Dyrk hele året 🌱
Selvom vi tager hul på årets sidste sommermåned (hvor er det vildt at vi allerede er kommet hertil – time flies 💫), så er der stadig masser af tid til at så dejlige grøntsager, som kan vokse i din have 🌱.
Noget af det, der er kommet mere fokus på herhjemme er, at man skal udnytte sin havesæson helt og få mest muligt ud af af sine bede. Det er en dejlig tendens og en rigtig fornuftig en af slagen, i hvert fald set med en glad grøntsags-dyrkers øjne 😍.
For du behøver bestemt ikke at pakke havehandskerne væk, selvom dagene er blevet kortere, lyset er aftagende og vi nærmer os efteråret.
Der er nemlig ikke noget mere livbekræftende, end at kunne høste hjemmedyrket grønt gennem hele vinteren ❄️.
Se udvalget af økologiske frø til haven her.
Det er godt med grønt 🌱
Selvom vi snart kan glæde os til sensommeren, og måske en velfortjent puster ovenpå et til tider hektisk haveår, ja så må du altså vente lidt med at lægge gartneren på hylden. Alt imens dine kål vokser i bedene, du høster kartofler og dine nysåede gulerødder kigger op, ja så skal du også kigge mod resten af året og planlægge hvad du gerne vil dyrke 🗓.
Selvom vi har en relativt kort sæson her i Danmark, ja så har vi faktisk også noget andet ➡️ et mildt klima. Det skal vi udnytte og få det absolut bedste ud af.
Rigtig mange afgrøder – særligt bladgrønt – elsker den køligere temperatur som vi i Danmark kan tilbyde dem. Det betyder, at du med den rette timing på din såning faktisk kan sikre dig selv og din familie adgang til frisk og hjemmedyrket grønt gennem hele vinteren – dejlig tanke ikke? 💚.
Hvis du laver en såning nu, så kan du høste lækre salater, spinat, rucola og radiser i efteråret. Og laver du så din sidste såning i slut august start september – ja så har du sikret dig planter til overvintring 🌱❄️.
Lad os kigge nærmere på hvad du kan så nu .
Det kan du så nu 🌱
Køkkenhaven – hvad end den er dyrket i bede i jorden, højbede eller på altanen i kasser – er dit udendørs grøntmarked 💚. Det er her du shopper lækre, nærende og friske grøntsager året rundt og her du henter energi – ikke kun til maven.
Radiser
Er en super hurtig voksende afgrøde. Ca. 4-5 uger (på denne tid af året) tager det fra du har sået radiserne til du kan høste dem. Det er helt vildt at hive en sprød og frisk radise op af jorden i september og oktober måned. Det giver en særlig følelse af at sommeren varer ved, men det giver også håb om, at uanset hvor lidt eller hvor meget plads, og nærmest også hvor koldt og mørkt det er, ja så kan du dyrke noget. Radiser kan vokse overalt, i krukker, altankasser, i jorden, langs dine tomater – ja der er ikke det sted, der ikke er plads til radiser 🌱.
Se udvalget af økologiske radisefrø her.
Majroe
Denne lille rod er simpelthen en super grøntsag. Den vokser hurtigt, er stokresistent, kan dyrkes året rundt og er eminent til at gemme. Den smager mildt og kan spises både rå og tilberedt. Skær toppen af når du gemmer den så der ikke opstår råd, som vil ødelægge dit grønne lager. Du skal være hurtig på aftrækkeren, for den er populær 💫.
Bestil økologiske majroefrø her.
Salater
Elsker faktisk kulden. Måske har du oplevet, at du har haft svært ved at få dine salatfrø til at spire gennem sommeren? Det skyldes at salatfrø spirer ved en lavere temperatur end dine varmeelskende afgrøder gør. Så med udsigt til efterår er det på tide af få salatfrøene i jorden 🥬.
💡Tip: selvom du dyrker salat som hovedsalat, så kan du forlænge din høstsæson endnu længere ved kun at høste de yderste blade af salaten. I stedet for at høste hele hovedet og “så var den høst forbi”, ja så tager du blot og plukker salatblade af én efter én til du har ca. 3 lag tilbage fra hjertet. Så vil salaten skyde igen og du vil med denne metode kunne høste mange uger 💫.
Se udvalget af økologiske salatfrø her.
Rucola
Enten er du vild med rucola eller også er det et stort og rungende NEJ TAK 😅.
Men vidste du at der er forskel på smagen af rucola? 🌱.
Der er vild rucola og der er salatrucola. Kan du lide rucola så er du vild med dem begge 😋, men hvis du er sådan lidt “mjaaaa” med rucola, så skulle du tage at prøve salatrucolaen.
Den helt fantastiske egenskab ved rucola – udover smagen – er, at den er ekstremt kuldetolerant. Du kan høste af den igen og igen, og den vil blot belønne dig med endnu flere blade du kan høste 🌱. Den kan dyrkes på friland, i koldt drivhus, mistbænke, krukker, altankasser – det er kun fantasien der sætter grænser. Den vokser lynhurtigt, så du kan nå både en efterårs- og vintersåning.
Rucola er en eminent afgrøde at have tilgængelig gennem vinteren og du vil takke dig selv for at have sået den 🙏.
💡Tip: Rucola kan også nydes tilberedt i varme retter, hvor den arter sig ala dens grønne ven, spinaten.
Se udvalget af økologiske rucolafrø her.
Spinat
Er jo næsten = med vinter ❄️. Vælger du den rette sort så kan du faktisk dyrke spinat året rundt 💫. Spinat kan spises rå, tilberedt og så kan det fryses. Den vokser godt, hurtigt og kan give store blade som mætter og efterlader dig med bunker af mad. Det betyder også, at du nemt kan blive selvforsynende med den gavmilde spinat. Kan dyrkes inde og ude, selv under et tæt lag sne og i frost vil den kunne overleve.
En sådan bladgrøntsag må du ikke snyde dig selv for 🌱.
Se udvalget af økologiske spinatfrø her.
Spidskål
I gamle dage var det helt normalt at overvintre spidskål. Man brugte frø fra gamle arvesorter, som var lavet til at kunne klare vinteren. Eersteling er egentlig ikke lavet som en vintersort, men ikke desto mindre så klarer den det fremragende. Det du skal sikre dig er, at du finder en sort der ikke går i stok, når den oplever kulden. Eersteling er ikke garanteret stokresistent, men klarer sig efter vores erfaring fint i koldt drivhus vinteren igennem. Den vil også kunne dyrkes i mistbænk. Kan sås nu til efterårs høst og sås igen til september til overvintring og høst i marts og april, hvor det er sparsomt med grønt fra haven. Så hvis du vil kunne høste hjemmedyrkede spidskål i det tidlige forår, så er Eersteling et rigtig godt bud 🌱.
Se udvalget af økologiske kålfrø her.
Glaskål
Vokser hurtigt og kan tåle både kulde og varme. Den er særdeles alsidig, kan gemmes efter høst og vi vil mene, at den også kan overvintres med god held. Om ikke andet kan du nå at så den nu og høste i efteråret, og det skal du ikke snyde dig selv for at prøve.
Ud over at være åbenlyst smuk, så smager den fantastisk. Den lilla glaskål Azur Star er en vaskeægte favorit her hos Økotopen og vi dyrker den så meget som vi overhovedet kan komme til. Og det er ikke kan os der er vilde med den – den er eftertragtet i gårdbutikken og vi forstår det godt. Prøv den – du vil ikke fortryde det 🌱.
Se udvalget af økologiske kålfrø her.
Mikrogrønt
Kan dyrkes året rundt. Vi dyrker det selv året rundt og i de kolde, våde og grå måneder er der INTET som at gå ned i drivhuset og høste helt friske spirer 🌱.
Vi har et stort udvalgt af mikrogrøntfrø – som alle kan dyrkes i både økologisk såjord og hampmåtter.
Find alt hvad du skal bruge til at dyrke mikrogrønt her.
Forspiring 🌱
Vi forspirer stort set alt her hos Økotopen af den årsag, at vi giver planterne et forspring og sparer tid i bedet. Når planterne kommer godt fra start er de mere modstandsdygtige over for sygdomme.
Du finder et stort udvalgt af kvalitets såbakker (kan holde over 10 år ved normalt brug) fremstillet af genbrugsplast og lavet så kraftige og solide at du kan stå ovenpå dem. De er fantastiske og I river dem af hylderne hver eneste dag 💫.
Du finder en guide til valg af såbakke lige her.
Husk at komme igang med dine såninger, så du kan nyde lækre grønne sager gennem vinteren.
Rigtig god fornøjelse.