene frem indendørs i en såbakke, hvor man lader dem vokse sig til en pæn størrelse hvor planten er robust og har godt gang i rodetableringen. Alt efter hvilke frø du forspirer, så kan der gå mellem 4-8 uger før de er klar til udplantning. Nogle planter kræver nemlig en ekstra gang ompotning og ny næring inden de er klar til udplantning (det samme som ville ske hvis de blev udplantet) – dette gælder fx tomater og agurker, for blot at nævne nogle kendte afgrøder.
Trin for trin guide til forspiring kommer længere nede i blogindlægget👇🌱
Hvorfor forspire?
Vi bruger rigtig meget tid på at forspire planter. Det gør vi af flere årsager, og det bør du også gøre, hvis du vil have mest muligt ud af dine have. Det er IKKE svært. Tværtimod så giver det dig, ud over glæde, et enormt godt kort på hånden, når vi taler om at få mest muligt ud at sin have og sine bede.
Når du forspirer dine planter, giver du dem et forspring i forhold til at blive sået direkte. Det gør du fordi, du giver dine planter den fordel, at have have etableret sig i såbakken og dermed have udviklet et sundt rodnet. Ved at forspire dine planter, kan du spare minimum 4 ugers “bedplads”, altså tid i bedet som planten i stedet bruger i såbakken.
Og hvorfor er det så en fordel? 🧐
Det er en fordel, fordi det på en hel sæson faktisk betyder, at du kan nå en afgrøde mere. Fremfor 2 afgrøderotationer kan du nå 3, og fremfor 3 afgrøderotationer kan du nå 4 – alt efter afgrøde valg selvfølgelig, for hver afgrøde har en vis mængde tid den typisk tager om at vokse sig klar til høst. Dette kaldes days to maturity.
Når du kan nå flere afgrøder på en sæson, så får det stor indflydelse på din husholdning, fordi du simpelthen kan dyrke mere mad til dig selv og din familie. Dette er særdeles relevant for både dig der dyrke din have i mindre skala og, selvfølgelig, særdeles relevant for dig der er selvforsyner.
Forspiringsudstyr 🌱
Når du skal investere i forspiringsudstyr, så vælg noget af en god kvalitet, som du kan have glæde af mange år frem – det er bedst for både miljøet og for din pengepung. Derudover, så har valget af såbakke også betydning for udviklingen af dine planter. Frøene skal sås i den rette såbakke, så de har de har bedst mulige betingelse for at udvikle sig til en sund, solid og robust plante.
Vi har 6 størrelser såbakker, som alle er lavet af den samme gode kvalitet. De er alle 6 fremstillet af 100% genbrugsmaterialer. De kan bruges utallige gange og kan holde i mere end 10 år ved “normalt” brug, hvilket i sig selv gør dem yderst økonomiske. De er ekstremt solide og robuste – vi har testet og har været oppe at hoppe på dem, og det klarer de uden problemer 💪😅.
Alle såbakkerne er fremstillet med et stort bundafløbshul som sikrer et fremragende vandafløb samt iltforsyning til plantens rødder. Det er uhyre vigtigt, at den bakke du vælger har et bundafløbshul, da du ellers vil opleve dine planter rådner. For dig der er nybegynder, er bundafløbshullet ligeledes med til at sikre dig mod begynderfejl, da vandet kan løbe af.
Såbakkerne kan stables og er lette at håndtere.
Nedenfor kan du se de forskellige størrelser såbakker og lettere beslutte hvilke du skal investere i 🌱
Valg af såbakke 🌱
Når du skal vælge hvilken såbakke du skal investere i, kan det være en fordel at vide, hvad du gerne vil forspire og hvor mange planter af de forskellige du skal bruge. Det kan være ret svært at vide som nybegynder, og antallet af planter som skal bruges er afhængig af størrelsen på dine have/altan, om du dyrker i bede eller krukker og ikke mindst hvor længe dine planter skal opholde sig i såbakken inden udplantning.
Vi vil alligevel prøve at forklare dig, hvad de forskellige såbakker kan bruges til.
De 6 forskellige såbakker er:
QP 15
Såbakken der har de største celler af alle såbakkerne.
Den kan bruges til enten at multiså flere frø sammen (det er fx afgrøder som porre, løg, rødbeder, radiser mm. glade for). Derudover, så er den super god til fx at bruge som ompotningsbakke. Tag fx dine forspirede tomatplanter. Dem har du forspiret i QP 77 eller QP 48 de og skal nu pottes om, fordi de har brug for mere plads og ny næring. I stedet for at ompotte dem i individuelle potter, så kan de ompottes i QP 15 og nemt vandes i undervandingsbakken. Det er ligeledes super nemt at fragte dine tomatplanter ud i drivhuset, når de skal udplantes.
QP 35
Såbakken der kan bruges til multisåning eller til såning af større frø.
Cellerne er lidt dybere end på QP 77 og QP 150, dog ikke så dybe som QP 96. Den kan også bruges, hvis du gerne vil forspire den samme slags grøntsager, men ikke har brug for så mange af dem.
QP 48
Såbakken med lidt flere rum end QP 35, men med en anelse mindre dybde pr. celle. Er ligeledes god til multisåning og kan ompottes videre til QP 15. Denne såbakke har større celler end QP 77 og kan med fordel også anvendes til forspiring af tomater, agurker, squash og større frø som dissse.
QP 77
Såbakken der kan bruges til forspiring af tomater, agurker, squash, peberfrugt, chili mm. Har mindre celler end QP 48, men fungerer ligeså fint. Vi bruger selv denne til forspiring af tomater, da vi skal bruge 160 tomater planter i drivhuset. Så det må gerne være en bakke, der har plads til en masse planter.
QP 96
Såbakken der er den dybeste af de, alle 6.
Den egner sig særlig godt til mere pladskrævende planter som majs, ærter og i særdeleshed også blomster.
QP 150
Såbakken der har flest men også mindst antal celler.
Denne såbakke egner sig på ingen måde til at multiså i, det er cellerne simpelthen for små til. Til gengæld er den fremragende til at forspire planter, der skal udvikle sig alene og have kort tid i såbakken. Vi bruger denne såbakke til at forspire salater, beder, krydderurter, løg, spinat mm.
Underbakke og PushPlate
Alle såbakkerne passer perfekt i vores undervandingsbakker, der er gode til at sikre en god rodudvikling samt ensartet fremspiring af dine planter 💦. Undervandingsbakkerne er ligeledes lavet af 100% genbrugsmaterialer og har samme gode kvalitet som såbakkerne 👌.
Skal du være ekstra godt kørende, så kan du supplere med en PushPlate. Vi har PushPlates til 3 af såbakkerne og med sådan en ved hånden gør du din forspiring og udplantning yderst effektiv. Med ét eneste tryk har du lavet huller og skubbet planter ud – dét er smart.
Trin for trin guide: Forspiring af planter 🌱
Nu er der styr på udstyret og du har fået en forståelse for, hvorfor det er godt at forspire dine planter og hvilke fordele det har. Lad os så komme igang med at forspire 🌱.
Her får du din trin for trin guide til forspiring af dine planter:
1️⃣.
Start med at finde dine frø frem. I denne guide forspirer vi vores yndlings salat ´Saragossa`. Det er en vidunderlig snitsalat, som vi har på bedriften hele året. Vi høster af den 3-4 gange pr. udplantning og den giver kilovis af salat. Den smager virkelig godt og klarer sig fremragende i både kulde og varme.
2️⃣.
Vælg den såbakke der passer til de frø du skal forspire.
De salatfrø vi har valgt er meget små og mørke og kan være svære at se, når de kommer ned i såbakken. Da vi forspirer alle salater i QP 150 såbakken er det den du ser her på billedet. Salaterne skal kun bruge ca. 4 uger i denne såbakke inden de skal udplantes, og de kræver således ikke en større såbakke end denne. De skal ej heller ompottes inden udplantning.
3️⃣.
Fyld din såbakke med en god økologisk såjord, der egner sig godt til forspiring af planter og som har den rette næringssammensætning, som de små planter har brug for. Bank såbakken mod bordet sådan at eventuelle lufthuller udjævnes. Dette gør vi fordi vi gerne vil sikre, at jorden bedre holder på vandet og dermed ikke tørrer så let ud.
4️⃣.
Efterfyld din såbakke med jord, så den er fyldt helt og klar til næste trin.
5️⃣.
Tag din PushPlate og læg den så den passer ovenpå cellerne i din såbakke. Giv den et tryk på hele pladens overflade og løft den igen fra såbakken. Hvis ikke du har en PushPlate så brug dine fingre til at lave huller i såbakken. Du skal ikke lave hullerne for dybe, ej heller trykke så hårdt, at du laver jorden for kompakt. Bare et let tryk med fingrene for at lave et hul til dine frø.
6️⃣.
Fordel frøene i hullerne. Det kan være svært at styre, at der kun lander 1 frø pr. celle. I dette tilfælde, hvor det er en snitsalat vi har med at gøre, der gør det ikke så meget, at der er flere planter pr. celle. Men hvis vi forspirer rødbeder, tomater, kål eller agurk, som kun skal udplantes enkeltvis, der er vi mere grundige, når vi sår. Alligevel smutter det for os, og så nipper vi blot de resterende planter væk når de er spiret og vi kan se, hvor mange der er pr. celle.
7️⃣.
Top med jord og træk forsigtigt jorden af, så overfladen er jævn og der ikke er huller, hvor vandet kan lægge sig i “søer”.
8️⃣.
Stil din såbakke i undervandingsbakken. Undervandingsbakken tjener først det formål at opsamle vandet, som drænes fra såbakken. Senere, når planterne er spiret frem, foregår al vanding nedefra i underbakken. På denne måde undgår du at planterne ikke rådner ved ovenvanding, at jorden trænger op gennem rødderne og at de små spæde planter ikke beskadiges ved at rammes af ovenvanding.
9️⃣.
Vand din såbakke. De første vandinger indtil frøene er spiret foregår ved ovenvanding. Sørg for at gennemvæd jorden godt, så der skabes godt kontakt mellen frøet og såjorden.
Du har nu sat dine frø til forspiring 🙌🌱.
Forspire eller købe planter? 👩🌾👨🌾
Hvert eneste år i haven er et nyt år med mulighed for læring – det er i hvert fald sådan vi ser det. Vær nysgerrig på din have, på dine afgrøder og vigtigst på hvad der giver dig glæde.
Vi lykkes i meget større grad med det vi laver, hvis vi også finder stor glæde i at gøre det. Faktisk oplever de fleste af os en enorm stor glæde og opladning ved at dyrke, færdes og opholde sig i haven.
Selvom vi i webshoppen sælger diverse frø, bakker og udstyr, så blæs højt og helligt på det, hvis du står et sted i dit liv, hvor du i år ikke har overskud til selv at stå og forspire hver en plante til din have.
Køb i stedet allerede forspirede planter af god kvalitet på en planteskole 🌱.
Ja, det er helt vildt fedt at forspire sine egne planter, og det har sine indiskutable fordele, ingen tvivl om det, men det vigtigste er at have det godt, når du går i haven. Og hvis overskuddet ikke er stort i år eller du bare ikke gider at forspire dem selv, så vær ikke for stolt til at købe dem.
Pas på dig – også når du går i haven 💚
Rigtig god fornøjelse.