Tørring og opbevaring af valnødder

Tørring og opbevaring af valnødder

Valnødder

I den store have i Vestjylland kun 1 km fra Vadehavet står det smukkeste træ.
Det er stort og det er gammelt. Sådan ca. 15-20 år gammelt.
På træet vokser de lækreste valnødder.
Store og flotte valnødder, fyldt med næring og sunde fedtstoffer.

Det er virkelig en helt særlig fornemmelse at gå rundt hele sommeren og følge med i, hvordan valnøddetræet sætter frugter og udvikler sig. Valnødder smager fantastisk og vi tør godt at sige, at du ikke har smagt den rigtige smag af valnødder, før du har smagt en hjemmedyrket valnød – det er en himmelsk mundfuld.

I det kommende vil vi vise dig, hvordan vi tørrer og opbevarer hjemmedyrkede valnødder.

Stort valnøddetræ
Det store valnøddetræ er 15-20 år gammelt.

Hvornår er en valnød moden?

Alt efter sorten på dit valnøddetræ, så vil valnødderne typisk modne i en periode fra september og ind i oktober.

Valnødderne er omsluttet af en grøn skal (se billeder nedenfor) og sidder på træet som små grønne frugter – nogle gange i klaser, andre gange for sig selv. Når valnødderne er modne, vil den grønne skal åbne sig.

Enten vil valnødderne blive siddende i skallen, hvorfra du kan plukke dem og ellers vil de ryge til jorden. Når de har sluppet skallen og faldet til jorden, skal du hurtigst muligt få dem samlet op, så de ikke ligger og mugner i det våde græs.

Indsamling af valnødder til tørring.
Valnødder indsamles i nettet og tages med ind til tørring.

Hvis du er gavmild, kan du efterlade lidt valnødder til fugle og gnavere, de elsker dem nemlig.

Når valnødderne er indsamlet, er det blevet tid til tørring.

Tørring af valnødder
Valnødderne tørres bedst i ét lag, spredt ud på et bord eller i en vindueskarm. De skal tørres ved stuetemperatur eller lidt lunere.

Tørring af valnødder

Når du har samlet dine valnødder sammen, så tager du dem med indenfor. Her skal de nemlig tørre i ca. 3 uger alt efter sort.

Der er mange måder at gøre sine valnødder klar til tørring på. Nogle skrubber dem, nogle skyller dem i vand med atamon. Vi gør ingen af delene. Vi samler dem blot ind, så snart de er modne og ligger dem til tørre.

Vi oplever intet problem med mug eller sygdomme, og vi oplever at vores valnødder med korrekt tørring og opbevaring, kan holde i op til 2 år…hvis vi altså ikke har nået at spise dem inden 😉.

Indendørs, fx på bryggersbordet, køkkenbordet eller i en vindueskarm, spredes valnødderne ud i ét lag og lægges til tørring ved stue temperatur.

Du kan tjekke om valnødderne er tørret godt nok, ved at tage en smagsprøve. Hvis de stadig er en smule bløde, så skal de tørre lidt længere. Er de helt sprøde og tørre, ja så er de klar til opbevaring 💫.

Økologisk bomuldsnet fyldt med tørre valnødder
De tørrede valnødder opbevares i de luftige og økologiske bomuldsnet. Når de er tørret korrekt kan de opbevares i op til 2 år.

Opbevaring af valnødder

Når valnødder er helt tørre, er de klar til langtidsopbevaring. De opbevares bedst et tørt sted i et net med god udluftning. De kan også ligge i en kurv, det vigtigste er blot, at der er udluftning. Vi bruger vores egne fremstillede økologiske og GOTS certificerede bomuldsnet til formålet.

Bunden af nettene er forstærket, sådan at der ikke ryger skaller, jord og andet ud.
Derudover er der åndbart net hele vejen rundt, der gør det muligt for luften at cirkulere.

Vi har dem hængende i bryggeriet, køkkenet og hvor vi ellers har plads. På denne måde er de både let tilgængelige og nemme for os at få fat i, når vi skal bruge dem. Tørret korrekt kan valnødderne opbevares i op til 2 år. Husk dog altid at kigge ind til dem og fjerne dem, der mod forventning skulle være blevet dårlig. Det er så ærgerligt, at miste alle sine nødder pga. en dårlig nød, man kunne have skaffet sig af med.

Nyd dine valnødder som de er, som sylt til ostebordet, som pynt på den hjemmelavede konfekt eller prøv at karamelliser dem og brugt dem i efterårets lækre salater 💫.

Bomuldsnettene er genanvendelige og bæredygtige og vi bruger dem til alt i husstanden.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen