Hvad er kompost?
Helt kort fortalt, så er kompost en masse bestående af organisk materiale, som, når det lægges på bedene, bidrager til at højne jordens kvalitet. Kompost består af komposteret have-, plante- og grenaffald. Dette nedbrydes og bliver til en lækker og løs kompost, som lagt på bedene kan fungere som naturens egen form for gødning.
Kompost forbedrer jordens struktur
Kompost bidrager positivt ved at tilføre jorden liv og næringsstoffer. Ude i den fri natur vil dødt plantemateriale falde af træer, buske mm. ligge på jorden, hvor det vil blive nedbrudt. Det samme kan du gøre i din have, her samler vi blot alt det døde plantemateriale i en bunke, som vi så lader kompostere.
Kompost bidrager også yderligere til at forbedre jordens struktur. Fordi komposten består af diverse have- og planteaffald, betyder det, at den kompost som dannes også har en god struktur. Du vil kunne finde små stumper af grene, rødder fra gamle tomatplanter, brune blade fra efterårshaven, resterne fra mikrogrøntproduktionen (hvis du har en sådan) mm. i din kompost. Det skal du kun være glad for. De små grene og andet organisk materiale bidrager altsammen til en bedre struktur i din jord.
Hvorfor bruge kompost?
Der er et utal af fordele ved brugen af kompost.
Som du allerede ved, så dyrker vi hos Økotopen efter den gravefri metode. Ved denne metode graver og fræser du ikke det organiske materiale ned i jorden, som man ellers altid har gjort det. Regnorme og mikroliv, vil nemlig hjælpe med at omsætte det organiske materiale ved at spise, fordøje og udskille det længere nede i jorden.
Kompost som bunddække og jordforbedring
Komposten fungerer som et slags bunddække, hvorfor ukrudtsfrø har svært ved at leve og få overtaget her. En bar jord er også en udsat jord, og dette undgås ved at lægge et lag af kompost på dine bede. På denne måde vil du lukke lyset ude, som de fleste ukrudtfrø er afhængig af for at kunne spire.
Kompost bidrager desuden til en god og forbedret struktur i din jord. For dig der har en sandet jord, hvor vandet fiser igennem, vil komposten hjælpe med at gøre jorden mere vandbevarende og mindske udtørring af jorden. Og for dig med en leret jord, vil komposten hjælpe til at gøre lerjorden med drænende, let og bekvem at arbejde i.
Tag bare gulerødderne herover som et eksempel. Gulerødder dyrkes bedst i en let og løs jord. For at de skal kunne udvikle deres lange lige rod, kræver de en jord der ikke er for kompakt og uden synderlig modstand. Hvis du vil læse mere om at dyrke perfekte gulerødder kan du klikke her.
Komposten hjælper således med at jordforbedre din jord. Derfor er vores anbefaling altid – uagtet din jordtype – at gå igang med at dyrke din have efter den gravefri metode. Det betaler sig både på den korte og den lange bane 💫 .
FORDELENE VED AT BRUGE KOMPOST I HAVEN
🌱 Du genbruger al dit haveaffald og sparer turene til genbrugspladsen
🌱 Du sparer penge ved ikke at skulle ud og købe jord
🌱 Forbedrer strukturen i din jord
🌱 Forbedrer en sandet jords evne til at holde på vandet
🌱 Forbedrer en leret jords evne til at dræne vandet
🌱 Efterlader jorden let og løs
🌱 Giver næring til regnorme og mikroliv, der returnerer med at gøre dine jord luftig og næringsrig
🌱 Fungerer som bunddække på alle typer bede
🌱 Mindsker ukrudtet
🌱 Øger jordens evne til at fastholde næringsstoffer
Såfremt du ikke har mulighed for eller bare ikke lyst til at dyrke din egen kompost, så har vi også en super god økologisk plantekompost fra Farmergødning, som vi kan anbefale.
Du kan læse mere om den og de andre jord- og gødningstyper lige her.
Kompost hos Økotopen
Hos Økotopen har vi lavet vores egen kompost siden virksomheden første gang så dagens lys. Et gammel hegn blev forvandlet om til en 4-rums kompost. 2 rum bruges til at kompostere alle resterne fra mikrogrøntproduktionen og 2 rum bruges til at kompostere det resterende have- og planteaffald fra resten af bedriften. Hvert rum er 155cm dyb x 175cm bred x 110cm høj og giver os således mulighed for at lave varmekompostering (mere om det længere nede).
Hvilken slags kompost vil du lave?
Når du skal bygge din kompost er det relevant at vide, hvad dit behov er, da dette afgører størrelsen på de rum du skal bygge. Derudover skal du overveje om du vil koldkompostere eller varmekompostere. Varmekompostering kræver en stor nok volumen af komposterbart materiale, før at det lader sig gøre. Som minimum bør der være 1m3 komposterbart materiale, altså minimum 1m x 1m x 1m mål pr. rum i din kompostbeholder.
Det er langt fra alle der har plads til at bygge så stor en kompost. Der må man ty til mindre beholdere, én stor bunke som vendes/luftes ofte, ormekompostering, koldkompostering og andre relevante metoder. Uanset metode, så er kompost en kæmpe gevinst for din jord, og dermed også for dine afgrøder.
Opbygning af Økotopens kompost
Vores kompost er som nævnt bygget op ad et allerede eksisterende hegn. Det har de færreste nok lige til rådighed, hvorfor det kræves at bygge en færdig beholder fra starten af. Men hos os havde vi altså denne mulighed. For at undgå, at komposten bliver for våd og rådner fremfor at kompostere, har vi bygget tag over den. På denne måde kan vi selv styre, hvor våd den skal være, og vi kan tilføre den vand, hvis den er blevet for tør.
Komposten er bygget af ubehandlede cedertræsplanker, som er genbrugsplanker. Da vi fik plankerne, var de vellagret og klar til brug. Generelt anbefaler vi at bruge et stærkt materiale, så du har glæde af din kompost i mange år.
Mellem hvert rum i komposten og ved hver front, er der monteret 2 ubehandlede lister på hjørnestolpen. Disse er monteret med afstand, sådan at der er skabt en løbegang mellem de to. I løbegangen kan alle cedertræsplankerne kører frit, og vi kan således tage dem af, når vi skal vende eller tage af komposten.
Uanset hvilken træsort du vælger, så tænk altid på at vælge noget ubehandlet træ. Den jord som du skal dyrke din mad i, ligger i mange måneder og arbejder opad træet, så vi anbefaler, at der ikke bruges behandlet træ.
Hold øje med temperaturen 🔥
Som nævnt bruger vi varmekompostering. Varmekompostering kræver tilstedeværelse af ilt, vand og organisk materiale. Her vil nedbrydning af plantematerialet foregå ved højere temperaturer, end den du måske kender ved en orme- eller koldkompost.
En varmekompost må helst ikke overstige 65 grader. Gør den det, kan du risikere at de gode bakterier og svampespore som er i plantematerialet vil dø. Holder du den til gengæld under og omkring de 60 grader, så vil langt de fleste ukrudtsfrø, sygdomskim og skadedyr dø af varmen, ligesom ikke-gavnlige bakterier vil.
Brug af jordtermometer
Til at holde øje med temperaturen bruger vi vores kompost/jordtermometer. Termometerets hus er lavet i rustfrit stål og har en afbildning af tal der er letlæselige. Sonden har en længde på 40 cm og kan således nå dybt ned i din kompost eller jord, når du skal måle temperaturen. Den kan måle temperaturer fra -10°C – 90°C. Vi er meget glade for at bruge vores, da vi på denne måde hele tiden kan holde høje med temperaturen i komposten, så vi sikrer os at plantematerialet nedbrydes under de rette forhold.
Kom igang med din egen kompost 🙌
Du kan bare takke os senere 😉. Ej pjat. Men hvis du har gået og overvejet, om en kompost var noget du skulle kaste dig over derhjemme, så håber vi dette nyhedsbrev, kan være med til at skubbe dig tættere på at tage en beslutning. Hvis du har lyst, så optog vi sidste forår en video, hvor vi gennemgår opbygningen af komposten.
Klik blot på billedet herunder og kom direkte til videoen ⬇️.
Der er kun gode ting at sige om kompost og dets egenskaber. Alle der dyrker sin egen mad bør kende til alle de gode egenskaber kompost har, men endnu vigtigere: kunne se hvilken forskel det gør for ens have at dyrke sine afgrøder, planter, stauder og træer i kompost.
Hvis ikke du har hverken mulighed for, tid eller lyst til at dyrke din egen kompost, så kan vi glæde dig med, at du kan købe den fineste spagnumfri muld hjem til din have.
Vi har anlægsmuld til anlæggelse af det nye staudebed eller nye hæk. Vækstmuld til jordforbedring af sandet, lerede og kompakte jorde. Køkkenhave – og drivhusmuld til dyrkning af alle dine spiselige afgrøder samt surbundsmuld til dine surbundselskende bær, planter og træer. Hver slags muld er spagnumfrit og lavet på kompost fremstillet af danske organiske vækstmidler og uden brug af kemiske næringstoffer. De tilfører hver især nødvendige mikronæringstoffer til din jord og forbedrer jordens struktur og sundhed. Du finder udvalget af spagnumfri muld her.
Kun gode ting at sige om kompost 💫.
Rigtig god fornøjelse.