Dyrk flotte gulerødder uden huller 🥕
Der er intet som at hive de første sommergulerødder op af bedet, tørre jorden af roden og nyde den knasende sprøde gulerod. Lange, helt lige gulerødder uden huller. Det er præcist hvad du kan dyrke. Og med de rigtige simple fif, som du får i dette blogindlæg, ja så kan du godt glæde dig til sommer.
De første spæde gulerødder er næsten indbegrebet af dansk sommer. Vores klima her i danmark egner sig godt til at dyrke denne flotte rod, og du bør bestemt ikke snyde dig selv for at dyrke den – heller ikke hvis du før har haft problemer.
Lad os først tale om, hvordan du klargører bedet bedst, så du kan så gulerødder.
Gulerod – Nantes 🥕
Anbefalet såtidspunkt: sås direkte fra primo marts til ultimo oktober
Anbefalet afstand: 3-5 rækker på 75 cm bed.
Afstand i rækken: 5 cm
Sådybde: ca. 2 cm.
Høst: fra 90 til 120 dage.
Jorden afgører, hvordan du skal klargøre dit bed til gulerødder 🥕
Der kommer mere og mere fokus på opbygningen af en god jord i køkkenhaven. Det giver al god mening, at beskæftige sig med at opbygge en god og næringsjord til at dyrke grøntsager i. Dette gør vi ved at dyrke efter den graveri metode – No Dig – som i stedet for at forstyrre jorden og udpine den, hele tiden “fodrer” jorden med organisk materiale oppefra og opbygger en god, løs og humusrig jord, som grøntsager elsker at vokse i.
Imodsætning til mange andre frø, så skal gulerodsfrø ikke forspires. Gulerødder har en rodtap som dannes ret hurtigt, og som ikke egner sig til forspiring, da den let beskadiges under udplantning. Derfor sår vi altid gulerødder direkte. Såning kommer vi til længere nede, først skal vi tale lidt om den jord, dine gulerødder skal vokse i.
Sandet jord:
Hvis du har sandet jord eller muldjord, så har du et rigtig godt udgangspunkt for at dyrke gulerødder. I denne jord vil der være meget ilt til stede, typisk meget få til ingen sten og dermed ingen modstand. Det betyder, at gulerødderne kan udvikle lange lige rødder. Møder de en sten/modstand på deres færd nedad, så vil de enten dele sig eller få en anden sjov facon.
Leret jord:
Leret eller mere hård/kompakt jord, kan have brug for hjælp til at dyrke gulerødder. Gulerødder vil have luftig og let jord, som gør det muligt for dem at søge nedad. Som udgangspunkt vil det være bedst at jordforbedre med kompost, men det er ikke altid det er muligt og så må man gøre det næstbedste. Omend vi ikke ønsker at forstyrre jorden og dens mikroliv, så kan det være nødvendigt at løsne en leret eller hård jord med en greb inden, der skal dyrkes i den. Stik greben i jorden, løsn ved at vrikke den frem og tilbage et par gang. Fyld et lag kompost ovenpå, så regnorme og mikroliv har noget at gå igang med at omsætte.
Græsplæne:
Måske er du ny haveejer (tillykke 🙌) eller også er du igang med at udvide køkkenhaven med endnu et bed, som du gerne vil dyrke gulerødder i. Her er vores anbefaling klart at starte et no-dig bed op. Pap på græsset – kompost på – så. Det er super nemt, effektivt og godt for din jord. Det er dog ikke nemt, nogle steder vil det ikke være muligt, at dyrke gulerødder heri, da den kompakte græsplæne vil gøre det svært for gulerødderne at danne den lange lige rod. Her kan det evt. være en løsning at grave græstørven af, eller sætte et højbed/palleramme, hvori du kan fylde en god og luftig jord, som du kan dyrke dine gulerødder i. Løsn også gerne jorden med en greb inden du fylder kompost på. Så har du et meget bedre udgangspunkt året efter.
Klargøring af bed 👩🌾👨🌾
Når du har besluttet, hvor du vil dyrke dine gulerødder henne, så er det tid til at klargøre bedet. Gulerødder kan ikke lide at vokse i bede med frisk komøg eller anden frisk dyregødning. Vi anbefaler, og praktiserer selv, at sprede et fint lag med økologisk komposteret hønsemøg (igen, ikke friskt).
Den økologiske hønsegødning vi bruger har en yderst fin granuleret struktur og gulerodsfrøene kan derfor uden problemer vokse efter klargøring med denne dyregødning. Vi bruger 0,7 kg økologisk hønsegødning pr. m2. Hvis du netop har anlagt dit bed på en græsplæne skal du ikke gøde med hønsegødningen.
Der er rigelig næring fra græsset til gulerødderne.
Såning af gulerodsfrø 🥕
Da gulerodsfrø er meget små og længe om at spire, kan det være en rigtig god ide, at løbe bedet over med ukrudtsbrænderen inden du sår. Det handler om at være på forkant med ukrudtet, for det vil spire inden gulerødderne gør det. Så tæt, på denne måde vil du kunne dække hele jorden med gulerøddernes bladmasse, som vil lukke af for ukrudtet.
Hvordan du sår dine gulerodfrø afhænger af størrelsen på dine bede. Her hos Økotopen har vores 30 udendørs bede en størrelse på 75cm i bredden og 20meter i længden. Når vi sår tæt, så betyder det hos os, at vi har 5 rækker pr. bed. Det fungerer upåklageligt og vi høster hvert år, fine og ikke mindst sunde gulerødder.
De fleste har nok ikke så lange bede som vi har. Her vil det være en nem måde at så gulerødderne på, ved at tage en rive eller et andet haveredskab, og med spidsen lave en ca. 2 cm dyb rille på langs af bedet. Dette gør du for hvert antal rækker du ønsker. Du kan også lægge en bambus- eller havepind på bedet, for at markere rækkerne og derefter lave en rille. Så sparsomt frøene med ca. 5 cm afstand (medmindre du gerne vil bruge tid på at udtynde senere, så drysser du bare gavmildt frøene ned). Dæk rillerne med jord.
Overvej en såmaskine 🌱
Såfremt du har en stor have og længere bede, så vil vi bestemt anbefale dig at anskaffe enten den lille såmaskine Cresco eller den større såmaskine Jang Seeder. Jang Seederen bruger vi selv og den efterlader os med rækker af gulerødder, der ikke skal udtyndes. Jang har en justerbar gearing/tandhjul og kan tilpasses det, du skal så. Næsten samme kan opnås med Cresco såmaskinen. Den har en forudbestemt afstand på den såskive du sætter i den. Den er født med 9 forskellige såskiver, og vil du gerne justere afstanden, så kan det nemt gøres, ved at sætte tape over de huller det kræver for at få den rette afstand.
Efter såning af dine gulerodsfrø skal du sørge for at vande jorden – medmindre jorden er drivvåd. Du bør vurdere jordens fugtighed og vande derefter. Vand løbende herefter indtil spiring og vær opmærksom på temperaturen ☀️💦.
Vælg den rette gulerodssort 🥕
En gulerod er ikke bare en gulerod. Alt efter hvilken sort du vælger, kan du enten dyrke en hurtig gulerod, eller du kan dyrke en sen gulerod, der egner sig godt til lagring og som du kan gemme og spise af gennem vinteren.
Her er vores anbefalinger til valg af gulerod:
Til dyrkning i foråret/sommeren:
Nantes Milan. En tidlig Nantes gulerod, velegnet til tidlig produktion eller til dyrkning senere på året til kort opbevaring. Den får en glat og gylden orange overflade, når den vaskes. Smal bladkrone og fine blade. Sød, afrundet, saftig frisk smag. Kan høstes som tidlig/spæd gulerod allerede efter 90 dage.
Til dyrkning i sensommeren/vinteren:
Robila er en meget lang, slank, cylindrisk formet gulerod. Jævn farvet og med en veludviklet sød, mild, nøddeagtig gulerodssmag. Den er egnet som efterårs og vinter gulerod grundet dens gode lagringsevner.
Rodelika er en kraftigtvoksende sort med kraftig, flot top. Danner en stor rod. Glatte gulerødder med en intens orangerød farve. Har en kraftig, sød og aromatisk smag. Har en meget høj Brix-værdi og er derfor ideel til fremstilling af juice af høj kvalitet. God til dyrkning i tung jord. Meget god til opbevaring.
Se hele udvalget af økologiske gulerodsfrø her.
Vind kampen mod gulerodsfluen fra starten 🪲❌
Så snart du har sået dine gulerodsfrø, så finder du dit insektnet frem og lægger over bedet. Du er nemlig interesseret i at minimere den absolut største trussel for guleroden – GULERODSFLUEN.
Gulerodsfluen (Psila Rosae) er et alvorligt og udbredt skadedyr. Voksne fluer er omkring 8 mm lange, skinnende sorte med rødligt hoved, orange ben og gennemsigtige vinger. Larverne er 8-10 mm lange og cremehvide i farven.
Gulerodsfluen lægger deres æg mellem slutningen af april til august og 2-5 gange pr. sæson. Æggene placeres ved siden af den unge gulerod.
Ud af disse udvikles larver, som borer sig ind i gulerødderne og forårsager tunneldannelse. Nogle gange blive gulerodens løv rødbrunt.
Afgrøden er uspiselig og vil rådne under opbevaring 😳.
HVAD KAN DU GØRE?
- Prøv at så så let som muligt for at reducere mængden af udtynding.
- Gulerodsfluen bruger sin gode lugtesans, så pas på ikke at ødelægge toppene.
- De er mest effektive om dagen, så lav din udtynding/høst om aftenen.
- De er ikke gode til at flyve, så et vindblæst sted er ideelt.
- Lodrette barrierer er en god idé til enkelte række af gulerødder, da fluen ikke rejser mere end 40 cm over jorden. Vindstød kan dog bære dem over barrieren.
- ´Mulching´eller jorddække med græsafklip kan gøre det sværere for hunfluerne at lægge deres æg i revner i jorden.
- Lad aldrig inficerede gulerødder stå i jorden og overvintre, da skadedyret kan leve videre vinteren over, klar til din næste såning af gulerødder.
- Undgå at dyrke relaterede planter som pastinak og selleri i nærheden af gulerødder, da de også tiltrækker gulerodsfluen.
- Afgrøderotation vil hjælpe med at holde problemet under kontrol.
- Insektnet er meget effektivt, da gulerodsfluen forhindres i at placere æggene ved siden af gulerødderne.
Se hele udvalget af insektnet her.
Høst og opbevaring
Når gulerødderne skal høstes kan du gøre det på forskellige måder. Sørg altid for at få hele roden op, så der ikke ligger en masse “glemte” gulerødder i dit bed, som så spirer blandt dine andre afgrøder. Er du afhængig af, at guleroden skal have sin top på i forbindelse med salg, så er vores anbefaling at løsne jorden forsigtig med en greb. Træd greben næsten lodret ned på ydersiden af rækken med gulerødder. Vrik kort med greben og løft den ud af jorden. Du kan nu trække fine, løse gulerødder op af din jord.
Ligesom der er forskellige måder at høste på, lige så er der forskellige muligheder at opbevare sine vintergulerødder på, sådan at du får længst mulig lagring. Når dine gulerødder er høstet, skal de hurtigst muligt vaskes fri for jord i koldt vand. Hvis ikke du skal spise/sælge dem med det samme, så sørg for at fjerne toppen.
Her efter skal de opbevares på køl i en pose/tæt beholder.
Du har nu gulerødder at tage af gennem vinteren eller til de slipper op ☺️.
Rigtig god fornøjelse.