Blåbærret – vores Darling 🫐
Det er næsten en eventyrlig fortælling, som du nu skal være vidne til 💫.
Det var nemlig sådan, at der mellem de to små drivhuse var et areal på små 20 m2, hvor absolut intet ville vokse. Næsten alt blev prøvet, også de afgrøder, som normalt ville kunne klare lidt mindre fordelagtige vokseforhold.
Men ak, intet ville gro, og som et lyn fra en skyfri himmel, fik vi den ide, at plante blåbærbuske.
Og således gik det til, at den lille sti mellem de to små drivhuse, idag er et af de steder i hele haven, hvor både børn og vokse oftest er at finde gennem sommeren…igang med at indtage blåbær ad libitum 🤤.
Blåbærbuskene blev en gave til haven 🫐.
Vindslusen 1 km fra Vadehavet 🌪
Tilbage til de to små drivhuse.
Selvom de er placeret bag et hus, der ligger i haven, så er der utrolig meget vind mellem dem.
For med kun 1km til Vadehavet, ja så blæser det en del. Faktisk så meget, at arealet mellem drivhusene faktisk er en vindsluse, hvor man bliver blæst rigtig godt igennem.
Derudover, så er der sol/halvskygge. Hurtigt lærte vi, at hverken gulerødder, radiser, salater, rødbeder eller andre grøntsager, bryder sig særlig meget om at blive stresset af vinden, og derfor blev løsningen at kigge ind i etableringen af et mere permanent bed, med flerårige planter.
Ved et tilfælde faldt valget på blåbærbuske, og det skulle vise sig at være et fantastisk godt valg 🫐.

Det nye blåbærbed 🫐
Forud for etableringen af blåbærplanterne, er der ikke sket nogen jordforbedring, der skulle klargøre bedet til at blive et “surbundsbed”. På intet tidspunkt har bedet fået så meget som ét gram spagnum, savsmuld eller andet, der skulle forsure jorden.
Blåbærbuske er en surbundsplante, hvilket vil sige, at de trives bedst ved en lavere pH-værdi. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt, at tilføre jorden forsurende jordforbedring, hvis du har planer om at dine blåbærbuske (eller andre surbundselskende planter) skal kunne trives.
I den lille vindsluse var, som alle andre steder hvor vi dyrker haven, sandjord. Sandjord er en meget porøs jord, som kan have svært ved at holde på vandet. I stedet for at tilføre en masse jordforbedrende materialer, har vi blot plantet blåbærbuskene og lagt et lag på 10 cm barkflis på hele arealet. Hvert forår (eller når vi vel at mærke husker det 😉) gives bedet 10 cm barkflis.
Har du læst med herinde et stykke tid, så ved du at vi er store fortalere for brugen af barkflis i haven. I takt med at barkflisen nedbrydes, frigives der en masse næring til bedet og barkflisen er med til at sænke pH-værdien og forsure din jord, til glæde og gavn for dine blåbærbuske. Derudover, så mindsker barkflisen også ukrudtet, hvilket i sig selv er en stor glæde.
Hvis du vil læse mere om, hvorfor barkflis er så godt for din have, så får du her 7 fordele ved at bruge barkflis i haven.

Udplantning og bestøvning 🌱
I efteråret for 4 år siden, blev det altså tid til, at få blåbærbuskene i jorden.
Bedet består af 5-6 forskellige sorter. Det er en klar fordel for frugtsætningen, at du sørger for at plante flere forskellige sorter sammen.
Minimum 3 sorter er den generelle anbefaling 🫐.
Udover at bidrage til en øget og større frugtsætning, så vil en variation af sorter både give en længere periode, hvori du kan høste lækre blåbær, samt bidrage med en stor prydværdi til din have.
Ikke alle blåbærbuske er ens. Nogle er høje og har en slank vækst med spidse blade og andre er mere lave og har en bredere og mere kompakt vækst. Hver og en bidrager de med struktur og prydværdi til din have, de er nemlig smukke udover det sædvanlige – det synes vi i hvert fald.

Bi-magnet i din have 🐝
Det er ikke kun menneskene der er vilde med blåbærbuske, det er bierne også. Bier og andre insekter hjælper med at bestøve blåsbærbuskene, som så senere kvitterer med flere bær. Udover prydværdien, tjener dine blåbuske således også som næring til bier og insekterne. Hvis du vil tiltrække flere bier og insekter til din have, så er den en fantastisk idé at plante bærbuske, da de har et højt indhold af pollen og nektar, som bier og insekter elsker.
På billedet ses en lille bi, som havde så travlt med sit arbejde, da vi den anden dag skulle gøde vores blåbærpbuske. Den fløj sirligt ind i hver en blomst på blåbærbusken og ud igen og videre til næste blomst. Det var så smukt et syn, og vi kunne sidde i en afstand på 20 cm fra bien og betragte, hvilket vidunder den er 🐝.

7 grunde til at dyrke blåbær i haven 🫐
Hvis ikke du allerede har blåbærbuske i din have, så får du her 7 gode grunde til, at få fat i nogle i en fart og få dem plantet i din have:
🫐 Blåbærbuske er en flerårig afgrøde. Har du først plantet den i din have, er du garanteret lækre blåbær i mange år frem.
🌸 Prydværdi. Blåbærbuske er smukke og skaber en fantastisk struktur til din have. De små klokkeblomster, som bierne ynder at besøge, bidrager med et eventyrligt element i din have.
🐝 Flere bestøvere. Ønsker du flere bier og insekter i din have, så er blåbærbusken en formidabel busk at plante. Den har nemlig et højt indhold af pollen og nektar, som bier og insekter er vilde med.
💚 Blåbær er sunde. De er sprængfyldte med nærings- og antistoffer.
🪴Blåbærbuske kan dyrkes i krukker.
🌱 Blåbærbuske kan dyrke i både sand- og lerjord.
💫 …og mange flere grunde. Faktisk er der kun gode grunde, så skynd dig at få dem plantet i din have.

Gødning af din blåbærbusk 🫐
Det kræver ikke meget, at passe sine blåbærbuske. Særligt ikke når de står jorddækket med barkflis, som de gør hos os. Barkflisen har som tidligere nævnt mange fordele for jorden og de planter og buske der vokser i den, og bidrager således, og selvfølgelig, også med næring til dine blåbærbuske.
Men får de anden næring i løbet af året?
Ja det gør de 💫.
2 gange om året giver vi dem vores egen langsomtvirkende økologiske surbundsgødning i pilleform 🪵.
Økologisk surbundsgødning er et organisk produkt specialudviklet til surbundsplanter som blåbærbuske, rhododendron og hortensia. Den virker særdeles effektivt både som gødning og til at sænke jordens pH-værdi. Den har en langtidsvirkende effekt og fremmer gavnlige biologiske processer i jorden, hvilket danner et naturligt forsvarsværn mod skadedyr ❌🐛🪲.

øget næringsstilstand i jorden og fremmer jordens naturlige forsvarsværn mod skadedyr.
Ved at tilføre jorden denne organiske gødningsform, vil det bidrage til at forbedre jordfrugtbarheden.
Vi giver vores blåbærbuske den økologiske surbundsgødning 2 gange om året – i maj og igen til efteråret. Derudover modtager de ingen anden gødning – foruden de gavnlige næringsstoffer fra barkflisen – end et sprøjt med økologisk flydende havtang hver 14. dag.
Havtangen har uendeligt mange fordele for planter (inde og ude), træer, bærbuske, hække mm. som du kan læse om her.
Se hele udvalget af økologiske gødninger til haven her.

“Eventyrets” morale 💫
Der er så mange “regler” at følge, når du dyrker din have – det kan man i hvert fald hurtigt få oplevelsen af. Nogle gange kan det faktisk tage glæden fra en, og derfor er det så uendeligt befriende, når man oplever så stor en glæde som med fx. disse blåbærbuske i vindslusen.
Det vi egentlig gerne vil fortælle dig er, at der findes ingen “regler” for, hvad du må og ikke må i din have, i hvert fald ikke nogle, der står skrevet i sten.
Lykkes det for DIG i DIN have, så betyder det ikke så meget, hvad vi eller andre gør.
Find din barnlige nysgerrighed frem, følg din mavefornemmelse og skab en have efter dine drømme 💚.
Rigtig god fornøjelse.