Interplanting af tomat, spidskål og ærter

Dyrk flere afgrøder og mindre ukrudt med interplanting

Ny måde at dyrke på giver flere afgrøder

Økotopen er et mikrolandbrug med et dyrkningsareal på ca. 700 m2. Deraf dyrkes ca. halvdelen under tag i koldtdrivhuse, samt i det store drivhus hvor al forspiring foregår. Alle bede er opbygget efter market garden mål – dvs. at alle bedene er 75 cm brede og 20 m lange (billedet overfor er fra en af drivtunnellerne hvor vi har lavet interplanting og -cropping) – fraset bedene i de små drivhuse som kun er 8 m lange.

Alt hos Økotopen foregår med håndholdte redskaber. Vi er kun 3 mand (Jes, Anja og Sven) og vi er sjældent igang samme sted alle 3. Når vi arbejder, så gør vi det efter princippet om at være så lean som mulig – korte, effektive arbejdsgange.
Så få redskaber i brug som muligt. Så smart som muligt. Og når det skal være smart, så er vi nødt til også at bruge interplanting og -cropping som arbejdsmetode.

Tunneldrivhus med 4 bede overdækket med plastik
En af de store drivhustunneller, hvori alle bedene er intercropped.

Market Garden og interplanting

Når man har en market garden er det rigtig smart, at have den samme afgrøde i hele bedet. Tag fx. gulerødder. Dem sår vi i 5 rækker med vores Jang Seeder. Når de er sået dækker vi dem over med insektnet, så vi undgår at få ødelagte og uspiselige gulerødder pga. invasion af gulerodsfluen. Efter ca. 90 dage er gulerødderne klar til høst.

Når de skal høstes bundter vi dem allerede i marken, transporterer dem til vores vaskestation hvor de vaskes, for slutteligt at lægges på køl. Det går lynhurtigt, fordi vi har den samme arbejdsgang og den samme afgrøde hele vejen igennem bedet. Det er smart og effektivt og giver ekstremt god mening ved netop gulerødder. Men, med den begrænsede plads og med den forestående grøntsagskasse på trapperne, så ønskede vi, at få endnu mere ud af vores bede. Derfor er vi i år begyndt at interplante 🌱.

Interplanting af tomat, spidskål og ærter
Interplanting med tomatplante, spidskål og ærter.

Hvad er interplanting?

Interplanting er en måde at dyrke sine grøntsager på, der maksimerer mængden af planter, du kan have i et bed. Interplantning vil sige, at du planter en/flere forspirede plante/planter (hvis multisået) i et bed, hvor der allerede vokser en eller flere afgrøde.r

Det har flere fordele:
🌱 Udnytter pladsen i bedet maksimalt
🌱 Giver større udbytte
🌱 Giver dig større mulighed for at komme tidligere igang med udplantningen selvom du ikke har et tomt bed
🌱Mindsker ukrudt og behovet for lugning
🌱 Lader næringskrævende afgrøder få gavn af at vokse med næringsopbyggende afgrøder

Du overlapper så at sige planternes væksttid i bedet og får på den måde flere afgrøder på mindre plads.

Økologiske frø med god spiringsprocent kan du se her.

 

Interplantning hos Økotopen

Det er altid spændende, når man kaster sig ud i noget nyt i sin have, og hvis du skal kaste dig ud i noget nyt i din have i år, så kan det være det skal være i form af interplantning.

Vi kører interplanting i en del bede. Inde i en af de store drivtunneller kører vi interplanting i samtlige bede.
Bed 1: Interplanting (og derefter intercropping) af ærter, spidskål og tomater.
Bed 2: Salat og tomater.
Bed 3: Knoldfennikel og tomater.
Bed 4: Glaskål og tomater.

Sidste år kørte vi faktisk og lidt intercropping på marken. Vi havde udplantet spidskål og havde så sået lynhurtige radiser imellem dem. Radiser tager ca. 30 dage fra såning til høst (ca. 21 dage i højsæson), så det er generelt en super god afgrøde at smide i bedet indtil kålene er vokset sig større og selv tager pladsen. Dette var ligeledes tidsbesparende for os, da både radiser og kål kræver overdækning med insektnet.

Et andet eksempel kan være at interplante dine kål til vinterdyrkning i dit salatbed som stadig giver dig bunkevis af salat. På den måde får du gang i dine vinterkål, mens du stadig høster af dine sommersalater – win win.

Interplanting med tomat og glaskål
Interplanting med tomatplante og glaskål

Opmærksomhedsområder ved interplanting

➡️ Både kål og tomater er sultne afgrøder, vær derfor opmærksom på, om dine interplantede planter har brug for et gødningstilskud mere, end du normalt giver dem.

➡️ Sørg for en god jord sundhed. Dette gælder ikke kun ved interplanting og -cropping, men generelt, når du dyrker din jord. Derfor anbefaler vi kompost – det har kun gode egenskaber, som du kan læse mere om her.

➡️ Vær opmærksom på tiden de forskellige afgrøder skal bruge i bedet. Nogle skal have et forspring før andre, sådan at de ikke lige pludselig skal kæmpe om pladsen og deraf ikke kunne udvikle sig optimalt.

➡️ Tænk smart – vælg afgrøder der kan have fordel af hinanden. Fx. kvælstoffikserende afgrøder som ærter, bønner mm. De kan med fordel intercroppes med sultne afgrøder som kål, tomater, agurk. Husk blot at vælge sorter der harmonerer. Det kunne være en dværg ært som Wunder von Kelvedon og buskbønner, som passer godt sammen med høje afgrøder som tomater og agurker.

➡️ Udnyt at nogle grøntsager trives godt i halvskygge og lad dem vokse under store planter, der fylder mere. Salat, buskbønner og meloner kan, fx sagtens vokse under agurker. I drivhuset kan du fx. plante tomatplanter og under dem have basilikum, morgenfruer…eller flere tomater 😉.

➡️ Tænk ud af boksen – dyrk grøntsager, krydderurter og blomster sammen i én store glad forsamling. Sidste år dyrkede Anja fx. rødbeder, morgenfrue og persille i samme bed med stor succes. Det er både smukt at se på, giver mad til vores bestøvere 🐝 og gør det muligt at dyrke mere på et mindre areal.

➡️ Husk at have det sjovt – test, afprøv, undersøg og bliv klogere på, hvad der fungerer for dig i DIN have. Vi har ikke alle den samme plads, samme jord eller valgt at dyrke de samme afgrøder. Noget fungerer godt i nogle sammenhænge, noget andet i andre sammenhænge.

Se udvalget af økologiske frø til interplanting her.

Uanset hvor meget eller hvor lidt plads du har at dyrke på, så kan du overveje interplanting og -cropping og udnytte dit dyrkningsareal – lille eller stort – bedst muligt.

Rigtig god fornøjelse.

 

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen