Zucchiniplante i blomst

Zucchini – drivhus eller friland

Zucchini

Hvis der er én afgrøde, der kan forsyne en familie med en lind strøm af grøntsager helt ind til frosten sætter ind, så er det zucchini…squash, courgetter og hvad de ellers kaldes. Vi kalder dem zucchini her hos os, men du må kalde dem lige det du helst vil 💫.

Man siger, at 1-2 zucchiniplanter er nok til at forsyne én familie med grøntsager indtil planten ikke længere producerer, og her burde der også være nok til at naboen kan nyde en enkelt eller to af dine hjemmedyrkede zucchini. Men alt er jo relativt og hver familie forskellig. Det vi vil sige med det er, at hvis du endnu har tilgode at dyrke dine egne zucchini derhjemme, så kast dig ud i det.
Du vil ikke fortryde det 🤩.

Babysucchini

Drivhus eller friland?

Hvorfor ikke gøre begge dele? 😉.
Sidste år satte vi zucchini i drivhus for første gang og det blev intet mindre end en succes. De satte utallige mængde frugter og vi skulle dagligt – ja du læste rigtigt – dagligt høste, for at følge med og for at de ikke blev for store.

Hvis du vil dyrke dem i drivhus, så kræver det ret meget plads. Planterne bliver store og breder sig i alle retninger de kan få lov til. Derfor kan det være svært at få plads til dem i et almindeligt drivhus, hvor der er måske også skal være plads til tomater, agurker, peberfrugter, chili, meloner og meget mere 😅. Men hvis du har pladsen, så giv dig selv den oplevelse det er, at se hvor vildt sådan én zucchiniplante kan producere, når den kommer under tag.

Zucchini under tag

Når du dyrker dem under tag, så giver det dig også mulighed for at have et længe høstvindue, altså tid hvori du kan høste af dine planter. Sidste år høstede vi af zucchinierne i drivhuset helt ind til frosten satte ind. Der var ikke skyggen af sygdom at spore på de store planter – tværtimod blev de bare ved med at sætte ny grøn vækst og frugter. Det var ærlig talt lidt sørgmodig at skulle sige farvel til dem. Men alting har jo en ende, således også zucchini i drivhus.

Har du derimod ikke mulighed for at dyrke dem under tag, så skal du absolut ikke være ked af det. Zucchini trives formidabelt i vores klima herhjemme og vil, uagtet at de står på friland, give dig en stor høst.

Se udvalget af økologiske zucchinifrø her.

Bunker af kompost på bedene,
Kompostjorden fordeles på bedene som en del af klargøringen.

Klargøring af bed til udplantning af zucchini – drivhus + friland

Da vi hos Økotopen dyrker efter den gravefri metode, har vi en helt klar mode, hvorpå vi klargører vores bede. I starten af året (eller lige inden udplantning) kommer vi altid 10 cm kompost på bedene. Den eneste forskel på bedene i drivhuset og på friland er, at bedene i drivhuset er så heldige, også at få et lag økologisk komposteret komøg på inden komposten kommes på. Men derudover klargøres de på samme måde.

Vi fordeler komposten på bedet og jævner det lidt ud, inden vi påfører bedet hønsegødning. Mellem hver afgrøde giver vi bedet en omgang økologisk komposteret hønsegødning. Den er nemlig meget plantevenlig og indeholder alle de rette hovednæringsstoffer. Den drysses på bedene og vendes derefter sammen med de øverste 2,5 cm kompost.

Vi bruger vores minifræser Iconoclast til formålet. Minifræser er et voldsomt ord at bruge, for i virkeligheden, så kultiverer den blot hønsegødningen og komposten sammen og efterlader bedet med en jævn og ensartet overflade (se forskellen i bedet, der hvor Iconoclasten har været over bedet én eneste gang og der hvor den ikke har).
Iconoclast er særdeles velegnet til dyrkning efter den gravefri metode, da den ikke forstyrer jorden, men som nævnt kun vender de øverste cm jord sammen.

Man river bedet
Bedet jævnes fuldstændigt med bagsiden af riven en sidste gang.

Slutteligt river vi bedet over med en rive, sådan at bedet har en jævn overflade, der er til at udplante i.
Herefter følger vi trinene for udplantning, som beskrevet herunder.

Udplantning af zucchini i drivhus og på friland

Vi har valgt at dyrke vores zucchinier i ukrudtsdug. Dette har vi valgt, da afgrøden skal være i jorden i flere måneder, og vi derfor vil mindske ukrudtstrykket, og dermed tiden vi ville skulle luge.

Vi følger trinene for udplantning som beskrevet lige her ⬇️:
1️⃣.

Start med at klargøre dit bed som beskrevet i afsnittet ovenfor.

2️⃣.

(Dette trin udføres kun hvis du har drypvanding): Drypslangerne lægges på plads i bedet – 2 drypslanger pr. 75 cm bed.

3️⃣.

Ukrudtsdugen lægges ovenpå bedet og fæstnes med galvaniseret pløkker – på denne måde holder vi som nævnt ukrudtstrykket nede, og skal kun koncentrere os om at høste lækre zucchinier.


4️⃣.

Med fingrene (brug en planteskovl eller dibber hvis din jord ikke er løs nok til at flytte med fingrene) trækkes komposten til side, zucchiniplanten kommes i hullet og komposten trækkes op omkring planten.

5️⃣.

Drypvandingen i drivhuset og sprinklervandingen på friland tilsluttes. På nuværende tidspunkt vandes der i drivhuset ca. 1,5 time dagligt og på friland vil de få en god gang vanding på ca. 3 timer ved udplantning. Derefter afhænger det af vejret – men typisk vil det være 4 timer hvis der vandes om morgenen og 3 timer hvis der vandes eftermiddag/aften 💦.
I varme og tørre perioder vander vi således 3 gange ugentlig.

6️⃣.

Hver 14. dag gives planterne økologisk flydende havtang som bladgødskning.

Herefter nyder vi sådan set bare synet af zucchiniplanterne, der vokser sig store og klar til høst 💫.

Se hele udvalget af vanding til haven her.

Økologisk tanggødning
Økologisk flydende tanggødning.

GØDNING AF ZUCCHINI

Da vi dyrker vores afgrøder i kompost, er vores jord i sig selv fyldt med næring. Derfor behøver vi ikke at tilfører en masse forskellig former for gødning, da planterne allerede får hele eller store dele af deres næringsbehov dækket.

Dog sværger vi til brugen af økologisk flydende havtang, da det har så mange fordele, og vi har set hvad det gør for plante sundheden at bruge det. Havtanggødningens mange fordele for alle planter ude og inde, træer, buske mm. kan du se her.

Se udvalget af økologiske gødninger til haven her.

Zucchiniplante i blomst
Gul zucchiniplante med hunblomst med frugt.

Zucchini i krukke

Lige som så mange andre grøntsager kan, ja så kan zucchini bestemt også dyrkes i krukke. Vi dyrker ikke zucchini i krukker hos Økotopen, da vi har pladsen til at lade dem fylde i bedene. Men Anja har dem også i krukker hjemme i sin villahave og høster masser af zucchini på denne måde.

Her er 🖐 opmærksomhedspunkter til dig, hvis du dyrker zucchini (eller andre større planter) i krukke:

🪴 Vælg en krukke hvor der er plads til minimum 20L jord.

🪴 Afhængig af, om du har fyldt din krukke med kompost eller plantesæk jord, vil du skulle tilføre ekstra gødning, for at sikre dig at din zucchini vil give dig en lang høst.

🪴 Støt din zucchiniplante opad en bambuspind eller anden stærk plantestøtte.

🪴 Placer krukken et lunt sted og gerne et sted, hvor der ikke er for vindblæst. Sørg for at vande dine krukker godt. Jorden i krukker tørrer meget hurtigt ud, og du skal derfor være ekstra opmærksom på om dine planter mangler vand og sørge for en god og regelmæssig vanding 💦.

🪴 Nyd det, zucchini er en smuk plante og i en krukke kan den tilføre struktur og liv til din terrasse eller altan.

Hvis du er blevet overbevist om, at du må dyrke zucchini i din have, altan eller krukke i år, så finder du økologiske frø med høj spiringsprocent her.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen