Hånd der lægger frø i såbakke

Det kan du så i marts

Forår hos Økotopen

Så blev det ugen, hvor vi endelig ramte den første forårsdag. Marts er en stor forspirings måned her hos os. Det første drivhus er sået til med radiser, salater og gulerødder, og vi kan slet ikke vente til de første radise- og gulerodspirer dukker frem.
Det andet store drivhus er netop blevet færdig med klargøring af samtlige bede, og vi er nu klar til at udplante de planter vi forspirede for ca. 4 uger siden.
Der skal bl.a. vokse glaskål, knoldfennikel, salat mm. derinde.

Vi skal i marts måned have forspiret en masse planter, vedligeholde vores ugentlige produktion af mikrogrønt samt have forspiret og sat sene kartofler på friland.

Længere nede får du en oversigt over, hvad du kan forspire og så nu i marts 🌱.

Hånd der lægger frø i såbakke
Forspiring af kålfrø i QP 77 såbakken.

Forspir dine planter og kom godt fra start

Når du forspirer dine planter, giver du dem et forspring i forhold til at blive sået direkte. Det gør du fordi, du giver dine planter den fordel, at have have etableret sig i såbakken og dermed have udviklet et sundt rodnet. Ved at forspire dine planter, kan du spare minimum 4 ugers “bedplads”, altså tid i bedet som planten i stedet bruger i såbakken 👌🏻. På denne måde kan du også nå flere afgrøder på en sæson.
Vi skal selv forspire rødebeder, tomater, kål, porre mm. her i marts.

Du kan finde en komplet og overskuelig guide til forspiring ved at klikke her.

Såbakke med forspiret salat og pushplate
QP 150 såbakke med forspiret salat der er skubbet ud af såbakken med Pushplaten. Salaterne er klar til at blive udplantet i drivhus eller på friland.

Forår rimer på forspiring…men også på tålmodighed

Marts er en måned, hvor du forspire rigtig mange frø. På langt de fleste frøposer vil der stå, at frøene kan forspires i marts. Marts er dog lang og 14 dage i den ene eller anden ende, kan faktisk have stor betydning for, om dine forspirede planter bliver for store eller om du er for sent ude med forspiringen i forhold til, om planten kan nå at sætte frugter.

Det er sidste chance for at så peberfrugt chili og aubergine. De har alle en lang udvikling og skal i jorden senest nu.

Alt efter om du skal have tomater i drivhus eller på friland, om det er bøf eller små tomater, kan du så tomater i start/midt/slut marts.

Vær dog tålmodig og vent med at så agurk, squash, bønner, melon – også selvom du dyrker i drivhus eller polytunnel. De vokser super hurtigt og du kommer til at stå med alt for lange, ranglede planter, som du ikke kan udplante pga. for lave temperaturer. Og hvad bønner angår, så kan de ikke fordrage kulde. Så tålmodighed med alle disse.

Til gengæld er der mange frø du stadig kan kaste dig over at forspire og så i marts.

Det kan du så og forspire i marts

 

Gule tomater
Tomater
Rødbeder
Rødbeder
Ærter
Ærter
Gulerødder
Gulerødder
Lille glaskål
Div. Kål
Bladbeder i regnbuens farver
Bladbeder
Porre bundt
Porre
Mizuna bladgrønt
Bladgrønt
Salathovede
Salater
Forårsløg
Forårsløg og løg
Rød peberfrugt
Peberfrugt
Fennikel
Fennikel
Bladselleri
Blad- og knoldselleri
Radiser
Radiser
Basilikum
Krydderurter

 

Cosmos
Blomster

Uanset hvad du er til at dyrke, så finder du et stort udvalg på økotopen.dk. Alle vores frø er økologiske og biodynamiske 🌱.

Du kan se hele udvalget af økologiske frø til haven her.

Forspir dine planter i såbakker der holder i årevis

Når du skal investere i forspiringsudstyr, så vælg noget af en god kvalitet, som du kan have glæde af mange år frem – det er bedst for både miljøet og for din pengepung. Derudover, så har valget af såbakke også betydning for udviklingen af dine planter. Frøene skal sås i den rette såbakke, så de har de har bedst mulige betingelse for at udvikle sig til en sund, solid og robust plante.

Når du skal vælge hvilken såbakke du skal investere i, kan det være en fordel at vide, hvad du gerne vil forspire og hvor mange planter af de forskellige du skal bruge. Det kan være ret svært at vide som nybegynder, og antallet af planter som skal bruges er afhængig af størrelsen på dine have/altan, om du dyrker i bede eller krukker og ikke mindst hvor længe dine planter skal opholde sig i såbakken inden udplantning.
Vi vil alligevel prøve at forklare dig, hvad de forskellige såbakker kan bruges til lige her.

Så er det ellers bare igang med at nyde at foråret er landet og at der skal en masse frø i jorden.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen