Sådan dyrker du kartofler

Knolden med de mange anvendelsesmuligheder 🥔

Hvis der er noget, der kan få folk op af stolene, så er det udsigten til de første nyopgravede kartofler. Du ved, de HELT friske, der kun har 1 time på bagen fra de er gravet op til du står med dem i hånden…nej vent, det kan jo slet ikke lade sig gøre 😳. Der går jo meget længere tid fra høst til salg, når du køber dem i supermarkedet. Men der er en løsning, og den er lige til at gå igang med 🙌.
Du kan nemlig så let som ingenting dyrke dine helt egne kartofler.
Og ved du hvad? Så går der under 1 time, fra de er gravet op til de ligger på tallerkenen. Absolut fantastisk 🥰.

Her får du 3 grunde til hvorfor du skal dyrke kartofler i din have i år:


🥔 Økonomisk – det er virkelig en afgrøde, der godt kan betale sig selv at dyrke. Vælger du de rette sorter, så kan kartofler give et enormt udbytte og du kan have kartofler til langt ind i næste år.

🥔 Lækkerhed – det er meget mere lækkert at dyrke sine egne kartofler, end at købe dem i plastik nede i supermarkedet. Det er vidst åbenlyst.

🥔 Nemhed – lav en rille, læg en kartoffel, jord på, færdig. Det. Er. Så. Nemt.

Tænk nye kartofler med smør og friske krydderurter fra haven.
Tænk bagte kartofler med en god krydderurtesmør, en salat på siden og et stykke brød.
Tænk kartofler skåret i både, olieret og saltet – lækre ovnkartofler til maden.
Er du med? Kan du se det for dig? 😉
Det kan vi, og vi har simpelthen glædet os så meget til endelig at dele alle de nye kartoffelsorter, som vi har fået, med dig.
Men først tager vi dig lige igennem, hvordan du sætter kartofler (er du en haj til det, så scroller du bare nedad og hopper direkte til de nye kartoffelsorter ☺️).

Nysgerrig på hvordan kartofler dyrkes? – se her 👇👀

Kartoffel formet som et hjerte
TIPS TIL AT DYRKE KARTOFLER
Forspiring og udplantning:

  1. Kartofler skal forspires. Sæt dem lyst for at fremme forspiringen, så de udvikler “øjne”.
  2. Sæt dem i en æggebakke. Stil æggebakken køligt – det giver større udbytte.
  3. Lav en rille, der har samme dybde som kartoflen er stor. Afstand er 35 cm både mellem og i rækken.
  4. Læg kartoflerne med “øjnene” pegende opad. Er der flere spirer, så vælg det område med flest spirer. (Psst…du kan dele kartoflen så der er spirer på begge stykker og dermed få en læggekartoffel mere 😉).
  5. Er der risiko for nattefrost (særligt ved tidligt satte kartofler) så vær klar til at lægge klar plastik (husk at tage det af, når det bliver rigtig varmt) eller fiberdug.
  6. Så snart planterne er kommet over jorden er de sarte for frost – så dæk dem til.

Pasning:

  1. Når de er kommet ca. 10 cm over jorden skal de hyppes først gang.
  2. Knoldene sættes op langs planten, så hvis man hypper kan man få flere kartofler.
  3. Hyp for at undgå, at de kartofler der kommer op ikke bliver grønne og dermed giftige.
  4. Der hyppes ca. 3 gange indtil de skal høstes.

Jord: Husk at uanset din jordtype, så kan du altid gøre den bedre. Du jordforbedrer din jord ved at give den kompost, økologisk komposteret dyremøg samt andet organisk materiale. Giv din jord noget at spise, og den vil belønne dig med en bedre jordkvalitet. 

Kartofler i en bunke

Kartoffelsorter anno 2022 🥔

Nedenfor får du et overblik over de forskellige kartoffelsorter, som vi har på shoppen i år. Vi ved endnu ikke hvilken vinter og efterfølgende hvilket forår der venter os, men vi ved, at vi gerne vil have kartofler i jorden så tidligt som muligt. Hvis du ligesom os heller ikke kan vente med at få sat kartofler til forspiring, så se med lige herunder, og bestil dine økologiske læggekartofler 🥔.

Tidlige sorter:

Solist – meget tidlig spiring. Sorten er kendetegnet ved en yderst tidlig spiring. Den giver et højt udbytte af ensartet lys gulkødet kartoffel.

Elfe – Tysk sort, der minder meget om Marabel, men noget tidligere end Marabel. Gulkødet med et flot skind. Velegnet til vask og pakning om sommeren. Har ikke tendens til brunfarvning efter vask. Sætter mange knolde. En god robust sort (god til vejsalg). Også fremragende som bagekartoffel. Nematoderessistent.

Middeltidlige sorter:

Ditta – Østrigsk middeltidlig spisesort. Lange ovale gulkødet knolde. Trives bedst ved lavt kvælstofniveau. Fast i kog, velsmagende salatkartoffel. Højt udbytte med regelmæssige knolde. Tyndt skind. God lagersort. God skimmelresistens (som Sava).

Marabel – Tysk middeltidlig spisesort. Ovale guldkødet knolde. Velsmagende og yderst velegnet sommersort, med god smag langt hen på efteråret. Samme topresistens som Sava, moderat knoldresistens. Meget højtydende og en hurtig knoldtilvækst. Kan dyrkes uden forspiring. Fremragende skind. Kan også dyrkes som bagekartoffel. Nematoderesistent.

Sava – Har været Danmarks førende spisekartoffel i snart 2 årtier. Flot gul farve. Kogefast. Rund og blød smag, der passer til de fleste retter. Velegnet som pillekartoffel.

Belana – Tysk sort med meget fin smag. Gulkødet med flot skind (velegnet som bakkevarer og til direkte salg). Knolden minder om Sava. Belana skal forspires eller varmes op før lægning. Sart ved optagning. Bør ikke høstes før skindet er helt fast. Bør tørres straks efter høst. Udpræget lagersort, der ved korrekt opbevaring, kan holde helt frem til juni måned det efterfølgende år. Nematoderesistent. Skimmelresistent på linje med Sava og Ditta.

Sieglinde – Klassisk gammel tysk sort. Særlig god smag. Relativ tidlig i vækst. Tidligere dyrket meget på Fyn. Har en evne til at vokse hurtigt og når derfor en pæn størrelse inden skimlen kommer og tager toppen. Velegnet til salg i gårdbutik.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen