Roden der kræver tålmodighed
Allerede da vi sidste år delte billederne af de friskhøstede økologiske ingefær blev vi lagt ned af beskeder, for rigtig mange ville gerne vide, hvordan man dyrker sin egne ingefær herhjemme i Danmark. Vi forstår det godt, for det er virkelig en glæde af de helt store, at den lille flotte rod med den store smag, kan dyrkes herhjemme.
I februar delte vi hvordan, vi forspirede vores ingefær. Det er nemt, ganske hurtigt og kræver ikke den store pasning indtil udplantning. Det eneste vi har gjort er, at give vores ingefær et sprøjt med økologisk flydende havtang og de er nu klar til udplantning.
De var, som allerede fortalt, meget længe om at spire – det ved vi og derfor finder vi hvert år vores gode portion tålmodighed frem 😅. Og når de så endelig dukker op af såjorden, så bliver vi så glade og forventningsfulde og ser frem til den dag, hvor vi skal flytte dem til deres nye hjem. Denne dag er nu kommet og de små planter skal nu rykke videre fra deres trygge hjem i forspiringsbakken og ud i den nye verden. Lad os dykke ned i udplantning og pasning af ingefær 🌱.

Drivhus eller friland?
Vi er velsignet med drivhuse som ingefæren kan vokse i, derfor bliver ingefæren i år udplantet i en af de store drivhustunneller, hvor der sidste år voksede tomater, og hvor der i år allerede har vokset salat spinat, radiser mm. De skal dele drivhus med agurker og zucchini og vi glæder os til de alle sammen vokser godt derinde.
Indtil videre har vi kun erfaring med at dyrke dem i drivhus, men man kan bestemt få succes med at dyrke dem i krukke eller på friland. Man skal blot sikre sig at ingefæren står på en lun vokseplads og at der er rigelig vand til rådighed til, at den kan vokse til sit fulde potentiale. Hvis du vælger at udplante i krukke, så husk at ingefæren vokser mere horisontalt end vertikalt 🌱.

Klargøring af bed til udplantning af ingefær
Inden udplantning klargører vi bedet som ingefæren skal vokse i indtil høst. I starten af året kørte vi først økologisk komposteret komøg, fra vores landmandsven Kresten, på bedet. Derefter ca. 10 cm kompost og så såede vi radiser deri. Nu hvor radiserne er væk og ingefæren skal overtage voksepladsen, skal vi have tilføjet lidt ny næring til bedet.
Vi starter med at håndluge det synlige ukrudt der måtte være i bedet. Derefter giver vi bedet en tur med ukrudtsbrænderen, som tager de helt små ukrudtskim der måtte være.

Da langt de fleste bede hos Økotopen dyrkes som højrotationsbede, tilfører vi altid økologisk komposteret hønsegødning til hvert bed inden udplantning af en ny afgrøde. Hønsegødningen er meget plantevenlig og indeholder alle de nødvendige hovednæringsstoffer.

Normalt vender vi derefter hønsegødningen ned i komposten med vores minifræser Iconoclast, men pga de store mængder af komøg, vender vi stedet hønsegødningen i med en rive, og sørger for at rive bedet over, så vi får en jævn overflade at udplante i.

Udplantning af ingefær
Såfremt du har drypvanding, start da med at lægge dine drypslanger på bedet og fæstne dem med galvaniseret pløkker. På vores bede, der er 75 cm brede, kører vi med 2 drypslanger pr. bed.
Med drypslangerne på plads, er bedet nu klar til at blive udplantet med ingefærplanter 🌱.
Her får du en guide til udplantning af ingefær ⬇️:

1️⃣.
Tag din forspiringsbakke med ingefær. Hvis du har pottet ingefæren om, så tager du blot en ingefærplante og potte ad gangen og udplanter som følger. I forspiringsbakken har ingefæren ladet sine flotte hvide rødder dele sig overalt i såjorden.
2️⃣.
Tag fat om en ingefær plante, vip den forsigtigt op og træk den fri af de resterende planter i såbakken.
3️⃣.
Sørg forsigtigt for at skille dine ingefærplanter fra hinanden. Forsøg så vidt muligt, at lade “moder” ingefærknolden sidde på den nye ingefærplante. Hvis den brækker af, så bare rolig, planten skal nok klare sig.
4️⃣.
Når du trækker dine ingefær fri af jorden i såbakken, så vil du muligvis støde på nogle bitte små spirer på ingefærknoldene. Disse spirer er først lige kommet igang og er mindst lige så levedygtige som alle dem med lange spirer. Det du skal sikre dig er, at knolden med den lille spire stadig er helt fast og spændstig. Er den blevet blød skal den kasseres og smides på komposten.
5️⃣.
Fordel dine ingefær i bedet. Vi udplanter med en afstand på 15-20 cm i rækken og ca. 25 cm mellem rækkerne. Det kommer sig ikke så nøje med afstand i rækken. Du kan sagtens plante ingefærplanterne tættere. Hvis de vokser sammen, brækker du bare de nye knolde fra hinanden når du høster dem i efteråret.
6️⃣.
Træk komposten til side og lav et hul til ingefærplanten. Da ingefær har tendens til at blive meget tør og fast i skrællen, skal du enten sørge for at udplante dine planter, så du har mulighed for at hyppe (på samme måde som kartofler) dem senere. Eller gøre som vi gør, nemlig at plante dem meget dybt i stedet, så kan de fint klare sig i jorden. Forsæt denne udplantning indtil du har alle dine ingefærplanter i jorden. Begge måder fungerer ganske fint.
7️⃣.
Tilslut din drypvanding eller giv dem en tur med vandkanden. Vi lader drypvandingen dryppe ca. 1 time dagligt. Drypslangerne sørger for at tilføre ingefæren en masse vand, som den subtropiske plante elsker. Såfremt du ingen drypvanding har, sørg da for at dybdevande et par gange om ugen, og ellers kigge efter om planten mangler vand eller mærk efter om jorden føles tør 5 cm nede.
💡OBS: Hvis du har plantet dine ingefær i en krukke, så husk at jorden i krukker tørrer hurtigere ud, end hvis man planter direkte i jorden. Det er intet problem at dyrke på denne måde, det kræver bare at du er ekstra opmærksom på at vande 💦.
Nyd nu synet af dine ingefær der vokser og glæd dig til vi til efteråret skal høste dem sammen 🙌.
Gødning af ingefær under vækstperioden
Når du har gjort dit forarbejde godt, så kræver ingefær faktisk ikke meget ekstra gødning. Det eneste vi giver dem efter udplantning er økologisk flydende havtang hver 14. dag. Vi giver dem det som bladgødskning, og sprayer det på med en rygsprøjte. Når du sprayer det på bladene optages næringsstofferne meget hurtigere til planten.
Du kan selvfølgelig også blot vande det ud med din vandkande, men du behøver på ingen måde at bruge så meget gødning, som din vandkande giver – at spraye det på bladene er således meget mere drøj i brug.
Den økologisk flydende havtang har følgende fordele for dine planter:
✔️ Forbedrer jord- og plantesundhed
✔️ Øger plantevæksten
✔️ Øger modstandskraften i planternes cellemembraner
✔️ Øger planternes modstand overfor sygdomme og stress
✔️ Mindsker angreb af skadedyr
✔️ Øger holdbarheden af dine grøntsager og blomster efter høst
✔️ Tilfører planterne essentielle næringsstoffer
✔️ Øger frugtsætningen/blomstringen
✔️ Mindsker og forebygger “transplantchok” når de forspirede planter udplantes
✔️ Beskytter planterne mod udsving i temperatur og vejr
✔️ Forbedrer spiring og rodudvikling
Du kan læse meget mere om brugen af økologisk flydende havtang her.
Når du er igang med at gøde dine ingefær med økologisk flydende havtang, så giv lige alle dine andre planter, træer, bærbuske og stauder en tur også – de elsker det ligesom meget som ingefæren gør 💚.
Rigtig god fornøjelse.