INGREDIENSER:
- En ren plastspand med låg eller en plastikpose. Ca. 2,0 – 2,5 liter.
- Ca. 100 g kejserhat mycelium. (Skal opbevares på køl)
- Kaffegrums, frisk og afkølet.
- En ske til at røre blandingen sammen.
Jeg har haft bedst resultater med at bruge grums fra filterkaffe, stempelkande eller lignede. Grums fra en espressomaskine kan være meget tørt.
FREMGANGSMÅDE (MED FÆRDIG MÆNGDE KAFFEGRUMS – NOK TIL AT FYLDE DIN BEHOLDER):
- Skær 2-4 runde huller på ca. 1,0 cm i diameter i beholderen, afhængig af beholderens størrelse. Desinficer beholderen og andre redskaber med kogende vand. Hvis du bruger en pose kan du skære 1-2 cm lange riller, og undlade desinficering.
- Sæt åndbar tape som sportstape eller malertape over hullerne.
- Bland kaffegrums og mycelium grundigt i beholderen. Posen/spanden skal være fyldt og indholdet skal være presset godt sammen. Sæt låg på spanden eller luk posen tæt i toppen.
- Efter 2-3 uger vil myceliet have gennemløbet kaffegrumset, og efter yderligere 1-2 uger vil de første svampe begynde at gro.
- Når svampene gror ud, er det en god ide at sprøjte dem dagligt med en forstøver, da de ellers kan udtørre.
Fejlfinding
Svampedyrkning er en finurlig process og der er mange komponenter som kan være skyld i det du beskriver – nedenfor er de mest almindelige årsager til uregelmæssig spredning / dårlig vækst i myceliet.
Efter 3-4 dages inkubation ved 25°C bør myceliet være synligt voksende fra posen. Hvis det ikke er tilfældet, skal man ikke med det samme skyde skylden på myceliet. Her er et par grunde til, at spiringen i substratet er forsinket eller uregelmæssig:
- Substratblandingen er for tør: dens fugtindhold skal være mindst 50 % for at tillade spredning.
- Substratets pH værdi er for høj/lav for den type svampe.
- Substratet er brændt af på grund af en for lang og/eller en for varm hygiejniseringsproces.
- En af substratingredienserne indeholder toksiner, produceret af skimmelsvampe eller bakterier. Dette kan ske enten på marken hvor kornet er dyrket eller under opbevaring.
- Substratet er gæret før starten på hygiejniseringsprocessen. Under gæringen dannes syrer eller andre giftige produkter af bakterier, som vil hæmme myceliets spiring. Af den grund bør det let blandede substrat ikke efterlades i varme forhold, heller ikke i et par timer, før hygiejneprocessen påbegyndes, eller ved for høj temperatur
- Myceliet er død på grund af overophedning, f.eks. når det transporteres med fragtfirmaet på varme sommerdage. Typisk vil du kunne se en mørk plet i midten af mycelium poserne hvis det er tilfældet.
- En sidste årsag kan være for gammelt mycelie. Myceliet hos de fleste svampearter skal holdes koldt, jo tættere på 0°C jo bedre. Hvis myceliet opbevares ved for høj temperatur, vil myceliet fortsætte med at vokse, så det ældes meget hurtigere end i køleskabet. Myceliet kan overleve høje CO2-koncentrationer (så høje som 50.000 ppm, hvilket er 5%). Men hvis dette fortsætter i længere tid, vil myceliet først lave gul væske og til sidst dø.
Rigtig god dyrkningslyst