Eftermodning af tomater 🍅
Tomatsæsonen går på held (i hvert fald for os, der ikke dyrker dem indenfor under grolys) og det er blevet tid til at sige farvel til planterne i år.
Vi kan fornemme på jer, at høsten i år har været meget svingende.
Nogle har høstet kilovis af tomater og har fyldt forrådskammeret med lækre tomatsovser og -supper, andre har skuffende gået til og fra drivhuset uden at kunne fylde en enkelt skål med tomater.
Sådan vil det være – nogle år giver en større høst end andre.
Nogle år vælter man sig i tomater og giver til alle man kender, og andre år kan man knapt få nok til at også at komme i fryseren.
I de år, hvor høsten er lille, men skuffelsen stor, er det vigtigt at huske sig selv på, at vi får en chance igen næste år.
Og det er så dejlig en tanke.
Der er nemlig altid en chance mere 💫.
Uanset høstens størrelse, så er det helt vildt vigtigt, at kende til, hvordan du eftermodner dine tomater, så du kan få mest mulig glæde ud af dit store arbejde. I det følgende vil du derfor lære om eftermodning af tomater.
Revnede tomater
Men inden du skal lære om eftermodning af dine tomater, så er du helt sikkert stødt på nogle af disse tomater (se billedet ovenfor) i dit drivhus eller i haven.
Her i efteråret, har du garenteret oplevet, at komme ud til revnede tomater.
Det er et helt normalt fænomen, der sker, når luftfugtigheden er høj.
Luften indeholder simpelthen mere vand, end tomater kan nå at optage.
Resultet 👉 de revner.
Men fortvivl ikke.
De revnede tomater kan stadig bruges, såfremt der ikke er gået råd i dem.
Få dem høstet i en fart og forvandl dem om til den lækreste cremede tomatsuppe 🍅🥣.
Sådan eftermodner du tomater
Hvordan ved du, om en tomat er egnet til eftermodning?
Jo, det er faktisk helt simpelt.
De skal nemlig have bare en lillebitte antydning af, at være begyndt at skifte farve. De umodne helt grønne tomater, har ofte et mat udseende og et grønt-let hvidligt skær i overfladen.
Dem der har en snert af farveskift i overfladen, dem plukker du og tager med indenfor, for de kan nemlig eftermodnes.
Den logiske tankegang siger ➡️ stil dem i lys så de kan eftermodne, men det er faktisk helt omvendt. Her får du 3 simple steps til eftermodning af tomater.
Ideelt set skal de:
1️⃣. Stå i et mørkt rum
2️⃣. Stå i 20-25 grader
3️⃣. Dækkes med pap eller avispapir
I løbet af en uges tid – ja nogle gange blot få dage – vil du have mange flere modne tomater at nyde 🍅.
Så ud og få indsamlet alt dit tomatguld.
Rigtig god fornøjelse.
(Tomaterne vist i dette indlæg er de økologiske sorter Goldiana, Trixi, Zuckertraube og Black Cherry.)