Ærter

Sådan dyrker du ærter

Ærter

Er der noget som ærter, der frembringer minder om sol, sommer og barndom? Vi tror det ikke og derfor har vi i år besluttet, at ærter bliver en del af indholdet i grøntsagskassen.
Der er flere årsager til, at vi ikke tidligere har dyrket ærter hos Økotopen.
Det er ikke fordi, at de ikke er lækre og smager godt, for det hersker der ingen tvivl om.
Heller ikke fordi de er svære at forspire eller udplante, for det er lynhurtigt.
Men hvorfor så? 🧐.

Vi skal hen til høsttidspunktet. Det tager ret mange ressourcer at høste dem og de kræver, at man bruger begge hænder, så man ikke rykker planten fra hianden. Set i et kommercieltperspektiv er det ikke ideelt, når vi kun er 2 mand, der i forvejen har vanvittigt travlt om sommeren. Derudover så er der ikke den store økonomi i det for os. Hele Danmark boomer af nye friske ærter i boder og i supermarkedet hele sommeren, og du får dem smidt i nakken til ingen penge.

Restauranter og cafeer, som vi sælger til, er ikke særligt interesseret i dem – de vil hellere have lækre kål, tomater, agurker mm. MEN i år har vi en ny kundegruppe, som vi virkelig glæder os til at forkæle med friske, søde og økologiske ærter 😍.

 

2 rækker spidskål og 1 række ærter i samme bed
2 rækker spidskål og 1 række ærter i samme bed i en af de store drivtunneller.

Ærter hos Økotopen

Vi dyrker ærterne i et af bedene i en af de store drivtunneller. Bedene er ca. 75 cm brede og 20 m lange. Ærter kan dyrkes på lige så mange måder, som der findes ærtesorter. Og det er faktisk ikke så lidt. I bedet her har vi lavet polykultur med en kombination af 2 rækker spidskål og 1 række ærter. På denne måde får vi flere afgrøder på ét bed. Hvis du kunne tænke dig, også at dyrke polykultur med to eller flere afgrøder i samme bed, så husk at vælge nogle der gavner hinanden.

Drypvanding I bed med spidskål og ærter
Afstand i rækkerne med spidskål er ca. 30 cm – afstand mellem ærterne er ca. 15 cm.

Som her med spidskål og ærter. Spidskålene er plantet med en afstand på ca. 30 cm i rækken og ærter med ca. 15 cm i rækken.
De er fantastiske makkere. Det er de fordi, at ærter er en kvælstoffikserende afgrøde. Det vil sige deres rødder binder kvælstof i jorden, som senere kan optages af afgrøder der er næringskrævende og glade for kvælstof.
Og kan du gætte hvilke afgrøder der bl.a. er det? 😉.
Det er selvfølgelig kål.
Kål er sultne afgrøder, som du skal sørge for at holde godt med næring i deres vækstperiode. Derfor er ærter og kål rigtig gode venner.

Se udvalget af økologiske grøntsagsfrø her.

Ærter I såbakke klar til udplantning
QP 96 såbakken fyldt med ca. 14 dage gamle ærter af sorten Wunder von Kelvedon klar til udplantning.

En god begynder afgrøde

Ærter er en af de absolut letteste afgrøder at dyrke – derfor er de en fremragende begynder afgrøde. Du kan dyrke dem alle steder og de tåler ret meget forskelligt vejr. De er en af de tidligste afgrøder du kan så og forspire i foråret og giver du dem et lag med fiberdug eller anden beskyttelse, så kan de også klare en let frost. Alt efter hvilken sort du vælger, så kan de dyrkes i både drivhus, på friland, på altanen og i krukker. De er geniale uanset om du har lidt eller meget plads tilgængelig og du er med næsten 100% sikkerhed garanteret succes.

Ærter kan sås direkte, men vi anbefaler forspiring. De vokser hurtigt. vores ærter blev forspiret d. 15/3-22 og udplantet d. 1/4-22. Altså ca. 14 dage fra såning til udplantning på beskyttet sted i drivtunnel.

Wunder von Kelvedon er en formidabel begynder ært. Det er en hurtigvoksende, kompakt lille sort, der egner sig særligt godt til krukke og steder med begrænset plads. Og derudover fungerer den også fantastisk på et stort areal – det er nemlig også den vi selv dyrker 🌱.

Det skal du bruge til din forspiring:

Du er nu klar til at forspire din ærter 🌱.

Se udvalget af økologiske frø og forspiringsudstyr her.

Poser med ærtefrø oven på en såbakke
Ærtefrø og QP 96 såbakken klar til at gå igang med forspiring.

Forspiring af ærter 🌱

Vi forspirede ærterne i vores QP 96 såbakke som er særdeles velegnet til at dyrke større frø som ærter, majs, bønner mm. men også særdeles velegnet til at dyrke blomster i. Ligesom ved forspiring af alle andre frø, følger vi samme fremgangsmetode som beskrevet i denne komplette guide til forspiring.

Du kan med fordel lægge ærterne i blød i 24 timer inden såning, dette fremmer spiringen. Du behøver det ikke, og dine ærter vil komme fint alligevel. Men hvis du gerne vil, at det går lidt hurtigt, så giv dem en dukkert inden 💦.

QP 96 såbakke
QP 96 såbakker.

Klargør først din såbakke med en god økologisk såjord. Såjorden er den første bolig og næring som dine frø skal vokse i, så vælg altid en jord af god kvalitet og med den rette sammensætning af næringstoffer som de små frø har brug for.

PushPlaten kommer virkelig til sin ret når du skal forspire ærter, for de store ærtefrø, må godt komme godt ned i jorden. Dette hjælper vores PushPlate os med, da den efterlader hver celle i såbakken med et godt dybt hul, hvori frøet sås. 

Hånd der holder ærtefrø
Ærtefrø er store frø og nemme at så.

Gode til multisåning

Ærtefrø er som så mange andre frø rigtig gode at multiså. Smid 2-3 ærtefrø pr. celle og lad dem vokse op og udplantes som værelseskammerater.

Når dine frø er sået sætter du dem til forspiring i en lun vindueskarm og venter til de er spiret. Sørg for at vande dem i underbakken, dette sikrer en god sund rodudvikling samt at rødderne iltes godt mens ærterne vokser. Hvis du har et drivhus kan du efter spiring flytte dem derud, husk blot at holde øje med temperaturen.

QP96 såbakke med forspirende ærter
QP 96 såbakke med forspirede ærter der er ca. 14 dage gamle og klar til udplantning.

Efter ca. 14 dage – 3 uger, vil ærterne have vokset sig store og du skal begynde at finde et sted til dem, hvor de kan vokse resten af deres liv. Når de er klar til udplantning kan de udplantes i en drivhus, krukke eller på friland. Såfremt du udplanter dem i krukke, så vil vi anbefale at du bruger en god økologisk plantekompost hertil. Denne sikrer at ærterne får den næring de har behov.

Når du har udplantet ærterne, så husk at holde øje med om de trænger til vand. Ligesom os mennesker, så har planterne brug for næring, lys og vand for at kunne leve og vokse sig til flotte afgrøder du senere kan nyde 🌱. 

Rigtig god fornøjelse.

 

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen