Forspiring af tomater – årets højdepunkt 🍅
Hvert år når kalenderen skriver marts, så kigger vi på hinanden med en indforståethed om, at nu er det nu…årets forspiring af tomater skal skydes igang 🙌.
Udover at høste tomater, så er det et af årets absolutte højdepunkter at forspire dem.
Alle kan dyrke tomater. Uanset om du har have, drivhus, altan eller blot en lun vindueskarm, ja så er det faktisk muligt at dyrke sine egne tomater. Vi siger i år hej til alle gengangerne fra sidste år.
4 forskellige cherry tomater som vi kender og kan lide.
De fire er: Black Cherry, Trixi, Zuckertraube og Goldiana.
Uanset om du har drivhus eller om dine tomater skal vokse på friland, så skal de forspires. Tomatfrø egner sig ikke til at blive sået direkte. De egner sig derimod, ligesom en stor del af de andre frø også gør det, rigtig godt til at blive forspiret.
Så lad os komme igang med det 🌱.
Se hele udvalget af økologiske og biodynamiske frø her.
Sådan forspirer du tomater 🌱
Der er mange fordele ved at forspire sine planter, herunder også tomater. De giver uendelig stor mening at gøre, når du vil have mest muligt ud af din have. Alle fordelene og hvordan du generelt forspirer kan du læse ved at klikke her og få en komplet guide til forspiring.
Trin for trin guide: Forspiring af tomater 🍅🌱
I denne guide vil du se, at vi bruger såbakken QP 77. Det har vi altid gjort, og det er først for ganske nyligt, at vi har fået såbakkerne i 3 andre størrelser end dem der altid har været standart hos Økotopen.
Du kan sagtens forspire tomater i nogle af de andre såbakker, måske endda med fordel, da cellerne er større og der derfor er mere plads til plantens rødder og du kan strække din ompotning lidt. Hvis du er nysgerrig på hvordan du vælger den rette såbakke, så kan du finde en guide til valg af såbakke her.
Lad os så komme igang med forspiringen ☺️.
1️⃣.
Start med at finde dine frø frem. Her på billedet er det tomatsorten Black Cherry vi forspirer. Black Cherry er en lækker chokoladefarvet cherry tomat men rigtig god smagsfordeling mellem syre og sødme. Det giver masser af cherrytomater på ca. 4 cm størrelse i diameter.
Vælg altid frø med en god spiringsprocent. Det er så enormt ærgerligt at bruge tid, energi og penge på frø, som så ikke spirer som håbet. Du er hos os garanteret en spiringsprocent på minimum 90%. Så vælg altid økologiske og biodynamiske frø, hvis du har muligheden.
2️⃣.
Vælg den såbakke, du finder passende. Da vi forspirer i QP 77 såbakken, er det den du ser på billedet her. Du kan sagtens vælge en af de andre såbakker, dog vil vi ikke anbefale QP 150, da den simpelthen er for lille. Hvis du vælger at så flere frø sammen i én celle for så at prikle dem ud én og én, er det en god ide at vælge enten QP 35 eller QP 48. Tomatfrøene som vi forspirer får mellem 3-4 uger i såbakken før de skal ompottes, og de kræver således ikke en større såbakke.
3️⃣.
Fyld din såbakke med en god økologisk såjord, der egner sig godt til forspiring af planter og som har den rette næringssammensætning, som de små planter har brug for. Bank såbakken mod bordet sådan at eventuelle lufthuller udjævnes. Dette gør vi fordi vi gerne vil sikre, at jorden bedre holder på vandet og dermed ikke tørrer så let ud. På billedet ovenfor kan du se, hvor meget jorden falder sammen i den ene ende efter at være banket mod bordet. Til sammenligning ses resten af bakken der er efterfyldt med jord. Dette step er vigtigt så dine frø ikke ender med at tørre ud.
4️⃣.
Tag din PushPlate og læg den så den passer ovenpå cellerne i din såbakke. Giv den et tryk på hele pladens overflade og løft den igen fra såbakken. Hvis ikke du har en PushPlate så brug dine fingre til at lave huller i såbakken. Du skal ikke lave hullerne for dybe, ej heller trykke så hårdt, at du laver jorden for kompakt. Bare et let tryk med fingrene for at lave et hul til dine frø.
5️⃣.
Fordel frøene i hullerne. Det kan være svært at styre, at der kun lander 1 frø pr. celle. I dette tilfælde, hvor det er tomatfrø vi har med at gøre, der er det ret vigtigt at være præcis, sådan at frøene ikke kæmper om pladsen og næringen i såbakken. Medmindre du multisår og prikler ud som tidligere nævnt. Selvom vi er grundige og gør os umage med kun at så 1 frø pr. celle, så kan det smutte for os. Sker det, så nipper vi de resterende planter væk, når de er spiret og vi kan se hvor mange, der er pr. celle.
6️⃣.
Top med jord og træk forsigtigt jorden af, så overfladen er jævn og der ikke er huller, hvor vandet kan lægge sig i “søer”.
7️⃣.
Stil din såbakke i undervandingsbakken. Undervandingsbakken tjener først det formål at opsamle vandet, som drænes fra såbakken. Senere, når planterne er spiret frem, foregår al vanding nedefra i underbakken. På denne måde undgår du at planterne ikke rådner ved ovenvanding, at jorden trænger op gennem rødderne og at de små spæde planter ikke beskadiges ved at rammes af ovenvanding.
8️⃣.
Vand din såbakke. De første vandinger indtil frøene er spiret foregår ved ovenvanding samtidig med at vi efterfylder vand i underbakken. Sørg for at gennemvæd jorden godt, så der skabes god kontakt mellem frøet og såjorden.
Du har nu forspiret dine tomatfrø 🙌🌱.
Ikke noget drivhus at dyrke tomater i?
Noget af det vigtigeste, vi rigtig gerne vil formidle til dig er, at selvom du måske ikke har de mest optimale forhold at dyrke grøntsager i, så er det stadig muligt at lykkes med det. Alle de beskrivelser der er for et frøs vækst er beskrevet ud fra de absolutte optimale forhold. Det er der sjældent nogen af os der har, og det går glimrende alligevel.
Så, hvis du ikke har et drivhus og derfor har slukket drømmen om at dyrke dine egne tomater, så tillad os at komme med en stor fakkel og tænde den igen 🔥, for det er absolut muligt og endda noget du kan få stor succes med 💚.
Ud af de 4 sorter vi skal dyrke i år, er det muligt at dyrke dem alle på friland. Vi vil dog særligt nævne Black Cherry og Zuckertraube, dem ved vi klarer sig godt. Dog dyrker flere af Økotopens kunder kun på friland, hvor langt de fleste tomater klarer sig glimrende.
Særligt gode til friland er:
Black Cherry
Trixi
Zuckertraube
San Marzano
Golden Currant
Matina
Philamina
Vi håber, at du kan finde modet til at kaste dig ud i at prøve at dyrke dine egne tomater. Du vil IKKE fortryde det.
Dog vil vi komme med en vigtig disclaimer:
Pas på – du bliver afhængig 😉🍅!
Rigtig god fornøjelse.