Det grønne på en grå dag 🌱
Det var helt fantastisk at opleve, at vi ganske kort tid efter vi i efteråret havde sat hvidløgene, kunne se de første grønne toppe stikke frem fra jorden 🌱.
Når man går der i efteråret, det regner, er lidt koldt og tomatplanterne synger på sidste vers, ja så er det nærmest fortryllende, at kunne gå forbi sit hvidløgsbed og se det emme af liv.
Glæden vil absolut ingen ende tage, når vi ca. 9 mdr. senere står i shorts og t-shirt og høster de første hvidløg.
Det er en skøn følelse 💫.
De dufter godt, de smager godt, de holder godt og du tapper lige direkte ind i selvforsyningen når du dyrker hvidløg. Hvis selvforsyning er vigtigt for dig – uagtet om det er helt eller delvist – ja så bør du i dén grad tænke hvidløg ind i din selvforsyning.
Men selvforsyning er andet end at kunne dyrke grøntsager i massevis. For én ting er at kunne dyrke nok – en anden er at kunne opbevare dem, så de holder så længe som muligt…og gerne helt indtil næste år, hvor du kan hive de næste hvidløg op af jorden.
Så lad os kigge nærmere på, hvilke egenskaber de forskellige softneck og hardneck hvidløg har.

Softneck vs. Hardneck
Der er to typer hvidløg – softneck og hardneck.
De er delt ind i disse to kategorier udfra deres egenskaber som størrelse, smag, tendens til at kunne danne topløg, dannelse af og antal fed, lagringsevne mm.
Det er relevant for dig at kende til disse egenskaber, så du kan vælge lige præcis de hvidløg, som du helst vil dyrke i din have 🧄.
Hardneck:
➡️ Hårdfør type og kan klare selv meget kolde klimaer.
➡️ Danner få men store fed.
➡️ Fedene sidder som krans om en lang stilk (se billede ovenfor).
➡️ Danner et topløg som er spiseligt og meget lækkert, men som før fjernes så det ikke stjæler energi fra selve hvidløget.
➡️ Nogle mener at hardneck hvidløg er kraftigere i smagen – det vil vi lade være op til dig at vurdere 😉.
➡️ Kan lagres i ca. 4-6 mdr. forudsat at du har tørret og opbevaret dem korrekt.
Softneck:
➡️ Knap så hårdføre som hardneck – dog er det danske klima mildt, og softneck varianter kan derfor uden problemer dyrkes herhjermme.
➡️ Danner flere men mindre fed.
➡️ Fedene er ikke kun i én krans som hos hardneck, men ses i flere lag med både store og små fed (se billede ovenfor).
➡️ Danner ikke topløg.
➡️ Har en blød stilk som gør det muligt at flette dem.
➡️ Kan lagres i 9-12 mdr. forudsat at du har tørret og opbevaret dem korrekt.
Kombinerer du de to typer, er du helgarderet på både smag, tidlige hvidløg og lagringsevner 💫.
Se udvalget af økologiske sættehvidløg her.

Økologiske sættehvidløg for sæson 2023
Her får du et overblik over de forskellige økologiske sættehvidløg, som du kan finde på Økotopen.dk.
Vi har selv dyrket et helt bed på 75 cm x 20 m med hver enkelt sort, så vi har testet dem på bedste vis. De består allesammen eksamen med bravour 👌.
Derfor, for nemheds skyld, hvis du bliver i tvivl om, hvilke sættehvidløg du skal vælge, så bare gå med en af dem – du vil ikke blive skuffet!
Og lad os så se det flotte line-up af sættehvidløg for sæson 2023.
PRIMOR ⬇️
Modner tidligt – den hurtigste til at blive klar til høst. Hardneck variant med lilla skind, der danner topløg. Overvinterende hvidløg. Fremragende smag. Hårdfør sort der passer til mere vanskelige vækstbetingelser. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Primor her ⬇️.
Primor: Økologisk sættehvidløg.
GERMIDOUR ⬇️
Tidlig og udbytterig sort. Overvintrende hvidløg. Softneck variant. Bliver op til 60 cm høj. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. Gode lagringsegenskaber. Ikke så hårdfør som Primor, men klarer fint det danske klima. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Germidour her ⬇️.
Germidour: Økologisk sættehvidløg.
MESSIDOR ⬇️
Tidlig sort der udvikler 10-12 fed pr. knold. Overvintrende hvidløg. Softneck variant. Kendt for et højt udbytte. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. Rigtig god smag. Gode lagringsegenskaber. Ikke så hårdfør som Primor, men klarer fint det danske klima. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Messidor her ⬇️.
Messidor: Økologisk sættehvidløg.
VIGOR SUPREME ⬇️
Tidlig modning af store knolde. Overvintrende hvidløg. Softneck variant. En hårdfør sort der trods at være softneck variant kan klare mere vanskelige vækstbetingelser. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. Rigtig god smag. Gode lagringsegenskaber. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Vigor Supreme her ⬇️.
Vigor Supreme: Økologisk sættehvidløg.
THERADOR ⬇️
Overvintrende hvidløg. Softneck variant. En hårdfør sort der trods at være softneck variant kan klare mere vanskelige vækstbetingelser. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. God smag. Gode lagringsegenskaber. Det højeste udbytte kommer fra hvidløg sat i efteråret. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Therador her ⬇️.
Therador: Økologisk sættehvidløg.
THERMIDROME ⬇️
Tidlig modig og højt udbytte. Overvintrende hvidløg. Softneck variant. En rigtig god mellemstyrke hvidløg. En hårdfør sort der trods at være softneck variant kan klare mere vanskelige vækstbetingelser. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. God smag. Gode lagringsegenskaber. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Thermidrome her ⬇️.
Thermidrome: Økologisk sættehvidløg.
MESSIDROME ⬇️
Overvintrende hvidløg. Softneck variant med store hvide løg. Anerkendt sort, der længe har været anvendt i det kulinariske miljø. Stor anvendelse. Kræver kulde for at kunne udvikle sig. Kan klare det danske klima. God smag. Gode lagringsegenskaber. Det højeste udbytte kommer fra hvidløg sat i efteråret. Plantes: september – januar, udenfor og i tunnel/drivhus.
Læs mere om og bestil Messidrome her ⬇️.
Messidrome: Økologisk hvidløg.
Kom godt fra start
Når du skal sætte dine sætteløg, så giv dem lidt god næring fra starten.
Som du ved, så dyrker vi efter den gravefri metode. Vi opbygger vores bede med kompost og kører hvert år et frisk lag på inden vi udplanter.
Derudover bruger vi økologisk komposteret hønsemøg. Vi spreder det ud over bedet og vender ved hjælp af Iconoclasten det sammen med de øverste 2,5 cm jord.
Så sætter vi vores hvidløg og så gør vi intet andet end at spraye dem med økologisk flydende tanggødning indtil de høstes.
Denne måde at dyrke hvidløg på virker hver gang og giver store hvidløg 🧄.
Se hele udvalget af jord og gødning her.
Rigtig god fornøjelse.