Grønkålsplanter

Sådan sikrer du dig kål hele vinteren

Såning året rundt 🌱

En af de store glæder ved at dyrke sin egen mad er muligheden for at dyrke noget året rundt. At selvom der ligger sne udenfor, så er det rent faktisk muligt, at gå ud i sin have/altan/krukkekøkkenhave, og høste lækre, friske og sprøde grøntsager. Det er en helt igennem vidunderlig tanke, som man kun kan blive glad af at tænke 💚.

For at gøre netop dette – høste friske grøntsager på tidspunkter, hvor der normalt ikke vokser andet i haven – ja så kræver det, at du har fået sået nogle frø, da tid var til det. Det er nemlig sådan, at alle grøntsager har et ca. antal dage de tager om at udvikle sig til færdige grøntsager, du kan høste.
Du skal derfor have sået nogle frø.
Men hvilke? 🧐

Læs videre så du kan sikre dig kål hele vinteren.

Spidskål
Spidskålshoved klar til høst. Sorten er Eersteling.

Kål

Noget af det vi elsker mest er, at gå ned i haven og knække helt sprøde blade af grønkål af. Det er så vitalt at tage et bundt grønkål med ind i køkkenet, spise dem rå eller tilberede dem på en af de mange måder, som denne kål gør sig til på 🌱.

Eller hvad med din egen hjemmelavede syltede rødkål…kan du mærke hvordan det trækker sammen bagerst i munden og på tungen bare af at tænke på den syrlige mundfuld 🤤.
Eller en helt simpel sprød salat med overvintret spidskål, en vinaigrette og nogle ristede nødder eller kerner – hvem kan ikke lide det?

Men for at alt dette kan lade sig gøre, ja så er vi nødt til at få sået nogle frø nu, så vi kan få glæde af de fuldtudviklede grøntsager til vinter.

Grønkålsplante i ukrudtsdug
Grønkålsplante der er udplantet i ukrudtsdug.

DTM – hvad for noget?

Uanset hvilke frø du skal så, så skal du være opmærksom på DTM (DaysToMaturity) – altså antal dage et frø er om at udvikle sig til en færdig grøntsag. DTM er relevant for dig at vide, da det hjælper dig til at vælge hvilke frø du skal så og hvornår.

Grønkål og andre bladkål skal så nu her og indtil slut juni, hvis de skal nå at udvikle sig og overvintre. Men nogle hurtigtvoksende kål som bestemte sorter spidskål, kan fx sagtens sås i august og så vokse til overvintring.
Det hele handler om timing, den rette frøsort og lidt tryllestøv fra vejrguderne 💫.

Så lad os komme igang med at få sået nogle kål 🙌.

Se udvalget af økologiske kålfrø her.

Grønkålsplanter i såbakke
Grøntkålsplanter forspiret i vores QP77 såbakker med underbakken under. De er her klar til at blive udplantet.

Kål du kan så nu 🌱

Grønkål, palmekål, spidskål, rødkål…ahhhh….bare kål i lange baner.
Keep. It. Coming 🤩.
Lad os komme igang med at så en masse kål til overvintring.
Her er hvad du skal bruge:

🌱 Kålfrø – Husk at kigge på DTM og så vælg nogle du kan lide og som du ved, at du får spist. Ingen grund til at forspire en masse som du egentlig ikke bryder dig om, så hellere bruge pladsen på noget andet.

🌱 Såbakke – Hvilken såbakke skal du vælge? Kålfrø kan sås i alle såbakkerne, dog vil vi ikke anbefale QP150. Men derudover kan du ellers vælge den du synes bedst om OG som du kan bruge til andre frø også. Find evt. inspiration til valg af såbakke i vores “Guide til valg af såbakke”.

🌱 Undervandingsbakke – Alle såbakkerne passer til undervandingsbakken. Undervandingsbakken sikrer dig, at dine planter ikke rådner ved stilken eller at de ikke beskadiges pga. overvanding. Derudover sikrer undervandingsbakken en god rodudvikling og ensartet fremspiring af dine planter.

🌱 Jord – Jorden vi bruger til forspiring af samtlige planter og til at dyrke mikrogrønt i, er den økologiske såjord fra Farmergødning. Den er fantastisk god og indeholder præcist den næring dine små planter har brug for.

Lad os tage et kig på kålfrøene:

Glaskål

Azur Star

Vores favorit glaskål. Den tidligste og smukkeste lilla udendørs sort. Velegnet til dyrkning i et opvarmet eller koldt drivhus, under plastik samt til brug i hele den udendørs vækstsæson. Uden tendens til at blive træagtig. Meget stok resistent. Azur Star har en smuk, let flad rund, dyblilla, delikat hævet knold på en lang stilk. Blade af gennemsnitlig styrke og sarte bladstængler. Meget god smag.

Spidskål

Eersteling

Spidskål. Hurtigt voksende spidskålsort, der modnes på omkring 65 dage. Velegnet til dyrkning hele sæsonen og til en tidlig afgrøde under plastik. Modnes ensartet og skal høstes hurtigt (inden for en uge). Faste, kompakte hoveder (0,8-1 kg) med afrundede spidser. Lysegrønne, flotte blade med en mild kålsmag.

Spidskål

Berns

Spidskål. Medium tidlig, ensartet spidskålshoved omgivet af relativt mørke grågrønne blade. Harmonisk forhold mellem hoved og blad og en spids der er let afrundet. Modnes omkring 10 dage senere end Eersteling. Mellemstore hoveder 800-1000 g. Modstandsdygtig over for at revne. Velegnet til at dyrke udendørs gennem hele sæsonen. Forlænger høsten, når den plantes på samme tid som Eersteling.

Grønkål

Westländer Winter

Grønkål. Halv-høj sort med fine, krøllede blade og meget ensartet i vækst. Smuk, palmelignende udvikling, tolerant over for blæst og højtydende. Sorten har en let sød aromatisk smag.

Red Russian Kål

Red Russion kål

und kraftig ‘grønkåls type’ med lilla stængler og mørkegrønne, takkede blade. Bladene er væsentligt blødere end grønkål. Høst som babyblade til salater eller fuldvokset til madlavning. Meget vinterhårdfør. Planteafstand 75 x 30 cm, til babyblad 15 x 10 cm. Mild aromatisk smag.

Palmekål

Nero di toscana

Palmekål. Meget dekorativ form for kål (også kendt som sort eller russisk kål) med mørkeblågrønne blade og halvhøj vækst. God smag, der minder om broccoli, kræver ikke frost før høst.

Rødkål

Granat

Rødkål. En meget hurtigvoksende, men god opbevaringsvariant af rødkål. Opbevares fint indtil jul. Flot ‘ribbet’ og sunde blade. Giver gode udbytter selv i områder med en kortere vækstsæson.
Gode ​​ensartede hoveder, der er nemme at rengøre.

Hvidkål

Dottenfelder Dauer

Hvidkål. Kraftig, kortstilket sort med ensartet runde blade. Fast rundt/ovalt hoved. Lagres godt helt indtil januar. Dottenfelder Dauer er god at spise og har en rund sød smag. Ideel til at spise rå. Gennemsnitsvægt 1,5 kg.

Se hele udvalget af økologiske kålfrø her.

Insektnet

Insektnet

Insektnet er et fintmasket beskyttelsesovertræk, der er designet til at holde små insekter som kålfluen og gulerodsfluen væk fra dine afgrøder. Insektnettet vil holde gulerodsfluen væk fra dine gulerødder, pastinakker, persille mm. samt kålfluen væk fra hele brassica familien (diverse kål, radiser, majroer for at nævne nogle stykker).

Derudover tjener det flere andre yderst nævneværdige formål.
Insektnettet vil foruden at beskytte mod skadedyr og små ikke-gavnlige insekter, ligeledes beskytte dine afgrøder mod:

❄️ Haglskader
🌬 Vindskader
🐧 Fugleangreb
🐰 Kaninangreb
😳 Jorderosion

Du kan bruge insektnettet hele året rundt på forskellige afgrøder og du skal ikke være bekymret for om det tager noget fra dem – insektnettet tillader nemlig både at vand og lys kan trænge igennem.
Læs om hvilke afgrøder, der er særligt afhængig af insektnet her.

 

En masse spidskål i kasse

Planlægning 🗓

Det kan ærligt godt virke liiiidt voldsomt, at skulle tænke på vinterplanlægning nu hvor vi knapt har smagt på sommeren 😅.
Men ikke desto mindre, er det altså nødvendigt at få frøen i jorden, så vi kan glæde os over skønne grøntsager lige så meget i løbet af vinteren, som vi gør om sommeren.

Vi husker i hvert fald gladeligt tilbage på december 2020, hvor vi gik og høstede kål i kulden. Det var så dejlig en følelse selvom det var koldt.
Så få nogle frø i jorden, så du også kan glæde dig til vinter ❄️.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen