Udplantning af salat I bed med drypslanger

Drypvanding i drivhus

En historie fra det virkelig liv 👨‍🌾

Det var en stor dag i 2019, da drypvandingen endelig blev installeret i de små drivhuse, som du kan se på billedet nedenfor. I 2018, som var etablerings året for Økotopen, foregik vandingen nemlig helt anderledes. De to små drivhuse på hver 24 m2 havde ganske vidst vandforsyning, men al vanding foregik manuelt…ja altså, når vi huskede det 😅.
Udenfor på kartoffelmarken – det der idag er området hvor de to store drivtunneller er – foregik vanding også manuelt med vandkanden. Alt var dejligt. Økotopen var netop startet op, der var oceaner af tid, et godt positivt syn og energien fra beslutningen om en ny tilværelse som grøntsagsbønder bankede stadig løs inde i kroppen. Det var fedt 👨‍🌾.
Det er det stadig, fedt, men den sommer i 2018, hvor vi havde historisk høje temperaturer, ja der satte de nyudsprungne grøntsagsbønder rekord i at gå flest skridt med en vandkande 😅…hvis du selv står samme sted, så ved du præcist, hvad vi mener.  

Drivhus med drypslanger på ukrudtsdug

Et læringsrigt år 💡

2018 var varm, men den var også fuld af læring, helt fantastisk meget læring.
Blandt andet om vanding 💦.
I de små drivhuse blev der dyrket tomater til den store guldmedalje.
Vi vandede, når vi lige huskede det, og det var ærligt talt meget uregelmæssigt. Tomaterne talte sit tydelige sprog. De sprækkede for et godt ord, og smagen var ærligt talt ikke noget at råbe hurra for.

Derudover, så blev de to store drivtunneller etableret i efteråret 2018. De blev straks fyldt med en masse afgrøder, der kunne nyde godt af den sprinklervanding som drivtunnellerne var født med.
Men…forud ventede et nyt år. I 2019 skulle de to store tunneller nemlig fyldes med tomater og agurker, afgrøder der på ingen måde trives med sprinkler vanding. Så der skulle findes en løsning og den løsning blev drypvanding 💦 – et valg vi siden har været glad for.
Der er nemlig helt tydelige fordele ved drypvanding, og dette skulle vi hurtigt opleve var en god investering rent økomiske, rent tidsbesparende, rent effektivt og rent miljømæssigt 🔄.

…pssst, til dig der har et drivhus på 10m2 og tænker “det her er ikke noget for mig, så bliv hængende, længere nede kommer der nemlig en skarp pris på hvad sådan et simpelt drypvandingssystem koster 😉. Og til dig med regnvandstønde, du må også godt hænge på, der er nemlig også en ganske simpel løsning til dig 🙌.

Læs videre og bliv klogere på, hvad drypvanding i drivhus er 👇

Drypslange langs rækker med hovedsalat

Hvad er drypvanding? 💦

Drypvanding er en måde at sikre en konstant, jævn og regelmæssig vanding dine planter på, som er så effektiv som muligt. Den kan køres manuelt, hvor du selv tænder og slukker for din drypvanding eller du kan køre den automatisk med en timer. Sidstnævnte model er klart at anbefale, da det giver dig muligheden for at kontrollere vandingen af dine afgrøder fuldstændigt 🌱💦.
Derudover giver det dig muligheden for at vande regelmæssigt og uden store udsving, noget som planterne rigtig godt kan lide og som nedsætter planten for “vandingsstress”.
Du kan tilmed tage afsted på ferie med ro i maven og sikkerhed for, at dine planter bliver vandet som vanligt og du ikke kommer hjem til komplet udtørrede eller endnu værre – døde afgrøder 😳.

Drypvand i drivhus med spidskål

Drypvanding i drivhus kan egentlig laves på flere måder. Den drypvanding vi selv anvender, og dermed også anbefaler, består af en hovedslange samt drypslange, begge fremstillet af PE rør.

Om drypvandingssystemet 💦:
➡️ Systemet er lavet til professionel brug, hvilket betyder, at det er et yderst holdbart sæt, der kan tåle at blive brugt og som kan holde i mange år.

➡️ Slangerne er forsynet med indvendige membraner bag hvert dryphul. Dette sikrer et jævnt og ensartet vandtryk langs hele slangens længde.

➡️ Slangen er selvrensende og kan derfor “gemmes” under jorden.

➡️ Systemet er absolut fuldt vinterhårdført og du slipper derfor at skulle afmontere det hver vinter. Du skal dog sikre dig, at vandet er tappet af din drypvanding.

Nedenfor kan du læse om alle de fordele der er ved drypvanding – se her 👇👀

Udplantning af salat I bed med drypslanger

FORDELE VED DRYPVANDING:
  • ✔️ Forbedret plantevækst, da der er en kontinuerlig jordfugtighed, som trænger dybt ind i rodzonen.
  • ✔️ Effektiv brug af vandet, da der er en markant mindre fordampning og udvaskning.
  • ✔️ Reduceret næringsstoftab fra overvanding og udvaskning. Brug timer eller vandingsregulator.
  • ✔️ Ukrudtsvæksten reduceres, da du kun vander langs afgrøderækkerne.
  • ✔️ Bladmassen på afgrøderne forbliver tørt, hvilket reducerer risikoen for sygdomme.
  • ✔️ Vander ikke andre steder end hvor planten har brug for det.
  • ✔️ Kan bruges sammen med lavtrykssystemer som regnvandsbeholdere/regnvandstønder – tyngdekrafttilførsel. Brug et filter, hvis du bruger regn- eller brøndvand.

Derudover så er drypvanding meget præcist og langsomt, og dermed også miljøvenligt. Det frigiver også din tid til alle dine andre gøremål i haven…eller ganske enkelt tid til at nyde din dejlige have.

10 kvadratmeter drivhus

Drypvanding til 10 m2 drivhus? 💦

Automatiseret drypvanding kan hurtigt komme til at lyde som noget, der kun er for helt store væksthuse eller gartnere der dyrker kommercielt. Dette kunne dog ikke være længere fra sandheden – drypvanding er nemlig i særdeleshed også for den helt almindelige haveejer 🙌.

Hvis du sidder og overvejer om drypvanding er noget du skal investere i, så er der her et par punkter du kan overveje:

 💦 Hvor stort er dit drivhus/areal?

Der skal ikke mange m2 meter til, før det bliver en ganske stor opgave at sørge for regelmæssig vanding til dine tomat-, agurke-, og peberfrugtplanter.

💦 Har du permanente bede?

Har du faste og permanente beder så er det en virkelig god ide at investere i drypvanding. Når først du har etableret dine drypslanger, så lader du dem blot ligge der og gøre sit arbejde, og så skal du ikke bekymre dig om det de næste mange år.

💦 Hvor effektivt dyrker du din have?

Måske går du og hygger dig med at vande. Det kan faktisk være ret meditativt at gå og vande med sin vandkande, og det giver også super god mening at gøre i et højbed, hvor du fx. lige har plantet nogle krydderurter. Men hvis taler vi faste permanente bede i dit drivhus, så er det altså klart at foretrække for både du og planterne, at du får etableret drypvanding. 

💦 Hvor meget er du afhængig af dine afgrøder?

Er du ligeglad med at dine tomater sprækker, at dit udbytte er svingende og smagen det samme…eller er det faktisk ret vigtigt for dig, at al den tid du bruger på at forspire stærke kraftige og sunde planter også ender med at give dig et godt resultat? For så er drypvanding noget du bør overveje.

Hvad skal det koste tænker du nu? 🧐
Prisen for et komplet drypvandingssystem til drivhus på
10 m2 med 3 permanente bede – 1 drypslange pr. bed er:
➡️ 599,95 kr.

Du kan bestille et komplet drypvandingssystem lige her.

Ligeledes er det også muligt at få drypvanding til dine højbede. Prisen for komplet drypvandingssystemt til højbed (80 x 120) er: ➡️ 399,95 kr.

Du kan bestille komplet drypvandingssystem til højbed lige her.

 

10 kvadratmeter drivhus med regnsvandtønde

Et eksempel på drypvanding 💦

Vi har fået et super godt spørgsmål omhandlende, hvor meget vand en voksen tomatplante skal have i døgnet? 🍅💦
Svaret er: Flere liter, alt efter hvor på sæsonen du er og hvordan vejret er den pågældende dag. På varme dage har de selvsagt brug for mere vand end på køligere dage.
Tomater består af ca. 90% vand og bruger alt det vand de optager til at danne ny bladmasse og sætte frugter. Det er altså rigtig mange liter vand til skal bære til og forsyne din planter med. Her rækker 10 liter vand i vandkanden ikke langt til 5-7 tomatplanter.

Drypslanger mellem rækker af salat i drivhus
For at have noget at holde det op imod, kan du her læse, hvor meget vi vander. Drypslangerne vil ved hvert drypsted forsyne planten med 1,6 liter vand pr. time. Vi vander på følgende måde i drivhusene: 2 gange á 1 times varighed om foråret, 4 gange á 1 times varighed om sommeren og 2 gange á 1 times varighed om efteråret. På denne måde kan du sikre dine planter rigelig og regelmæssig vanding.

Men hvad med brugen af det opsamlede vand fra din regnvandstønde eller -beholder? Kan det også bruges til drypvanding?
Ja, det kan du ganske simpelt bruge. Du skal blot have en kobling mellem din beholder og din almindelige haveslange, som så kobles på din drypvanding.
Meget simpelt og nemt 👌.
Prisen er nøjagtig den samme som for drypvanding til 10 m2 drivhus, og du kan bestille det lige her.

Mand i drivhus med drypslanger i spidskålsbed

Drypvanding for alle 👩‍🌾👨‍🌾💦 

Som vi lagde ud med, så gik der ikke længe fra vi startede ud med vandkanden til vi fik investeret i og etableret drypvanding. Det har kørt og virket upåklageligt fra dag 1, og det samme kan du kan komme til at opleve.

Vi ved godt, at det kan være uoverskueligt at skulle til at sætte sin ind i drypvanding. Vi vil så gerne hjælpe dig, hvis du har et ønske om at få etableret drypvanding i dit drivhus, for alle der ønsker den løsning fortjener virkelig at få det installeret.

Derfor, er du meget velkommer til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp til sammensætning af din vandløsning – så hjælper vi dig gerne med at nå i mål.
Skriv til os på support@okotopen.dk eller klik lige her og kom til vores kontaktformular.
Vi sidder klar til at hjælpe dig ☺️.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen