Grønne bønner

Grønne bønner

Grønne bønner 🌱

Hvis der er én afgrøde som du bør overveje at dyrke – uanset om du har en stor eller lille have, altan eller krukke – er det grønne bønner.
Med et absolut minimum af arbejde, lige udover når de skal høstes 😅, er grønne bønner en afgrøde som vi er meget glade for at dyrke, og så smager fantastisk godt.

Indtil nu har vi kun dyrket grønne buskbønner hos Økotopen, men i år prøver vi også kræfter med stangbønnen Cobra 🐍🌱.

Buskbønne plante
Buskbønneplante udplantet på marken.

Hvilken slags bønne skal du dyrke?

Der er et hav af bønner du kan dyrke. Buskbønner, stangbønner, pralbønner, hestebønner og mange mange flere 🌱.
Dette nyhedsbrev omhandler buskbønner og stangbønner, da det er det vi selv dyrker – men bønner er så ekstremt fantastisk en afgrøde, så hvis du har plads, lyst og kan lide bønner, så kast dig endelig ud i at afprøve forskellige bønner og find din favorit ⭐️.

Grønne, gule, lilla, ja bønner fås i uendelig mange farver både udenpå og indeni.
Vælger du at kombinere flere sorter, størrelser og farver, vil bønner bliver et virkelig smukt element i din have 💚.

Se udvalget af økologiske bønnefrø her.

Buskbønner på række i et bed.
Planter med buskbønner på række.

Buskbønner og stangbønner

Buskbønner er en meget nem afgrøde 🌱.
Fra såning til udplantning går der ca. 14 dage. Fra udplantning til høst går der yderligere 6-8 uger alt efter hvilken sort du har valgt.

Buskbønner har den fordel, at de vokser lavt, bukser let og dækker jorden fantastisk.
Det gør dem ideel til bunddække langs høje planter som fx. agurk, majs, zucchini, tomater mm.
De har en smuk bladvækst som på kort tid dækker jorden, og på denne måde sørger for minimalt ukrudt, samtidig med at de faktisk også mindsker fordampning fra jordens overflade – win win.

Buskbønen Marona
Buskbønne, sort “Marona”.

Marona – buskbønne

Marona er en meget tidlig buskbønne. Den har lange bælge og er en rund formet sort. Den er  højtydende og robust, og den er især velegnet til den første såning samt til dyrkning under ekstreme forhold fx. drivhus (hvilket gør at den udmærker sig som bunddække under ex. agurker og tomater). Den har en fremrangende aromatisk smag, og med en bælg længde på 17-18 cm er den en rigtig lækker grøn bønne.

Buskbønne Helios
Buskbønne, sort “Helios”.

Helios – buskbønne

Helios er en gul buskbønne med let buede bælge. Det er en kraftig og robust sort. Den er tidlig og giver et stort udbytte, og er derfor også velegnet til dyrkning i mindre haver eller krukker. Bælgende har en længde på 16-18 cm og bønnerne indeni er sorte. Helios har en god smag og er et fremragende valg til buskbønne.

Stangbønne Cobra
Stangbønne, sort “Cobra”.

Cobra – stangbønne

Cobra er en stangbønne (den bønne vi prøver for første gang i år). Det er en tidlig sort, der producerer fint formede og mørkegrønne bønner. Den producerer ensartet og er meget højtydende. Den egner sig særligt godt til dyrkning i drivhus. Bønnerne er ca. 20 cm lange og er modstandsdygtige overfor mosaikvirus (BCMV) og Ascochyta (CL).

Stangbønne Cupidon
Stangbønne, sort “Cupidon”.

Cupidon – stangbønne

Cupidon er en sen stangbønne med et langt høstvindue. Bælgene udvikler sig delvist over bladene hvilket gør dem lette at høste. Bælglængden er 16-20 cm og den har en delikat aromatisk smag. Ligesom Cobra er den modstandsdygtig overfor mosaikvirus (BCMV) og Ascichyta (CL).

Bed fyldt med planter med buskbønner
Buskbønneplanter så land øjet rækker.

Såning og dyrkning af bønner

Bønnefrø er store og nemme at håndtere. Ligesom bælgen udenpå kan have andre farver end den grønne vi oftest ser, så har frøene også ofte forskellige og særdeles smukke farver.
Nogle er helt ensfarvede, andre er marmorede. Man bliver ganske enkelt betaget, når man håndterer disse frø, for de er så smukke og dragende i sig selv.

Såbakke med bønnefrø
Buskbønnen Marona såes i QP 77 såbakken.

Bønner vokser hurtigt og har ikke brug for at være i såbakken særligt længe. Derfor sår vi altid vores bønnefrø i enten QP 77 eller QP 96såbakken. De kommer ca. 2-3 cm i jorden, drysses med økologisk såjord og sættes i underbakken. De vandes oppefra ved såning, mens derefter vandes de kun ved undervanding i underbakken.

Bønneplanter klar til udplantning
Bønneplanter af sorten Marona er klar til udplantning i ukrudtsdug på marken.

Udplantning af bønner

Når planterne er ca. 14 dage til 3 uger gamle (eller når du har tid, vi ved jo allesammen godt, at der er meget at se til i en have) er de klar til udplantning.
På marken har vi udplantet alle buskbønnerne i ukrudtsdug. Dette har fungeret rigtig godt alle sæsoner, og gør at vi ikke behøver at spekulere på at luge overhovedet. Buskbønner kan være i jorden i lang tid, og med over 40 bede har vi nok at se til. Derfor har vi valgt at gøre det på denne måde – det samme som vi gør med zucchini, tomater, agurk mm.

Bønnerne kan plantes forholdsvis dybt til ca. kimbladene. Få at få dem dybt ned laver vi planterhuller med dibberen,  da den kan lave dybere huller end vi er i stand til med vores fingre.

Stangbønnen Cobra i drivhuset
Stangbønnen “Cobra” udplantet i ukrudtsdug i drivhuset. Planterne er opbundet med komposterbar jutesnor og planteclips, hvilket gør denne opbindingsmetide hurtig, effektiv, billig og utrolig nem at smide på komposten når afgrøden er færdig i bedet.

Stangbønnerne er udplantet i de små drivhuse, hvor der tidligere voksede kartofler. Kartoflerne er nu oppe og solgte og bedene har fået den sædvandlige klargøring inden udplantning: økologisk hønsegødning, en tur med Thilteren, bagsiden af en rive, klar til udplantning 🌱.
I drivhuset bindes stangbønnerne op med den samme komposterbare opbinding som vi også bruger til agurker og tomater – jutesnor og planteclips.

Du finder alt udstyr og frø til forspiring her.

Grønne bønner
Buskbønne, sort “Marona”.

7 gode grunde til at dyrke bønner:

1️⃣.

Buskbønner er gode som bunddækkende planter under andre afgrøder.

2️⃣.

Stangbønner er gode at dyrke i højden, hvilket er genialt, hvis du har en lille have. Tænk altid hvad du kan dyrke i højden for at udnytte dit dyrkningsareal bedst muligt. Husk at dyrke lave planter og blomster under stangbønnen, så du får mest muligt ud af dit bed.

3️⃣.

Kan dyrkes i krukker og på altanen.

4️⃣.

Er kvælstoffikserende ligesom ærter, og tilfører dermed næring til jorden.

5️⃣.

Kan dyrkes hvor du lige har et hul eller mangler en afgrøde. Bare én enkelt plante kan give dig bønner så tænk dem gerne ind i din dyrkningsplan.

6️⃣.

Gode til selvforsyning. De giver et enormt udbytte og er nemme at gemme på frost. Derudover er det nemt at tage sine egne frø og dermed også blive selvforsynende den vej rundt.

7️⃣.

Er gode både bagte, stegte, dampede, kogte og blancherede.

…bønneplanter er virkelig smukke.
Overvej at skifte nogle af terrassens krukker ud med en krukke med buskbønner. Den grønne plante skaber vitalitet og ro for øjet, samtidig med at den helt sikkert vil give anledning til en god snak, når du viser den frem for familie og venner 🪴.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen