Nyhøstet gulerod

Sådan sikrer du dig gulerødder til vinteren

Smagen af dansk sommer – til vinter🥕

De er længe undervejs, men når de endelig er her og du trækker den første gulerod op af jorden, ja så føles det altså som om at sol, måne og stjerner står lige som de skal 💫.

Nyhøstede gulerødder har en helt særlig smag, som faktisk kan være svær at beskrive, hvis man ikke har smagt den. Ofte er guleroden noget af det, som børnene glæder sig allermest til at kunne høste og smage, ja det gælder jo også os voksne 😋.

Derfor vil vi gerne forlænge vores gulerodshøst så længe som muligt, og vi vil anbefale dig at gøre det samme. Det handler om timing, sådan at guleroden får tid nok til at udvikle sig, inden lyset og dagen aftager for meget. Med såning på det rette tidspunkt, kan du sikre dig dig gulerødder til vinteren.

Du finder økologiske gulerodsfrø her.

Jang Seeder såmaskine
Vores bede er 75 cm brede og 20 meter lange. Derfor bruger vi Jang Seederen til at så vores gulerodsfrø, da det kun tager 2 minutter på denne måde. Derudover sikrer såmaskinen, at vi ikke skal tilbage til bedet og udtynde, da den sår frøene i en perfekt afstand.

Den sidste såning af gulerodsfrø

For at grøntsager kan vokse, har de brug for næring, vand og lys. Det er helt essentielt for en plantes evne til at optage næring og lave fotosyntese 🌱.

Vi skal derfor være opmærksom på, at få sået det sidste hold gulerødder tidligt nok til, at de kan nå at udvikle sig til høstklare gulerødder 🥕.
Får du dem sået på det rette tidspunkt, som er i begyndelsen til midt juli, ja så kan du faktisk sikre dig og din familie gulerødder gennem efteråret og vinteren.

Hvis frosten ikke er hård, så kan du lade dem stå i bedet gennem hele vinteren og høste efter behov. Ellers er det en rigtig god måde at opbevare dine gulerødder (kartofler og rødbeder) i lag.
Ét lag gulerødder efterfulgt af et lag sand. Og sådan fortsætter du indtil du kan fået alle dine gulerødder opbevaret.
Du kan også grave en jordkule at opbevare dem i, men det kræver at du har plads til en sådan.

Toppe på et par uger gamle gulerødder.

 

Hvorfor så gulerødder til vinter?

Udover de allerede nævnte grunde som, at sikre sig gulerødder gennem efterår og vinter, ja så er der en helt anden årsag til, at du skal skynde dig at få smidt nogle gulerodsfrø i jorden. For hvis du er vild med smagen af gulerødder om sommeren, ja så skal du prøve gulerødder om vinteren.
DE. SMAGER. SÅ. VANVITTIGT. GODT!!! 🤩

Der sker nemlig det helt særlige når guleroden udsættes for frost, at den får en sødlig smag, der smager som man kun kan drømme om 💫.
Når gulerødderne udsættes for frost, danner de ekstra mange sukkerstoffer. Sukkerstofferne hjælper gulerødderne med at undgå at fryse til, og er på den måde deres forsvarsmekanisme for at overleve, når frosten kommer.

Det er den øget mængde sukkerstoffer som gør guleroden til en helt særlig vinterspise, og det er virkelig noget du bør lade dig selv opleve.
Så lad os få lagt nogle gulerodsfrø i jorden 🌱.

Babygulerod

Hvilken gulerodssort skal du vælge?

Der findes uendeligt mange sorter af gulerødder. Små og store, lange, korte osv.
Noget der altid er vigtigt er, at kigge på en sorts evne til at blive lagret. Særligt når vi taler om den sidste såning af gulerødder, som netop skal give os gulerødder gennem efterår og vinter, til vi igen kan lave en tidlig forårssåning af gulerødder 🥕.
De økologiske gulerodsfrø vi har på okotopen.dk er alle sorter, der kan klare at blive lagret.

Nantes Milan ➡️ En tidlig Nantes gulerod, velegnet til tidlig produktion eller til dyrkning senere på året til kort opbevaring. Den får en glat og gylden orange overflade, når den vaskes. Smal bladkrone og fine blade. Sød, afrundet, saftig frisk smag. Kan høstes som tidlig/spæd gulerod allerede efter 90 dage.

Robila ➡️ Er en meget lang, slank, cylindrisk formet gulerod. Jævn farvet og med en veludviklet sød, mild, nøddeagtig gulerodssmag. Den er egnet som efterårs og vinter gulerod grundet dens gode lagringsevner.

Rodelika ➡️ Er en kraftigtvoksende sort med kraftig, flot top. Danner en stor rod. Glatte gulerødder med en intens orangerød farve. Har en kraftig, sød og aromatisk smag. Har en meget høj Brix-værdi og er derfor ideel til fremstilling af juice af høj kvalitet. God til dyrkning i tung jord. Meget god til opbevaring.

Du kan se hele udvalget af økologiske guellrodsfrø med god spiringsevne her.

Insektnet over bed med gulerødder
Insektnet over bed med gulerødder. Hver eneste gang vi sår gulerødder trækker vi et insektnet over dem. På denne måde beskytter vi dem bedst muligt mod den ødelæggende gulerodsflue. Herefter kan vi høste lækre og sunde gulerødder.

Succes med gulerødder

Guleroden har én stor fjerne – gulerodsfluen 🪰.
Den graver sig ind i guleroden og laver lange gange der ødelægger guleroden og gør den uspiselig. Gulerodsfluen kan dufte guleroden, og man kan derfor forsøge at forvirre den, ved at plante afgrøder som løg og porre sammen med gulerødderne i håb om at holde fluen væk.
Dog er den absolut bedste metode, og den vi anbefaler, at dyrke dine gulerødder under insektnet.

Insektnettet beskytter ikke kun dine gulerødder mod gulerodsfluen, men også for angreb af andre skadedyr, mod vind og hagl, samtidig med at det lader lys og vand trænge igennem 💦☀️.

Insektnettet er et fantastisk redskab til succes i køkkenhaven og vi anbefaler det til alle der dyrker gulerødder, løg, hvidløg, porre og alt fra kålfamilien.
Derfor har vi fyldt lageret med insektnet, så hvis du endnu ikke har fået skaffet dig et, så få fat i det, så du er sikker på at DU og ikke gulerodsfluen, kan smage de lækre og særligt søde gulerødder til vinter 🥕😋.

Se alle størrelser og læs mere om insektnettet her.

Bundter af Nantes gulerod
Gulerødder af sorten ´Nantes Milan` som er en hurtigvoksende favorit hos Økotopen. Billedet viser bundter af lange lige gulerødder, der har vokset i en let og løs jord.

Sådan dyrker du perfekte gulerødder 🥕

Din succes med gulerødder hænger også sammen med din jord. Sandet jord, leret jord eller en græsplæne, der endnu ikke har leveret en grøntsag endnu.
Hvordan du skal forberede din jord og hvordan gulerodsfrøene skal sås har vi skrevet et blogindlæg om, som vi vil anbefale dig at læse 🥕.

Det er en helt særlig glæde, at trykke sin jakke på og gå ud i sit forrådskammer og hente gulerødder ind, selvom der ligger sne udenfor. Så der er ikke andet at sige end: Få nogle gulerodsfrø i jorden i en fart 💫.

Rigtig god fornøjelse.

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen