Insektnet over grøntsagsrækker

Vanding i køkkenhaven

Planters behov for vand 💦

Der er godt gang i sommeren, og du mærker måske allerede det øgede behov for vand hos dine planter ☀️.
Noget af det vi dagligt glæder os over er den automatiserede selvvanding. Uanset vind og vejr, så kører det bare, og vi skal ikke huske på at vande.

Hvad end du er ved at anlægge en helt ny køkkenhave eller du har en gammel en af slagsen, så skal du indtænke vanding i køkkenhaven i din måde at dyrke på. Alle planter har brug for næring, sollys og vand. Vand er helt essentielt for en plantes overlevelse, for dens evne til at optage næring og til at lave fotosyntese 🌱.

Det kan derfor godt betale sig, at have helt styr på sin vanding i køkkenhaven, hvis du vil sikre dig et stort udbytte 🍓🍆🫐🍅🥦🥬🥒🌶🫑🌽🧄🧅🍎.

Se hele udvalget af vanding til køkkenhaven her.

Drypslanger mellem rækker af salat i drivhus
Drypvanding mellem salat i drivhuset.

Det sker der i planten, når du glemmer at vande 🥀

Vi ved ved det jo godt, det med at vand er vigtigt for planter, ja for alt levende på jorden. Men derfor kan det være rart at blive mindet om, hvad der sker, hvis ikke vi sørger for vand til vores planter.

Når vi står i det helt tidlige forår og forspirer vores tomatplanter, nævner vi altid ordet “plantestress”. Vi stryger vores tomatplanter kærligt med hånden, ligesom vi også har blæsere kørende i drivhuset. Både hånden og blæseren har til formål at imitere vinden og skal hjælpe med at gøre tomatplanterne mere robuste og udvikle en kraftigere og mere modstandsdygtig stængel. Dette er en god form for plantestress. Men der er også den plantestress som planterne udsættes for, når de mangler vand.

Som nævnt overfor, vil en plante der mangler vand også mangle næring, da vandet transporterer næringsstoffer rundt i planten. Denne næringsmangel er med til at stresse planten. Det samme er den tørke som planterne oplever. Den øgede stress er med til at svække planterne, som i sidste ende kan blive mere modtagelige overfor skadedyr og sygdomme.
I værste fald kan plante dø og du vil miste din høst.

Pallerammebed med drypvanding
Højbed med drypvanding.

Selvvanding

Der findes efterhånden mange former for selvvanding. Kapillærkasser, selvvandingskasser, sprinklervanding, siveslanger, drypvanding, vippevanding mm 💦.
Alle har de den fordel, at de hjælper dig med at gøre vandingen af alle dine planter nemmere. Selvfølgelig kan du vande hele haven med vandkande – det har vi selv gjort – men det tager utrolig lang tid, tid som du med garanti kan bruge andre steder i haven.
Derudover kan vi med håndvanding på ingen måde sikre den regelmæssige vanding som planterne elsker og belønner os for 💫.

Hos Økotopen anvender vi 2 former for selvvanding: Drypvanding og sprinklervanding.
Selvom vi arbejder med det hver eneste dag, så går der faktisk ikke en dag, hvor vi ikke taler om, hvor stor en hjælp det er for os at have automatiseret vanding – for ikke at tale om den store forskel vi ser i udbyttet hos vores afgrøder 🌱.

Sprinklervanding i køkkenhaven
Sprinklervanding på marken.

Drypvanding eller sprinklervanding 💦?

Hvordan ved du, hvilken vandingsløsning du skal vælge?
Det handler egentlig meget om dit set-up, men også af hvad du helst selv foretrækker.

I et villakvarter kan det være svært at sætte sprinklervanding op uden at blive ramt af det når du passerer køkkenhaven eller opholder dig i haven. Modsat er det intet mindre end genialt med sprinklervanding på et større areal, som på en nem og effektiv måde vander hele dit dyrkningsareal uden at du behøver, at bruge flere timer på at dybdevande alle dine bede med en vandslange.

Vi har som nævnt både drypvanding og sprinklervanding hos Økotopen, og vi er enormt glade for begge dele.
I alle drivhusene har vi drypvanding og på vores ca. 400 m2 store mark, med alle vores permanente udendørsbede, har vi sprinklervanding. Hver eneste gang vi har udplantet, er det simpelthen en fantastisk følelse, at kunne tænde for vores vanding og sikre, at de nyudplantede planter får en god etablering i bedene – uanset om det er i drivhus eller på friland.

Se dryp- og sprinklervanding her.

Drypvand i drivhus med spidskål
Drypvanding i drivhus med spidskål.

Drypvanding 💦

Drypvanding er en måde at sikre en konstant, jævn og regelmæssig vanding af dine planter på, som er så effektiv som muligt. Den kan køres manuelt, hvor du selv tænder og slukker for din drypvanding eller du kan køre den automatisk med en timer. Sidstnævnte model er klart at anbefale, da det giver dig muligheden for at kontrollere vandingen af dine afgrøder fuldstændigt 🌱💦.

Derudover giver det dig muligheden for at vande regelmæssigt og uden store udsving, noget som planterne rigtig godt kan lide, som vi har erfaret øger planternes frugtsætning  og som nedsætter planten for “vandingsstress”.
Du kan tilmed tage afsted på ferie med ro i maven og sikkerhed for, at dine planter bliver vandet som vanligt og du ikke kommer hjem til komplet udtørrede eller endnu værre – døde afgrøder 😳.

Pallerammebed med drypvanding
Højbed med komplet drypvanding med lukkeventil.

Fordele ved drypvanding:

💦 Forbedret plantevækst, da der en kontinuerlig jordfugtighed, som trænger dybt ned i rodzonen.

💦 Effektiv brug af vandet, da der er en markant mindre fordampning og udvaskning.

💦 Reduceret næringsstoftab fra overvanding og udvaskning. Brug timer eller vandingsregulator.

💦 Ukudtsvæksten reduceres, da du kun vander langs afgrøderækkerne.
💦 Bladmassen på afgrøderne forbliver tør, hvilket reducerer risikoen for sygdomme.

💦 Vander ikke andre steder end hvor planten har brug for det.

💦 En øget frugtsætning (hvilket vi har erfaret med egne øjne).

💦 Kan bruges sammen med lavtrykssystemer som regnvandsbeholdere/regnvandstønder – tyngdekrafttilførsel. Brug et filter hvis du bruger regn- eller brøndvand.

Derudover er drypvanding meget præcist og langsomt, og dermed også miljøvenligt. Det frigiver ligeledes din tid til andre gøremål i haven…eller tid til blot at nyde din dejlige have 💚.

Insektnet over grøntsagsrækker
Sprinklervanding på marken – ca. 400 m2.

Sprinklervanding 💦

Sprinklervanding er til dig, der gerne vil have en pålidelig og effektiv vanding af din store køkkenhave. Løsningen som vi på nu 5. år kører med ovre på marken. Du kan enten skaffe dig et komplet sprinklervandingssæt eller sammensætte dit eget på egen hånd eller med hjælp fra vores vandingsekspert Sven (læs mere om denne gratis mulighed længere nede).

Sprinklervanding kræver brug af en hovedslange, en fordelerslange og komplette sprinklere, der fordeler vandet jævnt over din køkkenhave. Sprinklersystemerne er lavet af samme gode kvalitet som drypvandingssystemerne er, og både hovedslanger og fordelerslanger er således fuldt vinterhårdført, når du har tappet vandet af dem.
Vi anbefaler af du fjerner sprinklerspydene over vinteren.

Sprinklervandingen vil sikre dig en perfekt og ensartet fremspiring af dine direktesåede frø som radiser, gulerødder og pastinakker, som alle kræver vanding indtil fremspiring 🌱.

Medarbejder hos Økotopen. Sven til venstre, Jes i midten og Anja til højre.
Klassebillede hos Økotopen.

Din personlige vandingssløsning 💦

Som du måske ved, består Økotopen af os tre, du ser på billedet herover.
Jes (i midten), Sven (til venstre) og Anja (til højre) er trekløveret, der hver dag og uge løfter de opgaver, der er hos Økotopen.

Sven er vores vandingsekspert. Han har efterhånden hjulpet mange af Økotopens kunder med en helt unik vandingsløsning specifikt udarbejdet til hver enkelt have og set-up.
Der er nemlig en løsning for ALLE. Store løsninger, små løsninger, faste bede, højbede, pallerammebede – alt kan lade sig gøre.

Sven er super god og skarp til at lave den helt rette løsning til dig. Helt gratis kan du ringe eller skrive til Sven, så vil han hurtigt sammen med dig finde lige dén vandingsløsning, der er den rigtig for dig 💦.

Vi er virkelig stolte af denne service, og vi får super gode tilbagemeldinger på det.
Så hold dig endelig ikke tilbage, hvis du kunne være interesseret i en unik vandingsløsning.

Du fanger Sven på:
📧 ➡ support@okotopen.dk eller 📞 ➡ 30401536.

Din have vil takke dig for det ☺️.

Rigtig god fornøjelse.

 

 

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen