Nyhøstede broccolispirer

Guide: Sådan dyrker du broccoliskud

Broccoliskud 🌱

Eventyret med broccoliskud for os, blev startet på baggrund af en kærlighed så stor.

Vi blev kontaktet af en mor, som ville spørge, om vi ville dyrke nogle broccoliskud til hende, som hun kunne købe og give til sin kræftramte datter.

Så vi gik igang med at sætte broccoliskudene over og efter kun 7 dage, kunne vi sende en besked til moderen om, at broccoliskudene til hendes datter var klar til afhentning.

🌱🌱🌱

Der er så uendeligt mange gode grunde til at kaste sig over at dyrke mikrogrønt – og i særdeleshed broccoliskud.

Netop denne skønne type mikrogrønt indeholder et endnu højere niveau af det cancerhæmmende stof sulforaphan end i almindelig broccoli.

Derudover er der store mængder vitamin A, B, C, E og K, foruden Calcium, Magnesium, Fosfor, Jern, Kobber og Zink.

Broccoliskud er lynhurtige at dyrke, faktisk tager de kun 5-10 dage.
Herunder får du en guide til dyrkning af broccoliskud.

Hånd der holder broccolifrø
Broccolifrø er bittesmå frø. Med få gram, kan du hurtigt komme igang med at dyrke dine egne broccoliskud.

Det skal du bruge

🌱 Bakke og undervandingsbakkeEr undervandingsbakken virkelig så nødvendig? JA, det er den! Vi har sammenlignet og dyrket mikrogrønt både med og uden undervandingsbakken, og der er ingen tvivl om, at rodudviklingen er markant bedre hos de planter, der har en undervandingsbakke. Derudover, så er det langt fra alt mikrogrønt, der kan tåle at vandes oppefra. Broccolispirer er meget små og tynde, og de vil knække og klaske mod jorden, hvis de vandes oppefra.

🌱 Jord – Det er rigtig vigtigt at være kritisk med den jord din mad vokser i. Vi har i mange år brugt en økologisk såjord med en rigtig fin struktur og tilpasset den næring som små nye planter har brug for. Såjorden er netop sammensat således at den giver optimale vækstbetingelser for såning og forspiring af frø.

🌱 Frø – Vælg økologiske frø og frø med god spiringsevne. Dette er du altid garanteret hos os, da vi har afprøvet alle frø selv. Vælg de frø du kender eller som du tænker vil give dig spirer, som du har lyst til at smage. Start evt. med mindre mængder, så du kan afprøve og finde lige præcis de frø du og din familie bedst kan lide.

🌱 Forstøver – Vand skal der til for at et frø kan vokse og spire. Vi anbefaler en forstøver, som kan fordele vandet fint og jævnt over frøene. Du kan købe en i et bygggemarked eller du kan købe den vi selv anvender, som har en roterende og justerbar messingdyse. Det betyder faktisk, at det gør det muligt at vande i og fra enhver position – du kan endda vende den på hovedet og vande. Den har et stort vandkammer på 1,75L og er en ergonomisk og effektiv håndsprøjtepumpe.

Man der sår broccolifrø til mikrogrønt
25g broccolifrø fordeles i mikrogrøntbakken der måler 30 x 60 cm.

Guide: Dyrkning af broccoliskud
– fra såning til høst (bakkemål 30x60cm)

1️⃣. Fyld din mikrogrøntbakke med jord. Fordel jorden med fingrene. Sørg for at få jorden helt ud i kanterne og udjævn eventuelle klumper.

2️⃣. Pres jorden. Ved at presse jorden efterlader du en jævn overflade at så på, du udjævner eventuelle lufthuller og du sikrer at vandet ikke lægger sig i søer på såjorden.

3️⃣. Gennemvæd jorden. Et frø kræver vand, lys og næring for at kunne spire, og vand er derfor en vigtig del i dyrkning af mikrogrønt.

4️⃣. Fordel 25 gram broccolifrø over jorden.

5️⃣. Vand igen mikrogrøntbakken, så du skaber kontakt mellem frø og jord.

6️⃣. Stil bakkerne i pres i ca. 2-5 dage (bakkerne vandes ikke i disse dage). det der er afgørende for, om bakkerne skal ud i lyset er, om de små frø er spiret. Hvis de er spiret skal de ud i lyset. Du vil kunne se på dine frø at de er spiret, når de har lavet en lille spire som er gul og fyldt med rodhår. Hvor hurtig denne proces går, afhænger af temperaturen og mængden af lys.

7️⃣. Tag bakkerne ud i lyset, giv dem en brusetur med vand for at skylle evt. jord af. Lad dem stå i lyset i ca. 3 dage.

8️⃣. Vand dem dagligt i underbakken og se dem skifte fra gule til grønne via fotosyntese.

9️⃣. Efter ca. 3 dage er de klar til høst. Find en saks eller meget skarp kniv, og høst dine broccoliskud.

🔟. Kom broccoliskudene i en lufttæt beholder og opbevar dem på køl – vores erfaring er, at de med denne opbevaring kan holde i 3-4 uger.

Tips til mikrogrønt

Hvis du kunne tænke dit at dyrke andre typer mikrogrønt end lige broccoliskud, så gælder overstående fremgangsmåde også for følgende frø:

Sennep
Rucola
Karse
Boghvede

Du kan finde hele udvalget af økologiske mikrogrøntfrø her.

Rigtig god fornøjelse 🌱

Skal du have rabat på dit første køb?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få:

  • Tips og tricks til at få succes med at dyrke grøntsager i din køkkenhave
  • 10% rabat på dit næste køb i webshoppen