3 uger gammel tomatplante i potte

Derfor skal du ompotte dine tomatplanter

Ompotning af tomater 🍅

D. 8/3-22 var en stor dag, for den dag forspirede vi samtlige af vores tomatplanter for i år. I dette blogindlæg er det nu blevet tid til, at ompotte vores tomatplanter. Hvis ikke du har fået forspiret dine tomater endnu, så tag det helt roligt. Du har GOD tid. Du kan forspire tomater helt til slut maj og stadig få et udbytte, så hvis du først lige er kommet i tanke om, at du gerne vil dyrke dine egne tomater, så vil dette blogindlæg omkring forspiring af tomater helt sikkert være værdifuldt for dig.
Der finder du nemlig en komplet trin-for-trin guide med billeder, der viser dig hele processen 🌱🍅.

Men vores tomatplanter er nu blevet så store, at de er vokset ud af deres hjem i QP 77 såbakken. Derfor skal de ompottes og have nyt hjem, ny næring og masser af plads til at vokse det sidste stykke, inden de skal udplantes i en af de store drivtunneller.

3 uger gammel tomatplante i potte
3 uger gammel tomatplante der netop er blevet plantet om i en større potte.

Derfor skal du ompotte dine tomatplanter

Du skal ompotte dine tomatplanter fordi, at de endnu ikke er klar til at blive udplantet og fordi, at de ikke længere har plads nok i såbakken. De trænger til mere plads og ny næring.

Vi ompotter, fordi vi vi have en kraftig og robust tomatplante. Dette er vigtigt, fordi det er medvirkende til, at vi får skabt en sund tomatplante – og en sund tomatplante klarer bedre at blive udsat for stress og sygdom. Derfor nusser vi dagligt vores tomatplanter 💚.

Når de stryges let over bladene, så udsætter vi dem kortvarigt for stress (dette kan få minutter med en blæser fra byggemarkedet også klare). “Vinden” og berøringen er med til at tvinge dem til at danne en mere kraftig og robust stængel, og det vil vi meget gerne have, sådan at de tomatplanter som vi udplanter, rent faktisk er stærke og sunde planter. For stærke og sunde planter giver flere og bedre tomater 🍅.

3 uger gammel tomatplante
3 uger gammel tomatplante der lige er kommet ud af såbakken.

Klar til ompotning eller ej?

Hvordan ved du, om en tomatplante er klar til ompotning eller ej? Først; der er jo ingen regler, som du skal følge, men der kan være nogle fif og indikationer, der kan være rare for dig at kende til. Dernæst; timing er vigtig, men i langt de fleste tilfælde, så er mange af vores planter så overbærende med os, at de faktisk finder sig i ret meget inden de SKAL pottes om.

Her er nogle tegn der indikere at dine planter trænger til en ompotning:

✔️ De er lange og ranglede (dette er ikke mindst også et tydeligt tegn til dig om, at der er en ubalance mellem mængden af varme dine planter udsættes for OG den mængde af lys de har tilgængeligt). Når de begynde at fylde i såbakken, så vil de søge opad for at få plads og lys, hvilket gør dem lange og ranglede.

✔️ De er begyndt at blive meget lysegrønne i farven, måske endda gule i spidsen af bladene, og de ser ret blege ud.

✔️ Deres rødder vokser ud af såbakken og begynder at cirkulere.

✔️ De ser ikke ud til at trives i såbakken.

✔️ De står for tæt i såbakken og kan ikke tåle at blive udplantet endnu.

✔️ De er ganske enkelt blevet for store til deres nuværende bolig.

3 uger gammel tomatplante
3 uger gammel tomatplante. De fine hvide rødder ses tydeligt.

Billederne herover, viser en 3 uger gammel tomatplante, der er klar til at blive pottet om. Den har mange rødder, der fylder rummet i såbakken ud og som leder efter mere næring i ny frisk jord. Tomatplanten er blevet lang i såbakken, fordi den kæmper om pladsen med de andre 76 tomatplanter, der også er der, og den strækker sig efter lyset.
Det er altså blevet tid til at ompotte vores tomatplanter.

Forspiringsudstyr
Underbakke, potter, PushPlate og såbakke med 3 uger gamle tomatplanter – alt hvad der skal bruges til ompotning.

Det skal du bruge til ompotning af tomater:

Nu er du klar til at gå igang med ompotning 🙌.
Lav dig en kop te eller kaffe, sæt god tid af og hyg dig med det. Det her er faktisk en virkelig dejlig proces, og du gør noget rigtig godt og vigtigt for dine planter.

Trin for trin guide – ompotning af tomater

Nedenfor får du en komplet guide til, hvordan du kan ompotte dine tomatplanter. Det er denne metode vi følger hos Økotopen og den virker hver gang. Når tiden er til at tomatplanterne skal udplantes, så har de allesammen et kæmpe stort rodnet fyldt med store flotte og hvide rødder, der venter på at brede sig i jorden.

Sådan gør du:

3 uger gamle tomatplanter skubbet op af pushplate
PushPlaten har skubbet de mange tomatplanter op af såbakken. De er nu lette at tage fat i.

1️⃣.

Find din PushPlate frem og skub planterne ud af såbakken. Hvis ikke du har lige så mange planter som os (160 stk. er alligevel ret mange 😅), så popper du dem bare forsigtigt ud med din finger. Har du mange planter, så bliver du virkelig glad for PushPlaten. Den er intet mindre end genial OG så holder den samtidig planterne oppe, så de er nemme at få fat i, når du skal potte dem om.

Tomatplante
3 juger gammel tomatplante. Der vises med fingeren, hvor dybt du kan plante tomatplanten, når du ompotter. Helt op til kimbladene.

2️⃣.

Tag fat i din tomatplante. Tomatplanter har den egenskab, at de er i stand til at danner rødder langs hele stænglen. Det betyder, at du kan plante dem dybt, uden at være bekymret for om de kan tåle det eller i værste tilfælde kan gå til af det. De kan bestemt tåle det – de elsker det faktisk. Alle de små fine hår , som du kan se på stænglen fra jordoverfalden og op til kimpblandene (som er de 2 første blade), vil blive til rødder, når de kommer i jorden. Så du kan roligt plante dem helt op til kimbladene.

Plantejord
Plantejorden løsner vi i trillebøren, så er den nemmere at arbejde med.

3️⃣.

Klargør din plantejord. Når plantejorden har ligget komprimeret i en pose, så kan den have brug for at blive hældt ud og løsnet lidt. Vi bruger kompost- og plantejorden fra Farmergødning til ompotning af samtlige planter. Plantejorden er 3 års kompost, der udelukkende indeholder økologiske ingredienser. Jorden er meget velegnet til alle typer planter og kan bruges i både højbede, plantekasser, krukker og kan desuden benyttes indendørs til stuens potteplanter.

4️⃣.

Fyld din potte med plante- eller kompostjord. Lav en fordybning i midten af potten. Den skal være godt dyb, så du kan få din tomatplante dybt ned og give den mulighed for at danne rødder langs stænglen.

5️⃣.

Tag din tomatplante og placer den i fordybningen i potten. Sørg for at få den helt ned i hullet, så den kommer i kontakt med jorden. Sæt den gerne så dybt, at jordoverfladen kommer så tæt på kimbladene som muligt.

6️⃣.

Efterfyld din potte med plante- og kompostjorden. Sørg for at få jorden helt tæt om stænglen og så langt op til kimbladene som muligt. Tryk jorden fast uden at komprimere den.

Ompottede tomatplanter i underbakke med vand

7️⃣.

Placer dine ompottede tomater i underbakken og fyld den op med vand. Tomatplanterne er tørstige og suger hurtigt vandet ind. Hvis dine tomatplanter hænger med hovedet efter ompotning, så tag det roligt. Det er ganske normalt, at tomaterne får et lille “chok”, når de ompottes eller plantes ud. De retter sig hurtigt og løfter igen gladeligt hovedet.

Du har nu ompottet dine tomatplanter og de kan nu vokse sig store, stærke og helt klar til at blive udplantet, når temperaturen tillader det. Det kommer vi til at dele mere om i et senere nyhedsbrev – så stay tuned 🙌.

💡💡💡
Husk som tidligere nævnt, at nusse dine planter dagligt – det bliver de så glade for, og du kan svælge i duften af tomatplanter på dine fingre bagefter 😉.

Mere til video?

Hvis du er mere til at se, hvordan vi ompotter vores tomatplanter, så har vi lavet en video til dig. Du klikker blot på billedet herunder, og så kommer du direkte til videoen ⬇️.

Rigtig god fornøjelse med ompotningen.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen