Mand der luger bed med salat

Lugning – struktur der virker

Struktur der virker

Noget af det, der ret hurtigt bliver tydeligt, uanset om du har en stor køkkenhave, nogle enkelte bede eller et mikro landbrug ligesom os, det er, at struktur er din ven. Hos Økotopen er vi fx. nødt til at have nogle faste luge-dage, ellers vokser ukrudtet pludselig fra os, og så dyrker vi altså tidsler og senegræs i stedet for lækre zucchinier 😅.

Derfor indførte vi sidste år faste luge-dage på vores ugeskema. Nogle uger gik det godt, andre uger…knap så godt, og det betalte vi også prisen for. Så med en ny sæson her i 2022, er det igen blevet tid til at få sat lugning på skemaet.

Lugeredskab
Vores favorit lugeredskab fra Neverzink Farm.

Økotopens favorit lugeredskab

Hos Økotopen er alt håndholdt. Lige fra såmaskiner, til minifræseren fra Neversink Farm, til udplantning og til lugning. Alt foregår ved håndkraft og det holder vi faktisk meget af. Vores absolute favoritredskab til lugning er lugeredskaberne fra Neversink Farm. De er særligt smarte, fordi du kan nøjes med blot at udskifte lugehovedet alt efter hvilke afgrøder du skal luge blandt.

Skal du fx. luge mellem både salater sået i 4 rækker og bagefter knoldfennikel i 3 rækker som på billederne herover, ja så skifter du blot til et større eller mindre hovede, som du allerede har med dig.

Lugesættet indeholder lugehoveder på 5, 10, 15 og 20 cm bredde og er således fantastiske at bruge til lugning langs kimplanter og i tætte rækker. De er samlet med en karabinhage, sådan at du hurtigt og nemt kan skifte hovederne med et enkelt klik på mutineer hovedet. Det gør arbejdsgangen super hurtig og effektiv. Lugeredskabet er således økonomisk på både den tidsbesparende front men også da du kan nøjes med kun at anskaffe dig ét lugeskaft og så blot udskifte lugehovederne, som du ønsker.

Mand der luger salatbed på marken

Gør lugning til en fast ugentlig opgave

Vi ved det godt…lugning er bare ikke særligt tiltalende, men hvad nu hvis den faste ugentlige lugning rent faktisk betød, at du fik frigjort tid til andre sjovere og mere spændende opgaver i haven 🙌? Så ville det da være  værd at overveje ville det ikke? 😉.

På billedet herover fra 2021, kan du se vi er igang med at luge et af mange salatbede på marken. I rillen mellem den midterste række og rækken helt til højre, er netop været over med vores Pacifist Wire Hoe . Det er multi lugejernet som er beskrevet længere oppe.

Vi er på billedet netop på vej retur i den anden rille, og du kan forrest i billedet se de små ukrudt der vælter op. Det tager blot én eneste tur med lugejernet, så har du luget bedet og kan gå videre til næste opgave.

Lugning mellem 4 rækker salat
Her bruger vi lugehovedet på 5 cm, der nemt, og uden at beskadige, kan luge mellem de 4 rækker salat.

Sørger du for at luge mens ukrudtet stadig er på kimbladsstadiet (som på billedet herover), så kan du vitterligt nøjes med at trække lugejernet over én gang. Det handler om at være på forkant med det, inden ukrudtet tager over – vi taler af erfaring 😅.

Vælg en fast lugedag. Ligesom du skal sørge for at forspire løbende, så du hele tiden har nok planter til udplantning, så er det også en rigtig god ide at få skabt dig en fast ugentlig lugedag. Brug blot 15 min, så er du langt.

Se udvalget af lugeredskaber fra Neversink Farm her.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen