Hvidløg sat i efteråret, nu klar til høst.

Korrekt høst, tørring og opbevaring af løg

Løg hele vinteren 🧅

I efteråret, da vi gik i regnvejr og under en grå himmel og satte vores økologiske vintersætteløg havde vi store drømme. Vi drømte selvfølgelig om, at vi kunne høste store og flotte løg, når vi nåede juni måned.
Det lykkedes, og endda med en fuldstændig fantastisk løghøst 💫.

Der er flere gode grunde til at sætte dine løg allerede i efteråret:

🧅 Dine bede står ikke helt bare, men har en afgrøde i der vokser og “arbejder” for dig selvom det er vinter.
🧅 Du når en afgrøde mere efter høsten af løg, da løg sat i efteråret kan høstes ca. 1 mdr. tidligere end forårssatte løg.
🧅 Du frigiver mere tid til at forspiring og dyrkning af andre afgrøder i foråret og sommeren, hvor du skulle have brugt tid på at sætte dine løg.
🧅 Du bliver glad når du, i vinteren, går ud i din have og ser de grønne toppe, der stikker over jorden.

Så hvis ikke du har prøvet at sætte efterårsløg, så skal der hermed lyde en kæmpe anbefaling 👌.

Men hvad er glæden med store nyhøstede løg, hvis ikke de bliver kortet høstet og tørret, så de får en lang holdbarhed? Lad os kigge nærmere på, hvordan du høster, tørrer og opbevarer dine løg korrekt. På denne måde kan du nyde dine hjemmedyrkede løg gennem hele vinteren.

4000 nyhøstede løg der ligger til tørring udenfor døgnet rundt i 1-3 dage.
Nyhøstede løg der ligger til tørre døgnet rundt i 1-3 dage.

Hvorfor bruge sætteløg?

Som nævnt overfor, er der gode fordele ved at bruge sætteløg.
Sætteløg sat tidligt, giver dig nemlig mulighed for at høste rigtig store løg. Jo større løg, jo mere mad. Og når man taler om at dyrke sin egen mad, er dette særdeles relevant.

Det som mange oplever er, at de sætter deres sætteløg og når de så går og holder øje med dem, så ser de en dag, at de er ved at udvikle en blomstertop 😳.
Øv – for det giver hverken store eller lagringsegnede løg. Det der sker er, at de forårssatte løg, kan risikerer at få frost på et tidspunkt, hvor deres rødder og top ikke kan klare det. Planten vil derfor opleve frosten som tegn på at den skal stoppe med at vokse og i stedet udsende en blomsterknop så den kan danne frø. Det er også super dejligt – hvis det er det der er hensigten 😅.
Men hvis hensigten er store løg, der skal kunne gemmes til vinteren, ja så er det bare brand ærgerligt.

En af de bedste løsninger er at vælge sætteløg, der er særligt egnet til at kunne klare kulden. Herved vil du kunne sætte dem i efteråret, lade dem gøre sit arbejde og høste flotte store løg som på billedet ovenfor i slut juni, start juli.
Vi var meget tilfredse med den store høst af over 4000 løg som vi satte som sætteløg i efteråret, og vi kan faktisk slet ikke vente til vi igen skal sætte løg 🙌.

Du kan bestille økologiske vintersætteløg her.

Løg med knækket stilk, der indikerer at det er klar til høst.
Knækket stilk er en indikation for at løget er klar til at blive høstet.

Sådan ser du at dine løg er klar til høst

Når de efterårssatte løg er blevet store og er svulmet godt op, ja så er der et meget simpelt trick til at se, om løgene mon er klar til høst.
Tricket ➡️ de lægger sig ganske enkelt ned 👌.

Ca. 3 cm over løget, vil stilken knække og lægge sig ned, hvilket er en indikation til dig om, at de er klar til høst. Det er en super nem måde og et godt kendetegn, og det er også nemmere for dig at kende til, så du ved hvad du skal holde øje med.

Du kan godt opleve, at der i et bed med rigtig mange løg stadig vil være nogle der ikke har lagt sig endnu. Enten vil de lægge sig, når du rører ved dem, eller også så høster du dem blot alligevel så du kan få ryddet bedet. På denne måde får du et bed fri, hvori du kan få udplantet eller sået en ny afgrøde 🌱.

Løg der ligger til tørre på bedet efter høst.
Nyhøstede løg der ligger til tørre på bedet.

Høst, tørring og opbevaring af løg

Det er faktisk ganske simpelt at både høste, tørre og opbevare løg. Alligevel er det dog vigtigt, at det gøres korrekt, sådan at du sikrer dig den absolut bedste forudsætning for, at dine løg kan gemmes i mange måneder.
Løg er en af de afgrøder, der er nemmeste at blive selvforsynende med.
De kræver ikke meget arbejde og passer så at sige sig selv indtil de skal høstes 🧅.

Løg der hives op af jorden.

1️⃣.

Når stilken på løget er knækket og du skal til at høste dem, ja så tager du blot fat med et fast greb om løgets stilk og trækker løget op af jorden. Du skal bruge lidt kræfter, for løgene har stærke rødder, der skal slippe i jorden.

Nyhøstede løg i rækker på bedet.

2️⃣.

Når de er trukket op, ryster du jorden af dem og lægger dem til tørre. I 1-3 dage døgnet rundt anbefaler vi, at du lader dine løg ligge på bedet og tørre i solen.
Efter 3 dage tager du dem til et tørt og ventileret sted, hvor de skal tørre de næste ca. 3 uger inden de skal gemmes til langtidsopbevaring. Det er muligt og nemt at flette smukke ranker af dine løg og du skal næsten prøve det, for det er en helt nostalgisk følelse at gå ud i sit forrådskammer ( eller hvor du opbevarer dine løg) og blive mødt af en smuk løg ranke.

3️⃣.

Vi klipper toppen af lige ved knækket på langt de fleste løg og sælger dem.
Vi klipper ligeledes rødderne af, sådan at de ikke optager fugt fra opgivelserne, hvilket kan medføre en ringere lagringskvalitet.
Når løgene har tørret længe nok og ca. 3 uger er de klar til at blive langtidsopbevaret i et løg net eller kasse et tørt og ventileret sted.
Husk at hvis dine løg opbevares for koldt, så kan du risikerer at de begynder at spire 🌱.

Se de vinteregnede økologiske sætteløg her.

Løg der ligger til tørre indendørs med god ventilation.
Løgene har fået klippet toppen og ligger nu til tørre indendørs med god ventilation.

Hvor længe kan løg opbevares?

Ligesom det gælder med hvidløg og alle de andre grøntsager du opbevarer hen over vinteren, ja så afhænger en vellykket opbevaring af, hvordan du opbevarer dine grøntsager.

🧅 Undgå at lægge fugtige grøntsager til lagring.
🧅 Sørg for at du har høstet på det optimale tidspunkt og at de er tørret korrekt og længe nok inden du langtidslagrer dem.
🧅 Vælg sorter der egner sig til opbevaring.
🧅 Opbevar dem et sted hvor der er tørt, mørkt og ventileret – vær gerne kreativ og få skabt den bedste løsning ud fra den situation du står i og hvad du nu har til rådighed.
🧅 Løg kan med den rette opbevaring faktisk holde i op til 12 mdr., hvilket betyder at du kan blive selvforsynende med løg og ikke skulle ud og købe før du igen kan høste friske løg og anvende i din mad 🙌.

Løg er som salt og peber i maden – helt uundværligt. Få store løg, en tidligere høst og en ekstra afgrøde i køkkenhaven med brug af vintersætteløg. Det er nemt, hurtigt og giver et fantastisk resultat 💫.

Læs også om høst, tørring og opbevaring af hvidløg her.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen